- Konu Yazar
Freire nin savunduğu okul modeli nedir?
Freire, bankacı eğitim anlayışı yerine problemi ortaya koymaya dayalı problem tanımlayıcı bir eğitim anlayışını savunur. Bankacı eğitimde, öğrenciler yardım edilmesi gereken nesnelerdir. Problem tanımlayıcı eğitim ise, öğrencilerin eleştirel olarak düşünebilen özneler haline gelmesini amaçlar.Freire hangi felsefe?
Paulo Freire, eleştirel eğitim felsefesinin en önemli temsilcisidir. “Ezilenlerin Pedagojisi” kitabının sahibi de olan Freire, yaşamını eğitime ve ezilenlere hem teorik hem de pratik olarak adamıştır… Paulo Freire, eleştirel eğitim felsefesinin en önemli temsilcisidir.
Sessizlik kültürü nedir Freire?
Özgürlük mücadelesine girişmeyen, egemen yapıya uyum sağlamış, bu yapıya teslim olmuş ezilenlerin yaşama durumunu Freire, “sessizlik kültürü” olarak adlandırır. Sessizlik kültürü, sınır durumdan kurtulamama sonucu bireyin sürü haline gelmesini ifade eder.Problem tanımlayıcı eğitim modeli nedir?
Problem tanımlayıcı eğitim modeli bireysel farklılıkların ön planda olduğu ve hiçbir öğrencinin etnik, ekonomik, dini ve ırksal farklılıklarından dolayı hor görülmediği bir eğitim anlayışıdır.
Paulo Freire hayatını ezilenlerin eğitimine, özellikle de okuma yazma bilmeyen yetişkinlerin eğitimine adamış bir eğitimci. Ezilenlerin Pedagojisi’nde ise sadece belli eğitim merkezlerinde uygulanacak alternatif bir pedagoji değil, amaçları kadar kullandığı araçlar da özgürlükçü olan bir özgürleşme siyaseti öneriyor.
Ezilenlerin Pedagojisi ne anlatıyor?
Ezilenlerin Pedagojisi , baskıcı, geleneksel eğitim anlayışını “bankacı eğitim modeli” şeklinde yorumlayarak; özgür, çağdaş, ilerici eğitim anlayışını benimseyen “problem tanımlayıcı eğitim modeli” şeklinde yeniden yaratmıştır. Gelenekselci eğitimde öğretmen anlatır, öğrenci dinler; öğretmen konuşur, öğrenci susar.
Sessizlik kültürü kime ait?
bugün türkiye’nin en büyük sorunlarından biri olan sessizlik kültürünü ilk (bkz: paulo freire)ortaya atmıştır.Politeknik eğitim ne demek?
Politeknik eğitim, tarihi ilkçağın maddeci filozoflarına değin uzanan, maddeciliği diyalektik olarak kavrayan bir eğitim/bilgi akımıdır. Diyalektik materyalizmde artık evrenin temel arkesi olarak madde/doğa kendi başına değil, çelişkileriyle oluşturucu sıfatını alır.