Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

GAP Projesinin etkileri nelerdir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
45.436
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

GAP Projesinin etkileri nelerdir?​

Proje tamamlandığında, yılda 50 milyar m3’den fazla su akıtılan Fırat ve Dicle nehirleri üzerinde kurulan tesislerle, Türkiye toplam su potansiyelinin yüzde 28’i kontrol altına alınacak, 1.7 milyon hektarın üzerinde arazinin sulanması ve yılda 27 milyar kilovatsaatlik elektrik üretilmesi sağlanacaktır.

GAP projesi nerede başladı?​

adıyaman, batman, diyarbakır, gaziantep, kilis, mardin, siirt, şanlıurfa, şırnak olmak üzere 9 ilden oluşan güneydoğu anadolu bölgesi’nde uygulanan gap’ın altyapısı, cumhuriyet’in ilk yıllarına kadar uzanıyor. süreç, resmi olarak, aşağı fırat havzasından ve dicle havzasından yararlanmaya yönelik projelerin 1977 yılında …

GAP in tarıma katkıları nelerdir?​

GAP in tarıma katkıları nelerdir?
GAP kapsamındaki sulama projelerinin tamamlanması ile birçok tarımsal üründe Türkiye üretiminde %15’lere ve hatta %100’lere varan bir üretim payının yanı sıra oluşturulacak kırsal ve tarıma dayalı sanayiler ile GAP Bölgesi endüstriyel üretimde de büyük öneme sahip olacaktır.

GAP Projesinin yüzde kaçı tamamlandı?​

GAP, ülkenin hidroelektrik enerji üretimine katkı sağlamaktadır. 2019 yılı itibariyle 14 hidroelektrik santrali (HES) tamamlanmış; GAP enerji yatırımlarında %91,2 oranında fiziki gerçekleşme sağlanmıştır. İşletmeye alınan HES’lerle Bölge’de yılda 20,6 milyar kilovat-saat elektrik üretimi kapasitesi oluşturulmuştur.

GAP merkezi hangi il?​

15 Ocak 2009 tarih ve 27111 sayılı Resmi Gazete’ de yayımlanan 2008/14535 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile GAP Bölge Kalkınma İdaresi Teşkilatı’nın Ankara’da bulunan merkezi 2 Mart 2009 tarihinde Şanlıurfa’ya taşınmıştır.

GAP Turu nereleri kapsıyor?​

GAP Turu nereleri kapsıyor?
Güneydoğu gezilecek yerler içinde, Diyarbakır, Batman, Şanlıurfa, Malatya, Adıyaman, Gaziantep, Mardin ve Antakya şehirleri, buralardaki tüm tarihi yerler dolaşılıp farklı bir coğrafya ve kültür tanınmış oluyor. Ayrıca Anadolu mimarisine sahip otellerde konaklanıyor ve geleneksel eğlencelerle keyifli vakit geçiriliyor.
GAP projesi ne zaman başladı?​
GAP Bölge Kalkınma İdaresi Teşkilatı, 27 Ekim 1989 tarihli Bakanlar Kurulu Kararı ve 6 Kasım 1989 tarih ve 20334 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan GAP Bölge Kalkınma İdaresi Teşkilatı’nın Kuruluş ve Görevleri Hakkındaki 388 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kurulmuştur.
GAP tişörtleri ne anlama gelir?​
Giyim markası GAP’ın ismi, yetişkinler ve çocuklar arasındaki kuşak farkının İngilizcedeki anlamı olan “gap” kelimesinden geliyor.

GAP projesinin tamamlanması ile bölge ve ülke ekonomisine ne gibi katkılar sağlanması bekleniyor?​

GAP projesinin tamamlanması ile bölge ve ülke ekonomisine ne gibi katkılar sağlanması bekleniyor?
Kırsal alandaki verimliliği ve istihdam olanaklarını artırmak, Bölge’deki büyük kentlerin nüfus emme kapasitesini artırmak, Bölge kaynaklarının etkin kullanımı yoluyla ekonomik büyüme, sosyal istikrar ve ihracatın teşviki gibi ulusal amaçlara katkıda bulunmaktır.

GAP ile yaşanan tarımsal gelişmeler nelerdir?​

Bölge’de sulamaların tamamlanmasıyla birlikte özellikle yaş sebze, meyve ve endüstri bitkilerinin (pamuk, mısır, soya) üretiminde büyük artış beklenmektedir. Bölge’de sulama öncesi ve sonrası bitkisel üretime bakıldığında, sulama öncesi 1985 ve 1990 yıllarında buğday, arpa ve mercimek ekildiği görülmektedir.

GAP projesi ile hangi tarım ürünleri yetiştirilmeye başlandı?​

Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) Eylem Planı kapsamındaki Şanlıurfa’da, pamuğun yüzde 43’ü, buğdayın yüzde 8’i, mercimeğin yüzde 36’sı ve arpanın yüzde 11’i üretiliyor. GAP ile sulu tarımın yaygınlaşmasının ardından çiftçiler kinoa, patates, soya fasulyesi, çilek gibi alternatif ürünleri denemeye başladı.
 
GAP projesinin etkileri, bölge ve ülke ekonomisine birçok açıdan olumlu katkılar sağlamaktadır. Proje tamamlandığında, Türkiye'nin toplam su potansiyelinin %28'i kontrol altına alınacak ve yılda 27 milyar kilovatsaatlik elektrik üretilecektir. Ayrıca 1.7 milyon hektarın üzerinde arazinin sulanması gerçekleştirilecektir. Bu durum tarımsal üretimde önemli artışlar sağlayacak ve bölgenin endüstriyel anlamda önemini artıracaktır. GAP projesi aynı zamanda bölgedeki kırsal alanlardaki verimliliği ve istihdam olanaklarını artırmayı, büyük kentlerin nüfus emme kapasitesini artırmayı ve ekonomik büyümeyi desteklemeyi hedeflemektedir.

GAP projesi aynı zamanda tarımsal gelişmeleri de beraberinde getirmektedir. Sulama projelerinin tamamlanmasıyla özellikle yaş sebze, meyve ve endüstri bitkilerinin üretiminde büyük artışlar beklenmektedir. Bölgede sulama öncesi ve sonrası bitkisel üretime bakıldığında, sulama öncesi dönemde buğday, arpa ve mercimek ekilirken sulama sonrası dönemde daha çeşitli tarım ürünlerinin yetiştirilmesi beklenmektedir. Şanlıurfa gibi GAP projesinden faydalanan illerde pamuk, buğday, mercimek, arpa gibi tarım ürünlerinin yanı sıra alternatif ürünlerin yetiştirilmesine de olanak tanınmaktadır. Bu durum çiftçilere daha geniş bir üretim yelpazesi sunarak tarımsal çeşitliliği artırmaktadır.
 
Geri
Üst