AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Futbol kulupleri sirket mi?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.108
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Futbol kulüpleri şirket mi?​

Türkiye’de faaliyet göstermekte olan futbol kulüplerinin birçoğu halen dernek statüsünde faaliyetlerini sürdürür. Dernek statüsündeki futbol kulüplerinin şirketleşmesi iki temel alanda avantaj sağlar. Bunlar ekonomik avantajlar ve yapısal avantajlar olarak ön plana çıkar.

Futbol kulüplerinin sahibi var midir?​

türkiye’de spor kulüplerinin çoğunluğu dernek olmakla birlikte futbol takımları (büyük kulüplerden bahsediyorum) anonim şirkettir ve halka açıktır. hisselerinin çoğunluğuna kulüp (dernek) sahiptir.

Fenerbahçe şirketi kimin?​

Fenerbahçe şirketi kimin?
Fenerbahçe Sportif Hizmetler Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi ya da kısaca Fenerbahçe Sportif AŞ, Fenerbahçe Spor Kulübü’nün sahibi olduğu tüm Fenerbahçe girişimlerini çatısı altında toplayan ortaklıktır.

Kulüpler neden Şirketleşir?​

Kulüplerin İktisadi İşletmeleri Dernek statüsüyle sportif etkinliklerde bulunmanın bugün yasal ve yönetsel yönden bir sakıncası ve engeli bulunmamakla birlikte; kulüplerimiz yeni gelir kaynakları yaratabilmek ve bunları serbestçe tasarruf edebilmek için şirketleşmeye yönelmektedirler.

Türkiye’de şirket yapısında olan spor kulüpleri hangi kuruma bağlı?​

Spor kulüplerinin tescil işlemleri 3289 sayılı Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü’nün Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun’un 2 (d) maddesi uyarınca spor kulüpleri anılan Genel Müdürlük tarafından yapılmakla birlikte futbol branşında faaliyet gösteren kulüplerin lisans sistemleri işlemleri ise aynı kanunun 12. maddesi …

Spor kulüpleri şirket mi?​

Spor kulüpleri şirket mi?
Ülkemizde spor kulüplerinin iki şekilde, dernek veya şirket olarak kurulabilmesi mümkündür. Dernekler, dolayısıyla spor kulüpleri de bir özel hukuk tüzel kişisidir. Dernek statüsünde kurulan spor kulüpleri, bulundukları yerin en büyük mülki amirine kuruluş bildirgelerini verdikleri anda kurulurlar.
4 büyükler satılabilir mi?​
Divan Kurulları hemfikir: ‘Dört büyükler satılamaz’
Göztepespor kimin?​
Aynı zamanda Kulüpler Birliği’nde 2019-2021 yılları arasında başkanlık yapmıştır. 2014 yılında Göztepe’yi 7,5 milyon dolar karşılığında satın almış ve kulübün bütün borçlarını üstlenmiştir….
Mehmet Sepil
46. Göztepe SK Başkanı
Kişisel bilgiler
Doğum | 8 Mart 1955 İzmir, Türkiye
Vatandaşlığı | Türkiye

Fenerbahçenin kurucusu Ermeni mi?​

Fenerbahçenin kurucusu Ermeni mi?
nihayet tarihler 1890’lı yıllara ulaştığında, moda’da oturan istanbul’u işgale gelen osmanlıyı yıkıp yok etmek isteyen ingiliz’ler de bu keyifli spordan iyice etkilenmiş ve o, yemyeşil papazın arsaların bulunduğu kadıköy’ün geniş alanlarında, futbolu oynamaya başlamışlardı… ermeni ve rum çocuklarıyla başlamışlar..

Fenerbahçe Frankfurt maçı hangi kanalda?​

FENERBAHÇE – EINTRACHT FRANKFURT MAÇI SAAT KAÇTA? HANGİ KANALDA? Fenerbahçe Eintracht Frankfurt maçı 9 Aralık Perşembe günü saat 20:45’te EXXEN’de canlı yayınlanacak.

Kulüpler dernek midir?​

Dernekler, dolayısıyla spor kulüpleri de bir özel hukuk tüzel kişisidir. Dernek statüsünde kurulan spor kulüpleri, bulundukları yerin en büyük mülki amirine kuruluş bildirgelerini verdikleri anda kurulurlar.

Şirket yapısında olan spor kulüpleri hangi kuruma bağlı?​

Şirket yapısında olan spor kulüpleri hangi kuruma bağlı?
Söz konusu tüm bu ticaret şirketleri tüzel kişiliğe sahiptirler. Şirketlerde amaç, kazanç sağlamak ve paylaşmaktır. Spor kulüpleri, 2908 sayılı dernekler yasasına göre Bakanlar Kurulunca 1985 yılında çıkarılan Gençlik ve Spor Kulüpleri yönetmeliğine bağlıdır.
 
Futbol kulüpleri Türkiye'de genellikle dernek statüsünde faaliyet gösterirken, büyük kulüpler ise anonim şirketler şeklinde işletilmektedir. Bu şirketleşme, kulüplere ekonomik ve yapısal avantajlar sağlamaktadır. Özellikle yeni gelir kaynakları yaratma ve bu kaynakları serbestçe kullanma açısından şirketleşme tercih edilmektedir.

Fenerbahçe'nin sahibi Fenerbahçe Sportif Hizmetler Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi (Fenerbahçe Sportif AŞ) olarak bilinmektedir. Bu şirket, Fenerbahçe Spor Kulübü'nün tüm girişimlerini içeren bir ortaklıktır.

Spor kulüplerinin şirketleşmesi, tescil işlemleri ve lisans sistemleri açısından Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü'nün yetkisine bağlıdır. Bu kurum, spor kulüplerinin kayıt işlemlerini yürütmektedir.

Şirket yapısında olan spor kulüpleri, tüzel kişilik olarak ticaret şirketleridir. Bu kulüpler, Gençlik ve Spor Kulüpleri Yönetmeliği'ne bağlı olarak faaliyet göstermektedirler. Bu nedenle, spor kulüpleri şirketleşirken belirli yasal düzenlemelere tabi tutulmaktadır.

Son olarak, kulüplerin şirketleşmesi genellikle ekonomik açıdan daha verimli olabileceği düşünüldüğünden tercih edilmektedir. Ancak bazı kulüplerin hala dernek statüsünde faaliyet gösterdiğini de unutmamak gerekir.
 
Geri
Üst