AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

GAPS Diyeti Nedir?

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
350.999
Çözümler
1
Tepkime puanı
17
Puan
308
Yaş
36
GAPS;bağırsak ile beyin /beden arasındaki ilişkinin, Nöroloji ve Beslenme Doktoru Natasha Campbell-McBride tarafından bulunmuş uluslararası ifadesidir. GAPS, "Gut And Psychology / Physiology Syndrome" kelimelerinin baş harflerinden oluşur. Türkçe karşılığı: "Bağırsak ve Psikoloji / Fizyoloji Sendromu" dur.

Vücudun beyinden sonra en etkili organı olan bağırsaklarda görülen sorunlar, metabolik hastalıklardan psikolojik rahatsızlıklara kadar birçok nedene bağlı olarak ortaya çıkıyor. Bağırsak sağlığını korumak ise fonksiyonel gıdaların alımı ve doğru beslenmeyle mümkün olabiliyor.

Gereksiz kullanılan antibiyotikler bağırsaklara önemli zararlar vermektedir. Antibiyotikler, bağırsak florasını doğrudan sıfırlamaktadır. Ağrı kesiciler, steroidler, doğum kontrol hapları, uyku ilaçları, anti depresanlar ve mide asidini azaltan birçok ilacın bilinçsiz kullanımı da bağırsak florasını olumsuz etkiler. İşlenmiş şekerli ve karbonhidratlı gıdalarla birlikte yanlış beslenme alışkanlıkları da bağırsağa büyük zarar vermektedir. Son olarak da uyku bozuklukları ve kişinin yönetemediği fiziksel veya psikolojik baskılar,stressler bağırsak florası için zararlı sonuçlar doğurur.

Disbiyozis ile ilgili Psikoloji Sendromları ve Psikiyatrik Hastalıkları şunlardır; Otizm, Şizofreni, Epilepsi, Depresyon, Anksiyete, Bipolar Bozukluk, Obsesif Kompulsif Bozukluk (OKB), Panik Atak, Dikkat Eksikliği Bozukluğu (DEB) ve Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB), Disleksi , Dispraksi ,Yeme Bozukluğu(Anoreksiya,BulimiaNervosa)

GAPS ile ilişkili Fizyoloji Sendromları ve Otoimmün Sistem Hastalıkları::Akne, Alerjiler, Anemi, Saç dökülmesi, Artrit, Astım, Bellek Problemleri, Çölyak, Demans (Bunama), Diyabet 1, Egzema, Eklem Ağrıları, Enzim ve Hormon Bozuklukları, Gelişme Geriliği, Gıda Alerjileri, Gıda İntoleransları, Otoimmün Tiroidit (Haşimato), Kolesterol Problemleri, Kronik Yorgunluk, Kulak Enfeksiyonları, Migren, MS (Multipl Skleroz), PMS-Regl Problemleri, Parkinson, Romatoid Artrit (RA), Sedef, Sistit, Tansiyon Problemleri, Tiroit Problemleri, Uyku Problemleri.

Sağlıklı Bağırsak, Mutlu İnsan

Bağırsak sağlığı, kişinin psikolojisi ile yakından ilgilidir. Bu denklemi sağlamak için de beslenmeye dikkat edilmesi gerekir. Bağırsak florasını koruyarak sindirim sisteminin daha sağlıklı bir şekilde çalışmasına yardımcı olan GAPS diyeti, ruh ve beden uyumunu tamamlayan en önemli beslenme şekillerinden biridir. Böylece kişi hem sağlıklı bağırsaklara, hem de ruhsal açıdan huzurlu bir yaşama kavuşabilir. Bağırsak sağlığı için ilk ve en temel nokta, bağırsak florasının bakteri dengesini sağlamaktır. Düzenli çalışan bir bağırsakta probiyotik adı verilen faydalı bakterilerin oranının yüksek, hastalık yapıcı patojen bakterilerin ve mantarların oranının düşük olması gerekir. GAPS hastalarında ise patojenik flora oranı yüksekken, bağırsak florası anormalliği bulunmaktadır. Bağırsağın hasarlı olma durumunu ifade eden bu tablo nedeniyle, GAPS beslenmesinde probiyotik sağlayan fermente gıdalarla hazır probiyotikler büyük önem taşımaktadır. Bu diyet ile bağırsak florası korunarak, sindirim sisteminin sağlıklı çalışması amaçlanmaktadır.

Gaps Diyeti İçin 9 Önemli Besin

Bu programa başlamak için mutlaka bu konuda uzmanlara danışılmalı ve sorunun kaynağına göre uygun bir tedavi planlaması yapılmalıdır. Sağlıklı bir bağırsağa sahip olmak için bu besinlerin tüketimine özen gösterilmesi gerekmektedir.

Kemik suyu

Ev yapımı yoğurt

Ev yapımı turşu

Şalgam

Kefir

Sarımsak

Soğan

Yer elması

Enginar
 
Geri
Üst