Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Francis Bacon bilime katkilari nelerdir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.238
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Francis Bacon bilime katkıları nelerdir?​

Bacon, bilimin önemini vurgulamakla kalmamış, bilimsel yöntemi açıklama işini de üstlenmişti. Doğayı tanımak, doğa güçlerini denetim altına alma yolunda istenen sonucu verecek yöntemi belirlemek, başlıca amaçlarından biriydi. Ona göre gözlem ve deney, bilimsel araştırmanın asal özellikleriydi.

Francis Bacon kimdir ve bilimsel metodu nedir?​

St. Albans Vikontu, Sir Francis Bacon (1603 – 1618) ya da Verulam Baronu (1618-1621) olarak da bilinir. Doğanın ve toplumun kavranmasında deneyci bilgi öğretisini ve tümevarım yöntemini savunmuştur. Aynı zamanda İngiliz dilinin ustalarından biri olarak kabul edilir.
Bacon hangi yöntemleri açıklamaktadır?
Gerçekten de, Bacon hiçbir buluş yapmamıştır. Ancak üstün bir gözlem gücü ve felsefi yaklaşım ile kendisine özgü tümevarım yöntemini geliştirmiş ve deneysel araştırma stratejisinin ana hatlarını ortaya koymuştur. Bacon’a göre kişi, kanıtlar ortaya çıkana dek teori kurmaktan ve genellemeler yapmaktan kaçınmalıdır.

Soy idolleri nedir?​

Soy İdolleri, insanın doğasında bulunan ve insanın kendisinin “şey”lerin ölçüsü olduğunu iddia etmesine neden olan kavrayıştır. Bilginin gereği olan düzenliliğin “dış dünyada” değil de insan zihninde olduğunun öne sürülmesinin ve bu yolla temelde “gerçeğin” bilinemez olduğunu öne sürmenin nedeni bu idoldür.

Bilmek egemen olmaktır sözü kime aittir?​

Orta Çağın en önemli düşünürlerinden Roger Bacon (1214-1294) ise, Orta Çağın sonlarında, bu Orta Çağ tutumuna baş kaldırarak, bilmenin amacının egemenlerin egemenliklerini sağlamlaştırmanın ürünü, olduğunu öne sürerek, tezini, “Bilmek egemen olmaktır” biçiminde formüle etmiştir.
Felsefe idoller nelerdir?
Tümevarım yönteminin doğru şekilde kullanılmasını ve ilerlemesini engelleyen, bilimsel araştırmaları imkansız kılan şeyin; önyargılar, putlaştırmalar, temelsiz kanaatler, sanılar ve dogmalar olduğunu belirtmiştir. Bu önyargılara, kuruntulara, putlara ise idol adını vermiştir.
Mağara İdolleri, bireyseldir. Bunlar, her bir bireyin eğitiminden, diğer kişilerle olan ilişkilerinden, okuduklarından, hayranlık ve saygı duyduğu kişilerin otoritelerinden ve bunun benzeri çeşitli etki ve koşullardan dolayı “tabiatın ışığını durduran ve bozan kendi bireysel mağarasına sahiptir” (Bacon, 1011: 117).
 
Geri
Üst