AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Fransa'da günlük yaşam nasıldır?

zeberus

Yeni Üye
Katılım
29 Ocak 2024
Mesajlar
74.060
Tepkime puanı
2
Puan
38
Yaş
36
fransada günlük yaşam hakkıdna bilgi verir misiniz?

Fransa'da Yasam

Her bölgesi farklı kültürel zenginliklere sahip güçlü bir tarım ülkesi olan çağdaş Fransa, doğal güzelliklerini korumakta, geleneklerine sahip çıkmakta ve ürünlerinin orijinaliğini değerlendirmektedir. 6 milli park, 126 doğal sit alanı ve 400’den fazla biyolojik ortamı koruma bölgesi bulunmakatadır. Ve dahası tesadüfen Cathares şatoları, Larzac yaylası, Raz zirvesi, Auvergne bölgesinde volkanlar, vs…gibi keşfedeceğınız birçok yer bulumaktadır.

Fransızların yarısı nüfusu 50 000 ‘in üzerinde olan şehirlerde yaşamaktadırlar. Paris ve Paris’in banliyölerinde yaklaşık 10 milyon kişi yaşamaktadır. Fransa’da nüfusu 350 000 ‘in üzerinde olan 12 şehir vardır. Lille, Lyon ile Marsilya ve bunların banliyölerinin her birinde 1 milyondan fazla kişi yaşamaktadır. Metropolleri terk edip orta ölçekli şehirlerde yaşamayı tercih eden Fransızların sayısı gittikçe artmaktadır.

Etrafı 4 denizle çevrili Fransa’nın ( Kuzey ve Manş denizleri, Atlas okyanusu ve Akdeniz) 5500 kilometrelik bir kıyı kesimi vardır : Vahşi kıyılarıyla ünlü Brötanya, uzun plajlarıyla Landes bölgesi ve yıl boyunca güneş gören Akdeniz.

Herkes kendi köyüyle, bölgesiyle, mutfak kültürüyle veya bölgesel « şarabıyla » gurur duymaktadır. Zaten General de Gaulle de bu zenginliği « peynir çeşiti 400'den fazla olan bir ülke nasıl yönetilir ! » şeklinde ifade etmiştir.

Anglo-Saksonların aksine Fransızların misafirlerini basit bir şekilde ağırlama alışkanlıkları oldukça azdır. Ilk ağırlama genellikle gösterişli bir havada geçer. Bir Fransız aile tarafından davet edilmek birlikte uzun zaman geçirdikten sonra gercekleşen bir olaydır. Fransızlar selamlaşmak için el sıkışırlar.

Sofrada yemeğe başlamadan önce yemeğin herkese servis edilmesi beklenir. Sigara içilecekse önce müsaade istenmesi uygun olacaktır. Telefon görüşmelerinizi saat 22'den sonra yapmaktan, bir davete saatinden önce veya bir randevuya geç gitmekten kaçının.

« Siz » sözcüğü birisiyle konuşurken saygıyı, mesafeyi ifade eder. Az tanıdığımız veya kendimizden daha yaşlı kişilere, hiyerarşik üstlerimize seslenirken bu sözcüğü kullanırız. « Sen » sözcüğü sevgiyi, dostluğu ifade eder. Dostlar arasında senli benli konuşmaya genellikle kendiliğinden ve doğal bir şekilde geçilir. Kendimizden daha yaşlı biriyle, kendisi söylemediği sürece senli benli konuşulmamalıdır.

İş günü sabah 8 ila 9 arasında başlar ve saat 17 ila 18 arasında biter. Fransız çalışanların çoğu saat 13’te öğle iznine çıkar ve çalıştıkları şirketin kafeteryasında veya o saatlerde çok kalabalık olan kafelerde yemek yerler. Tiyatro ve konser salonları daha geç saatlerde, yani 20 ila 21 arası, kapılarını halka açıyorlar.

Mağazalar hafta içi ve cumartesi günleri 19 :30’a kadar açıktırlar ve sadece pazar günleri kapalıdırlar. Kent merkezinde veya kırsalda yaşayan Fransızlar hafta sonu cumartesi veya pazar sabahları pazara gitmekten hoşlanırlar.

Müzeler hafta sonu açık salı günleri ise de kapalı olurlar. Bankalar da, özellikle Paris dışında, öğleden sonra erken kapanırlar ancak para çekebileceğiniz ATM’ler yaygındır. Visa ve Mastercard kartlar Fransa’da en çok kullanılan kartlardır.
 
Geri
Üst