AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Fuzuli hangi olcu?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.271
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Fuzuli hangi ölçü?​

Fuzûlî’nin Şiirinde Aruz Bahirleri Meselâ, Hasanoğlu’nun bugün elde olmasa da hece ile yazdığı türkülerinin olduğu bilinmektedir. Kadı Burhaned- din ve Nesîmî’nin her iki ölçü ile yazmış olduğu şiirleri bulunmaktadır. Fuzûlî’nin oğlu Fazlî’nin de hece ile yazdığı şiirleri vardır.

Aruz kalıpları nelerdir?​

Aruz kalıpları nelerdir?
Araplar fa’ale sözcüğünün türevleri olan fa’lün, fâ’ilün, fa’ilâtün, fe’ilün, fe’ilâtün, fe’ûl, fe’ûlün, mefâ’ilün, müstef’ilâtün sözcükleriyle (tef’ileleriyle) bahr denilen aruz kalıpları oluşturmuşlardır. Arap aruzunda on dokuz bahr vardır.

Aruz nasıl yazılır?​

Aruz ölçüsünde hece ölçüsündeki duraklar yoktur. Dizelerdeki hece sayıları eşit olmayabilir. Dize sonlarındaki heceler kısa da olsa uzun kabul edilir. Aruzda bir sözcük sessiz biter, ondan sonra gelen sözcük sesli harfle başlarsa, bu sesli harf birinci sözcüğün sonundaki sessiz harfi kendisine çeker.

Aruz ölçüsü kaç hece?​

Aruz ölçüsü kaç hece?
Bunlar ölçü kalıplarını oluşturur. Aruzda bazı heceler ilki kapalı ikincisi açık olmak üzere iki hece değerinde kabul edilmiştir (bir buçuk hece). Bu tür hecelere medli hece denir. Sonunda iki ünsüz olan “Türk, üst, kurt” gibi heceler medli hecedir, yani bir buçuk hecedir.

Fuzuli ne demek edebiyat?​

Fuzûlî (y. 1480 veya 1494 – 1556, Kerbela ya da Bağdat), Azerbaycan Türkçesinde eser veren Türk divan şâiridir. Asıl adı Mehmed bin Süleyman’dır. Oğuzlar’ın Bayat boyuna mensuptur. Arapça ve Farsça eserleri de bulunmakla birlikte Azerbaycan Türkçesinin en önemli lirik şairi olarak kabul görmüştür.

Aruz ölçüleri nelerdir?​

Aruz ölçüleri nelerdir?
Aruz ölçüsü ya da aruz vezni (Osmanlıca: وزن عروض vezn-i arûz), nazımda uzun veya kısa, kapalı ya da açık hecelerin belli bir düzene göre sıralanarak ahengin sağlandığı ölçü.

Aruz ölçüsü mü hece ölçüsü mü nasıl anlarız?​

Aruz vezniyle yazılmış bir şiirin dizelerinde hece sayısı bakımından denklik aranmaz. Dize içinde hecelerin açıklık-kapalılık (kısalık-uzunluk) gibi ses değeri bakımından denk olması gerekir. Aruz, Arap edebiyatına ait bir ölçüdür.

Fuzuli ne demektir?​

Fuzuli ne demektir?
Fuzuli TDK sözlük anlamı yersiz ve gereksiz demektir. Bu kelime aynı zamanda bir şair lakabı olarak biliniyor. Fuzuli kelimesinin anlamları arasında gereksiz yapılan işler de yer alıyor. Fazlalık olarak yapılan her türlü iş veya masraf fuzuli kelimesi ile ifade ediliyor.

Fuzuli neyi temsil eder?​

Fuzuli derin ve samimi bir aşk şairidir. Ölüm, toplum, yoksulluk, felsefe, tabiat temalarını hep bu aşk etrafında yazmıştır. Çağdaşlarına göre sade bir dili vardır. Arapça, Farsça ve Türkçeyi çok iyi bilen şairin gücü; bu üç dilden aldığı kelimeleri kullanıp, bunlarla düşünmesiyle ortaya çıkmıştır.

Aruz hangi edebiyat dönemine aittir?​

Aruz hangi edebiyat dönemine aittir?
Aruz, Arap edebiyatına ait bir ölçüdür. (Fars, İran) edebiyatına, onlardan da Türklerin İslâmiyet’i kabul etmesinden sonra Türk edebiyatına geçmiştir. Türk edebiyatında aruz ölçüsüyle yazılmış olarak elimizde bulunan ilk yapıt, Yusuf Has Hacib’in “Kutadgu Bilig (Mutluluk Veren Bilgi) adlı eseridir.
 
Fuzûlî'nin şiirinde aruz ve hece ölçüsüne rastlanmaktadır. Şiirlerinde Aruz Bahirleri, Hasanoğlu'nun hece ile yazdığı türkülerine benzerlikler taşımaktadır. Kadı Burhaned-din ve Nesîmî gibi şairler ise her iki ölçüyle de şiirler yazmışlardır. Fuzûlî'nin oğlu Fazlî'nin ise hece ölçüsünde yazdığı şiirleri mevcuttur.

Aruz kalıpları Arap edebiyatında önemli bir yere sahiptir. Aruz, fa’ale türevleriyle oluşturulan bahr denilen kalıplarla ifade edilir. Arap aruzunda toplam on dokuz bahr bulunmaktadır.

Aruz ölçüsünde hece sayıları eşit olmayabilir ve dize sonlarındaki heceler kısa da olsa uzun kabul edilir. Aruzda heceler arasında belirli bir düzen ve ahenk bulunur. Aruzun özelliklerinden biri de sesli harfle başlayan kelimenin önceki sessiz harfi kendisine çekmesidir.

Aruz ölçüsü genellikle belirli bir hece sayısına dayanmaz, bazı heceler bir buçuk hece olarak kabul edilir. Örneğin sonunda iki ünsüz olan "Türk, üst, kurt" gibi heceler medli hece olarak adlandırılır. Aruzun kural ve ölçüleri doğrultusunda kafiye ve uyak kullanılır.

Fuzûlî, Azerbaycan Türkçesinde eser veren önemli bir şairdir. Asıl adı Mehmed bin Süleyman olan Fuzûlî, lirik şiirleriyle tanınmaktadır. Azerbaycan Türkçesinin en önemli lirik şairlerinden biri olarak kabul edilen Fuzûlî'nin Arapça, Farsça ve Türkçe eserleri bulunmaktadır.

Aruz ölçüsü nazımda kullanılan ve belirli bir düzene göre uzun veya kısa hecelerin sıralandığı ölçüdür. Aruz, Arap edebiyatından Fars ve Türk edebiyatına geçmiştir. Türk edebiyatında aruz ölçüsüyle yazılan eserler arasında ilk olarak Yusuf Has Hacib'in "Kutadgu Bilig" eseri bilinmektedir.

Fuzûlî'nin şiirleri genellikle derin ve samimi aşkı konu edinir. Ölüm, toplum, yoksulluk gibi temaları aşk etrafında işler. Fuzûlî'nin sade bir dili ve üç dil olan Arapça, Farsça ve Türkçe'yi ustalıkla kullanabilmesi onun şiirlerinin gücünü oluşturur. Aynı zamanda Fuzûlî kelimesi TDK sözlüğünde "yersiz ve gereksiz" anlamına gelmektedir, ancak Fuzûlî bir şair lakabı olarak da bilinmektedir.
 
Geri
Üst