- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 213.672
- Çözümler
- 3
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
Frengiye ne iyi gelir?
Sifiliz hastası olan kişiler mutlaka doktor kontrolünde tedavi ve takip edilmelidir. Tedavide doğru antibiyotik kullanımı önemlidir ancak tedavi enfeksiyonun neden olduğu hasarları geri çeviremez. Penisilin bu hastalığın her evresinde başvurulan ilk seçenektir ve genellikle hastalığı başarıyla tedavi etmektedir.Frengi olup olmadığı nasıl anlaşılır?
Döküntüler pürüzlü, kabarık, kırmızı, kırmızımsı kahverengi benekler şeklindedir. El avuç içlerinde ve ayak tabanlarında sıktır. Genelde kaşınmaz ve bazen farkına varılamayacak kadar soluktur. Bu döküntülere benzer şekilde ağız, yutak ve genital bölge mukozasında gri-beyaz plaklar şeklinde lezyonlar da görülür.Sifiliz hangi antibiyotik?
Penisilin en çok kullanılan antibiyotiklerden biridir ve genellikle frenginin tedavisinde çok etkilidir. Penisiline alerjisi olan insanlar muhtemelen farklı bir antibiyotik ile tedavi edilecektir. (Doksisiklin, Azitromisin, Seftriakson) Nörofizeniz varlığında, intravenöz olarak günlük dozlarda penisilin alınmalıdır.
T Pallidum Total AB nedir?
Sifiliz (syfilis) etkeni spiroket türü “Treponema Pallidum” (T. Pallidum) adı verilen bir bakteridir. Tedavi edilmezse frengi üç değişik evrede kendini gösterir. Enfekte kişi ile cinsel temastan sonra 10-90 gün arasında ortalama 21. günde şikayetler görülmeye başlamaktadır.
Frengi ne kadar sürede geçer?
Geç latent dönemdeki ve tersiyer sifiliz evresindeki kişilerde, tedavi süresi penisilin kullanılan hastalarda haftada 1 olacak şekilde, 3 haftaya çıkar. Alternatif antibiyotik kullanılan kişilerde ise tedaviye 28 gün boyunca devam edilir.Frengi nasıl başlar?
Sifilizin başlıca bulaşma yolu cinsel yolla bulaşmadır. Bulaşmada derideki taze lezyonların sızıntıları, meni ve vajina salgısı gibi vücut sıvıları önemlidir. İkinci önemli bulaşma yolu ise, anneden bebeğe geçiş yoludur. Bebek mikrobu anne karnında kapabileceği gibi doğum esnasında doğum kanalından da alabilir.Frengi hastalığı kan tahlilinde çıkar mı?
Frengi (sifiliz) teşhisi nasıl konur? Sifiliz kan testleri ile kolayca teşhis edilir. Lezyonlar ve fizik muayene de teşhiste yardımcıdır. Teşhis için VDRL, RPR, TPHA-İ FTA-ABS kan testleri ve lezyonlardan alınan örneklerin incelenmesi belirleyicidir.
Frengi belirtileri ne zaman başlar?
Primer sifiliz: Hastanın frengi bakterisiyle ilk temasından üç ila dört hafta sonra, genital bölgede ağrısız, düzgün sınırlı ve ülsere benzer bir yara ortaya çıkar. Şankr adı verilen bu yara ağrıya neden olmasa da oldukça bulaşıcıdır.
Sifilis öyküsü 1 yıldan az olan kişilere 1 doz depo penisilin, sifilis öyküsü 1 yıldan uzun ise 2- 3 doz depo penisilin, doğumsal sifiliste bebeğe 10 gün kristalize penisilin tedavisi yeterlidir. Penisiline alerjik kişilerde Doksisiklin, Ceftriakson, Tetrasiklin, Azitromisin tedavi amacıyla verilebilir.
Penisin deri yüzeyinde ya da rektumda; kadınlarda ise dış genital alan yüzeyinde ya da çok nadir vajinanın içerisinde ve rektumda olur. Aynı zamanda ağız ve dudakta da görülebilen bu yaralar 2 ila 3 hafta sonra kadar kendiliğinden geçer. Bu nedenle pek çok kişi bu yaraları önemsemez.
TPHA değeri kaç olmalı?
TPHA testi 1/80, 1/160, 1/320, 1/640 dilüsyonlarda çalışılmış, 1/80 ve üzeri dilüsyonda saptanan pozitiflik anlamlı olarak kabul edilmiştir.
VDRL RPR nedir değeri kaç olmalı?
VDRL RPR nedir, VDRL testi (tahlili) nasıl yapılır ve nelere bakılır tüm detaylarıyla derledik. Normalde VDRL testi negatif olmalıdır. Negatif çıkan VDRL testi, vücudun Sifilis etkeni olan Trepenoma pallidum bakterisi ile karşılaşmadığı ve bu bakteriye karşı antikor oluşmadığı anlamına gelmektedir.
Frengi yarası nasıl olur?
Primer frengi evresinde genellikle enfeksiyonun bulaştığı yerde bir yara görülmektedir. Şankr olarak adlandırılan bu yaralar genellikle sert, yuvarlak ve ağrısızdır. Sekonder frengide deri döküntüsü, lenf bezlerinde şişlik ve ateş görülebilmektedir.Frengi hastalığı tedavi edilir mi?
Ana karnında bebeğe mikrop bulaşması sonucu ortaya çıkan tablodur. Sifiliz mikrobu anne karnında bebeğe çok zarar verir. Günümüzde doğum öncesi yapılan testler sayesinde bu hastalık erken dönemde yakalanmakta ve tedavi edilmektedir.Frengi ne zaman belli olur?
Hastalık belirtileri başlamadan önce ortalama 21 gün (3-90 gün) kuluçka süresi vardır. Frengi 4 evrede seyreder: Birinci evre: Hastalık kapıldıktan sonra genellikle genital bölgede bir veya birden çok lezyon ortaya çıkar. Yaralar hastalık bulaştıktan 10 ila 90 gün içinde ortaya çıkar.