Ftalein nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
124.324
Çözümler
15
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Ftalein nedir?​

Fenolftalein sıcak sülfürik asit veya çinko klorür katalizörlüğünde fenol ile ftalik anhidridin reaksiyonundan elde edilir. Fenolftalein asit-baz indikatörü olarak kullanılır. Asitli ortamda renksiz olan fenolftalein bazik ortamda pembe renklidir. Nötral ortamda da renksizdir.
Bir asit çözeltisi pembe fenolftalein uç noktasına titre edilir zaman geçtikçe pembe renk kaybolur ve çözelti tekrar renksiz hale gelir bunun neden olduğunu açıklayın?
Titre edilen çözelti bir asit ve ortamda fenolftalein var ise bu çözelti üzerine yeterli miktarda baz eklendiğinde, çözeltinin pembe renge döndüğü bir geçiş noktası oluşur. Tam tersi; eğer titre edilen çözelti bir baz ise, fenolftalein varlığında asit ilave edildiği zaman, çözelti pembe renkten renksize döner.

Asit ne renk?​

pH metre ile çözeltilerin asidik mi yok sa bazik mi olduğu ölçülebilir. İndikatörler çözeltilere eklendiğinde, renk değişimi çözeltinin yaklaşık pH’ını gösterebilir. Asitler, indikatörlü çözeltileri yeşilden kırmızı’ya çevirir. Bazlar, indikatörlü çözeltileri yeşilden mor (mavi)’e çevirir.
Fenolftalein bazik ortamda ne renk?
Asitli ortamda renksiz olan fenolftalein bazik ortamda pembe renklidir. Nötral ortamda da renksizdir. Fenolftalein ilave edilmiş asidik çözeltiye baz ilave edilirse, çözeltinin pH’sı 8,2 olduğu an, fenolftalein çözeltiyi pembe renge boyar ve çözeltinin bazik olmaya başladığı anlaşılır.
Buret NaOH çözeltisi ile doldurularak başlangıç düzeyi okunur. Hazırlanan asitlerin her biri büretteki NaOH ile titre edilmeye başlanır. NaOH çözeltisi önce hızlı titrasyonun sonlarına doğruda damla damla ilave edilmelidir. Dönüm noktasında çözeltinin rengi pembe renk olur buda titrasyonun bittiğini gösterir.
Metil oranj neyi sarı yapar?
Pirüvik asidi diğer asitlere dönüştürenler ortamın pH’ını 4,2 civarına çeker. Bu da metil kırmızısının kırmızı renk almasına sebep olur. Kırmızı renk pozitif durumu temsil eder. Pirüvik asidi nötral maddelere çevirenler ise pH’ı 6,0 civarlarına çeker ve metil kırmızısı sarı renk alır.

Asit hangi rengi alır?​

Çözeltilerdeki asit ve bazları ayırt etmekte kullanılır. Turnusol, asitle temas ettiğinde kırmızı, bazla temas ettiğinde mavi renk verir.
 
Geri
Üst