- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 209.857
- Çözümler
- 15
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
Gaiplikte teminat nedir?
Gaiplik kararı ölüm tehlikesi ile verildiyse 5 yıl, Uzun süredir kişiden haber alınamadıysa ve gaiplik kararı verildiyse 15 yıl müddetle teminat göstermek gerekir. Bu teminat sonucunda mirasçılar haklarını alırlar. Gaip olan kişinin 100 yaşına gelmiş olması halinde teminat süresi de biter.Gaiplikte miras ne zaman geçer?
Gaiplik, esasen gerçek bir ölüm olmadığından gaibin mirasçılarından istenecek bu teminat ölüm tehlikesi içinde kaybolma durumunda terekenin mirasçılara tesliminden itibaren 5 yıl içinde, uzun süreden beri haber alınamama halinde ise son haberden itibaren 15 yıl içindir.Gaip olan kişi mirasçı olabilir mi?
Gaibin mirasbırakanı, gaiplik kararının hüküm ifade ettiği ölüm tehlikesi içinde kaybolma veya son haber tarihinden önce ölmüşse, gaip yine de mirasçı olur, miras paylaşımı onun varlığı dikkate alınarak yapılır, kendisine geçen miras payını kendi mirasçılarına geçirmiş olur.
Reddi miras neden kabul edilmez?
Mirasçı bu iki mirası reddedebileceği gibi sadece kendi miras bırakanına kalan mirası da reddedebilir. Ancak mirasçı kendi miras bırakanından kalan mirası reddedip, miras bırakanına kalan mirası kabul edemez.Gaiplikte evlilik düşer mi?
“… Eşlerden birinin gaipliğine ilişkin hükümde, mahkemece ayrıca evliliğin feshine karar verilmedikçe diğeri evlenemez. … Sırf gaiplik kararı, evlilik bağını ortadan kaldırmaz.Gaiplik kararı ne kadar sürer?
Gaiplik kararı çıkarılacak kişi ölüm tehlikesi içinde kaybolmuşsa, gaiplik süresi kaybolma anından itibaren 1 yıldır. Eğer kişiden uzun süre haber alınamamışsa gaiplik süresi 5 yıl olarak belirlenmiştir. Bu süreler sonunda yakınlar mahkemeye başvurma hakkına sahip olmaktadır.
Ölüm Karinesinde miras ne zaman geçer?
Miras hakkı mirasbırakanın vefatı ile doğan bir haktır ve bu anda miras açılmış olur. Mirasbırakanın vefatı üzerine miras kendiliğinden mirasçılara bir bütün olarak geçer. Mirasın mirasçılara geçmesi için mirasbırakanın vefatının bilinmesine veya tespit edilmiş olmasına da gerek yoktur.Gaiplik kararı için kaç ilan gerekir?
Gaiplik ilanı kaç kez yapılır? Medeni Kanunun 33.maddesinde ilanın en az iki defa yapılması gerektiği belirtilmiştir.Gaiplik davasında yetkili mahkeme neresidir?
Gaiplik davasında görevli mahkeme Sulh Hukuk Mahkemesidir. Yetkili mahkeme ise gaip kişinin Türkiye’deki son yerleşim yeridir. Eğer Türkiye’de hiç yerleşmemişse nüfusa kayıtlı olduğu yer mahkemesi yetkilidir.