AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Galaksimizde 70’den Fazla ‘Yetim Gezegen’ Keşfedildi

haberci

Yeni Üye
Teknolojinin hiç olmadığı kadar büyük bir hızla gelişmesi, uzay çağında yaşadığımızı giderek daha da fazla hissettiriyor. Komşu gezegenimiz Mars’ta fotoğraflar çektiğimiz ve öte gezegenlerden haber getirmek için uzay araçları yolladığımız bu ilginç dönemde rekor kıran yeni bir keşif daha yapıldı. Çarşamba günü

Nature Astronomy

adlı bir dergide yayınlanan makale, Samanyolu Galaksisi’nde

70’den fazla yeni yetim gezegen

keşfedildiğini paylaştı.

Akrep (Scorpius) ve Yılancı (Ophiuchus) takımyıldızlarında keşfedilen ve sayısı 70’in üzerinde olduğu tahmin edilen yetim gezegenlerin

Jupiter kadar büyük

kütlelere sahip oldukları düşünülüyor. Peki, nedir bu ‘yetim gezegenler’? Yetim gezegenler, Güneş Sistemi’miz gibi

herhangi bir yıldız sistemine sahip olmayan

ve evrende bir nevi başıboş dolaşan gezegenler. Yıldız gibi aydınlatıcı bir ışık kaynağına yakın olmadıkları için tespit edilmeleri de bir hayli zor. Ancak 20 yıllık bir çalışmanın sonucunda rekor kıran bu yeni keşif yapılabildi.

Sadece Samanyolu Galaksisi’nde milyarlarca başıboş galaksi var:

Fransa’daki Bordeaux Astrofizik Laboratuvarı’nda astronom olan Núria Miret-Roig ve Avusturya’da Viyana Üniversitesi’ndeki araştırma ekibi, Avrupa Uzay Ajansı’nın 20 yıllık gözlem verilerinden yola çıkarak geçtiğimiz birkaç milyon yıl önce oluştuğu tahmin edilen yetim gezegenlerden gelen

‘ısı belirtileri’

sayesinde bu keşfi yapabildi. Her ne kadar keşfedilen bu yetim gezegenler grubu şu ana kadarki en fazla sayıya sahip olsa da yalnızca bizim galaksimiz içerisinde başıboş dolaşan

milyarlarca

gezegen olduğu tahmin ediliyor.

Avrupa Güney Gözlemevi (ESO), bu keşifler sayesinde yetim gezegenlerin oluşum süreci hakkında kayda değer bilgiler elde edilebileceğini belirtiyor. Oluşum süreçleri hakkında çeşitli teoriler olsa da en fazla öne çıkan senaryo, bu gezegenlerin bir yıldız çevresinde oluşup daha sonra çarpışmalar veya başka cisimlerin çekim kuvvetleri sonucunda

yörüngelerinin dışına

çıktığına işaret ediyor.

samanyolu-galaksisinde-rekor-sayida-yetim-gezegen-kesfedildi-1640364016.jpg

5bbab1e7a054d7504b7dde12a48db71a9cf72172.jpeg

Teknolojinin hızla gelişmesiyle birlikte uzay araştırmaları da büyük bir ivme kazanmış durumda. Samanyolu Galaksisi'nde keşfedilen 70'ten fazla yeni yetim gezegen, gerçekten heyecan verici bir gelişme. Bu gezegenlerin Jupiter kadar büyük kütlelere sahip oldukları düşünülüyor ve herhangi bir yıldız sistemine bağlı olmayan gezegenler olarak tanımlanıyorlar.

Avrupa Uzay Ajansı'nın 20 yıl boyunca yürüttüğü gözlem verilerinden elde edilen ısı belirtileri sayesinde bu keşfin yapıldığı bilgisi de oldukça ilginç. Bu yetim gezegenlerin oluşumu ve evrende nasıl dolaştıkları hakkında daha fazla bilgi edinmek, gezegen oluşumu konusundaki teorileri de güçlendirebilir.

Her ne kadar keşfedilen bu yetim gezegenler grubu çok sayıda olsa da, milyarlarca başıboş gezegenin sadece bizim galaksimizde olduğu tahmin edilmektedir. Avrupa Güney Gözlemevi'nin bu keşiflerle birlikte gezegen oluşum süreci hakkında daha fazla bilgi edinebileceğini belirtmesi, uzay araştırmalarının geleceği açısından oldukça umut verici.

Bu keşifler, uzayın sınırlarını genişletmeye ve evrenimizi daha iyi anlamamıza yardımcı olabilecek önemli adımlardan biri olarak karşımıza çıkıyor. Gezegenlerin oluşumu konusunda bu tür keşifler, bilim insanlarına yeni ipuçları sunabilir ve evrenin gizemlerini çözmek adına bize daha fazla perspektif kazandırabilir.

Geri