- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 265.232
- Çözümler
- 4
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Konu Yazar
- #1
Gama ışınları neden daha tehlikeli?
Gama ışınları, diğer elektromanyetik ışınlar arasında, en yüksek frekansa ve en düşük dalga boyuna sahiptirler. Taşıdıkları enerji (erke) düzeyi nedeniyle yaşayan hücrelere önemli zarar verirler.İyonize ışınlar nedir?
İyonize ışınlar nedir?Eğer taşınan enerji, atomlarda iyonlaşmaya sebep oluyor ise ‘iyonlaştırıcı radyasyon’ adını alır. Alfa parçacığı, beta parçacığı ve nötron parçacık radyasyonuna, gama ışını ve x-ışınları ise elektromanyetik radyasyona örnektir ve hepsi iyonlaştırıcı radyasyondur.
Gama ışıması manyetik alandan etkilenir mi?
Alfa ve Beta parçacıkları yüklü oldukları için (alfa pozitif, diğeri diğeri negatif) manyetik alan tarafından saptırılırlar. Gama ışıması ise yüksüzdür. Zaten sadece yüksek enerjili fotonlardan oluşmakta. Bu yüzden manyetik alan tarafından saptırılmadan yollarına devam ederler.İyonize ve non iyonize ışınlar hangisi daha tehlikelidir?
İyonize ve non iyonize ışınlar hangisi daha tehlikelidir?İyonlaştırıcı olmayan radyasyondan daha yüksek bir frekansa ve daha kısa dalga boyuna sahip olan iyonlaştırıcı radyasyon birçok kullanım alanına sahiptir, ancak sağlık için bir tehdit olabilir. İyonlaştırıcı radyasyona maruz kalmak yanıklara, radyasyon hastalıklarına, kansere ve genetik hastalıklara sebep olabilir.
Elektron iyonize radyasyon mudur?
Elektromanyetik dalga spektrumdaki X ve gama ışınları iyonizan elektromanyetik dalga tipi radyasyonlardır (Şekil 1). Alfa ve beta parçacıkları, nötronlar, protonlar ve elektronlar ise parçacık tipi iyonizan radyasyonlara örnek olarak verilebilir (Şekil 2).Beta ışınları manyetik alanda sapar mı?
Beta ışınları manyetik alanda sapar mı?Açığa çıkan β parçacıkları elektrik ve manyetik alanda sapar. parçacığını yayınlayan radyoaktif bir çekirdeğin atom numarası 1 birim artarken kütle numarası değişmez. parçacıklarının aksine elektrik ve manyetik alandan etkilenmeyen yüksek enerjili elektromanyetik dalgalardır.