Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Fulleren Nedir ozellikleri?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.238
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Fulleren Nedir özellikleri?​

Fulleren: Çok sayıda karbon atomunun bir araya gelerek küresel yapılar oluşturmasıyla meydana gelen 0 boyutlu yapılardır.Yapay olarak elde edilirler, grafit benzeri yapıya sahiptirler fakat sadece altıgen değil, beşgen veya yedigen kristallerin ana düzleminin kıvrılmasıyla da küresel yapılar oluşturabilirler.

Fullerene nerede kullanılır?​

Fullerene nerede kullanılır?
Uygulama Alanı:
- Farmasötik: Geliştirici ile tanısal reaktifler, süper ilaçlar, kozmetikler, nükleer manyetik rezonans (NMR), DNA afinitesi, anti-HIV ilaçları, anti-kanser ilaçları,
- Enerji: Güneş pili, yakıt hücresi, ikincil pil.

Nanotüp Nedir özellikleri?​

Nanotüp Nedir özellikleri?
Nanotüpler tek sıra karbon atomundan oluşan grafenin silindir şeklinde bükülmesiyle elde edilen bir yapı. Bu kadar basit bir forma sahip olmasına rağmen uzunluk ve çap değeri değiştikçe fiziksel ve kimyasal özellikleri de değişime uğruyor. Grafen aslında elmasın nano ölçekli kuzeni gibi.

C60 molekülü nedir?​

Genel Bilgi Fulleren’ın kimyasal formülü C60’tır. Fulleren’ın asıl ismi ise, Buckminster Fullerene’dir. Daha sonra kimyacılar tarafından bu isim, “Buckyball” olarak kısaltılmıştır.

Fulleren elektrik iletir mi?​

Fulleren elektrik iletir mi?
Karbon atomları arasındaki bağlar çok kuvvetlidir. Bu nedenle de çok sert ve kararlı bir yapıya sahiptir. Mavi elmas (yarı iletken) hariç elektriği iletmezler. Fulleren genellikle 6 karbon atomunun düzlemsel olarak birbiri ile bağlanarak oluşturduğu içi boş küresel, silindirik ve halkasal yapılardır.

Fulleren kaç Atomludur?​

Fulleren kaç Atomludur?
Fullerenler farklı sayıda atomdan oluşan yapılardır, en iyi bilinen fulleren yapısı C60’tır. En küçük fulleren yapısı ise 20 atomludur, atom sayısı çok daha fazla olabilir; C540 ise bilinen büyük fullerenlerdendir. Fullerenlerin tamamında karbon atomları çift sayıdadır.
Grafit nedir nerelerde kullanılır?​
Grafit Nerelerde Kullanılır?
- Makina Parçalarında Yağlayıcı Olarak. Makina parçaları üzerinde uzun müddet yapışabilmesi özelliği ile, makina yataklarında yağlama maddesi olarak kullanılabilir.
- Döküm Sanayinde.
- Kurşun Kalem Ucu Yapımında.
- Motor ve Jeneratör Fırçaları İmalinde.
- Grafitin Diğer Kullanım Alanları

Fulleren ısı ve elektriği iletir mi?​

Fulleren ısı ve elektriği iletir mi?
Mavi elmas (yarı iletken) hariç elektriği iletmezler. Moleküller arasındaki kuvvetli bağlar nedeniyle ısı iletkenliği çok iyidir. Fulleren genellikle 6 karbon atomunun düzlemsel olarak birbiri ile bağlanarak oluşturduğu içi boş küresel, silindirik ve halkasal yapılardır.

Nanotüp nerede kullanılır?​

Nanotüp nerede kullanılır?
Karbon Nanotüplerin Uygulama Alanları Bu özellikler, kompozitler, enerji depolama, biyoteknoloji, kaplamalar ve filmler, lifler, aerojeller ve mikroelektronik [7] gibi çok çeşitli alanlarda geniş uygulama alanları için büyük bir potansiyel sahiptirler.

Nanotüpler elmastan sert mi?​

Kömür, grafit ve elmasta olduğu gibi saf karbon atomlarından oluşan karbon nanotüpler, sahip oldukları kimyasal bağın yapısı sayesinde elmastan bile daha dayanıklılar.

Fullerenler nasıl üretilir?​

Fullerenler nasıl üretilir?
Fuleren üretiminde kullanılan diğer yöntem ise ark buharlaştırma yöntemidir. Bu yöntemde He ortamında grafitin elektirk arkı oluşturularak buharlaştırılması ve buharlaşan grafitin yoğunlaştırılmasıyla fulleren üretiliyor.

Sodyum elektriği iletir mi?​

Sodyum elektriği iletir mi?
Isı ve elektriği çok iyi iletirler. Suyla etkileşimleri çok güçlüdür, suyla tepkime sonucunda hidrojen gazı açığa çıkarırlar. I A grubunda yer alan Li, Na, K, Rb, Cs ve Fr elementleri alkali metalleri oluştururlar. Sodyum ve potasyum doğada en çok bulunan alkali metaldir ve çeşitli bileşikleri halinde bulunur.
 
Fulleren ve Nanotüp gibi nanomalzemelerin özellikleri oldukça ilginç ve geniş uygulama alanlarına sahiptir.

Fulleren, karbon atomlarının küresel yapılar oluşturarak oluşturduğu 0 boyutlu yapılardır. Genellikle C60 formunda bilinen en küçük yapıları bulunmaktadır. Fullerenler çok sert ve kararlı yapıya sahip olup, genellikle elektrik iletkeni değillerdir. Ancak, ısıyı oldukça iyi ilettikleri bilinmektedir. Bu özelliği nedeniyle çeşitli alanlarda kullanılmaktadırlar. Örneğin; farmasötik alanda geliştirici ilaçlarda, güneş pillerinde, yakıt hücrelerinde, kozmetiklerde ve DNA afinitesi gibi alanlarda kullanılmaktadırlar.

Nanotüpler ise tek sıra karbon atomundan oluşan grafenin silindir şeklinde bükülmesiyle elde edilen yapılar olarak tanımlanmaktadır. Boyutlarına ve şekillerine bağlı olarak fiziksel ve kimyasal özellikleri değişen nanotüpler, grafenin nano ölçekli kuzenleri olarak kabul edilir. Karbon nanotüpleri, grafit gibi saf karbon yapısına sahip olup, kimyasal bağ yapısı sayesinde oldukça dayanıklı ve sert yapıya sahiptirler. Bu özellikleri nedeniyle çeşitli alanlarda kullanılmaktadırlar. Örneğin; kompozit malzemelerde, enerji depolama sistemlerinde, biyoteknoloji alanında, kaplamalar ve filmlerinde, liflerde, aerojellerde ve mikroelektronik alanlarında geniş bir uygulama potansiyeline sahiptirler.

Bu nanomalzemeler hakkında daha fazla detay ve bilgi için sorularınızı belirtmeye devam edebilirsiniz.
 
Geri
Üst