Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Fritoz kac dakikada kizartir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.234
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Fritöz kaç dakikada kızartır?​

Kızarma işlemi için 170 derecenin üzerindeki yağda 1 dakika bulunması yeterlidir. Toplam kızartma süresi 4-5 dakikayı geçmemelidir. Süre uzadığında patatesler öz suyunu kaybederek kurur, hatta yanar ve içleri boşalarak bir kabuk halini alır.
Fritöz yağ lekesi nasıl çıkar?
Fritöz içinde kaynar su ile yaklaşık yarım saat kadar bekletilmelidir. Yeterince beklendikten sonra kızartma sepeti sert bir bulaşık süngeri veya bulaşık fırçası ve bir miktar daha deterjan kullanılarak, sıcak su altında ovularak güzelce yıkanmalıdır.

Fritöz yağı ne kadar kullanılır?​

Bir kızartma yağını en fazla 2 kere kullanabilirsiniz. Onu da belirttiğimiz şartlarda kullanmanızı öneririz. Ayrıca yağınızın tamamen soğuduğundan emin olduktan sonra cam kavanoza aktarıp kapağını kapatarak bir sonraki kızartma işlemi için saklamanızı öneririz.
Kızartma yağı sıcaklığı kaç derece olmalı?
Çıtır çıtır kızarmış yiyecekler için yağ sıcaklığının 160-190 santigrat derecede olduğundan emin olun. Sıcaklık bu aralıktan fazla olursa yiyecekleriniz çok hızlı şekilde pişmiş olacak ve kuruyacak.
Kızartılacak balığın kenarlarının yarısı ya da üçte ikisi yağla kaplanmış olmalıdır. Balığın kalınlığı azaldıkça, yağ miktarı da azaltılmalıdır. Tavada balığın bir yüzü, kalınlığına göre değişse de, 3-6 dakika, diğer yüzü de 2-4 dakika arasında pişirilmelidir.
Kullanılmış yağ nasıl temizlenir?
Yağa dokunmadan önce soğumasını bekle. Yağın miktarına göre soğumasını beklemen birkaç saati bulabilir. Gerekiyorsa yağı gece boyunca dışarda bekletip oda sıcaklığına gelmesini sağlayabilirsin. Sadece tavanın altında kalan az miktarda yağın varsa soğumasını bekle ve yağı kâğıt havluyla sil.

Kullanılmış yağ kaç defa kullanılır?​

En fazla 3 kez kullanılmalı Kızartma önermiyoruz ama yapılacaksa bir kızartma yağı en fazla üç kere kullanılmalıdır. Kullanım sonrasında da yağın bir süzgeçle süzülmesine her hangi bir yağın içerisinde partikülün kalmamasını istiyoruz.” dedi.
Fritöz de hangi yağ kullanılır?
Sanayi Tipi Fritözlerde genellikle yarı katı – yarı sıvı yada katı yağlar kullanılmaktadır. Bu yağların normal bitkisel yağlara oranla ömürleri daha uzundur. İyi bir Sanayi Tipi Fritözde 1 lt yağda 100 gr. dondurulmuş patates, 1 kW enerji ile pişirilmektedir.

Hangi yağ kaç derecede yanar?​

Yandığında hemen rengini değiştirip “Beni kullanma” diyor. Tereyağı 120-150, sade yağ 180, mısırözü 210, zeytinyağı 205-220, ayçiçeği yağı 225 derecede yanıyor.
Kızartma yağı sıcaklığı nasıl ölçülür?
Soğuması beklenmeksizin ölçüm yapılacak yağın içerisine cihaz batırılarak 20 saniyeden kısa bir sürede %TPM ve sıcaklık ölçülebilir.
Ayrı bir kaseye un koyun, baharat ve su birazcık sakız kıvamına gelene kadar karıştırın. Balığa batırınca yapışması gerek. Balıkları teker teker bu karışıma banıp 180 derecede ısınmış olan fritöze atın. Kızarıncaya kadar pişirin.
 
Geri
Üst