Galaksiler neden disk seklinde?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
135.587
Çözümler
15
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Galaksiler neden disk şeklinde?​

Görkem Öge, Kozmoloji meraklısı. Galaksilerin hepsi, disk şeklinde değildir. Çünkü düzensiz/dağınık olmayan galaksilerin sarmal ya da diski andıran yapıları ve dairesel hareketleri, galaksinin merkezindeki kara deliğe göre biçimlenir, onun oluşturduğu hareket ve yarattığı kütleçekimsel etkinin sonucudur.
Samanyolu Galaksisi neden sarmal?
Kısa cevap: Sagittarius Cüce Galaksisi’yle çarpıştığı için Fakat galaksilerin üçte ikisinden fazlası “disk” ya da yıldızların devasa bir plağın yüzeyinde hareket edercesine düz yörüngelere sahip olduğu galaksiler şeklinde. Onlarda da yıldızlar bir araya gelerek sarmal kollar oluşturuyor.

Samanyolu galaksisinin merkezinde ne var?​

Samanyolu Galaksisi in merkezinde Sagittarius A denilen bir karadelik var. Fakat galaksiler dengede durmasını nedeni bu değil. Galaksiler dengede durmasını nedeni galaksi boyunca yer alan gök cisimlerinin birbirlerine kütle çekim kuvveti uygulaması.
Samanyolu galaksisi sarmal mi?
Bu kollar yaklaşık logaritmik olarak merkezden dışa doğru açılırlar. Sarmal galaksiler, kendi içlerinde çubuklu ve çubuksuz sarmal galaksilere ayrılırlar. Samanyolu, yani yerel yıldızımız olan Güneş’in ait olduğu galaksi de bu türdendir.
Andromeda Galaksisi, ayrıca Messier 31, M31 ve NGC 224 olarak da bilinir, mitolojik bir kavram olan Andromeda’nın Türkçedeki karşılığı zincire vurulmuş kız anlamına da gelmektedir. Andromeda Takımyıldızı’nda bulunan bir sarmal galaksidir.
Samanyolu sarmal mı çubuklu sarmal mı?
2005 yılında Spitzer Uzay Teleskobundan elde edilen verilere göre galaksimiz Samanyolu’nun da bir çubuklu sarmal galaksi olduğuna dair iddialar ağırlık kazanmıştır.

Samanyolu sarmal bir galaksi midir?​

Samanyolu galaksisinin merkezi neresi?
17s 45d 40,04sn; -29º 00′ 28,1″ Gökada merkezi, Samanyolu Gökadası’nın dönüş merkezidir. Dünya’dan uzaklığı, Samanyolu’nun parlak noktası; Yay, Yılancı ve Akrep takımyıldızları yönünde, 25,000 ışık yılı (7.6 kpc)dir.

Karadeliğin merkezinde ne var?​

Kısa cevap: Bilmiyoruz. Ancak bazı teorisyenler, kara deliklerin aslında solucan deliği adı verilen bir uzay-zaman tünelinin parçası olduğunu düşünmektedirler. Solucan delikleri, Evren’in farklı kısımlarını birbirine bağlayan uzay-zaman tünelleri gibi düşünülebilir.
Samanyolu Gökadası mi buyuk gunes mi?
Samanyolu, Güneş’in kütlesinin yaklaşık 890 milyar katı büyüklüğünde. Yani, yaklaşık 6 milyar kere milyar kere milyar tane filin ağırlığına veya 296 katrilyon tane Dünya kütlesine ya da nisan ayında yayınlanan görüntüdeki süper kütleli kara deliğin kütlesinin 135 katına eşit.
1) Spiral Galaksi Spiral galaksiler Evren’de en yaygın bulunan galaksi tipidir. Samanyolu’na en yakın galaksi olarak bilinen Andromeda Galaksisi bu tipte bir galaksidir.
 
Geri
Üst