Francala Ekmek Tanımı İçin Gereçler
Ön mayası;
1 su bardağı un
1 tatlı kaşığı toz şeker
Yarım su bardağı ılık su
1 paket instant maya ya da yarım yaş maya
Ana hamur;
1 su bardağı su
3 su bardağı un
1 tatlı kaşığı tuz
Francala Ekmek Tanımı Nasıl Yapılır?
Not EkleTanımı Yazdır
Ön mayası için hazırlık; bir kaba suyu, şekeri, mayayı koyup biraz karıştırıp, ununu ekliyoruz. 1-2 dakika karıştırıp, kabın ağzını kapatıp sarıyoruz. Bu formda 15-20 dakika mayalandırıyoruz.
Ana hamur için hazırlık; farklı bir kapta su ve unu 1-2 dakika karıştırıp, kabın kapağını kapatıp, sarıyoruz. 15-20 dakika mayalandırıyoruz.
Mayalanan iki hamuru, birbirine karıştırıp, güzelce yoğuruyoruz.
Hamurun üzerine tuz ekleyip biraz yoğurduktan sonra üzerine 1 su bardağı un ekleyip, yoğurmaya devam ediyoruz ve güzelce yediriyoruz.
Oda sıcaklığında 1 saat mayalandırıyoruz.
Tezgahı çok az unluyoruz.
Mayalanan hamurumuzu, tezgaha alıp çok fazla mayalanmasını bozmadan toparlayıp, 2 eşit kesime ayırıyoruz ve üzerini örtüp 3-5 dakika dinlendiriyoruz.
Dinlenen hamuru kenarlardan ortaya yanlışsız toparlayıp beze yapıyoruz. Bezeleri 15 dakika dinlendiriyoruz.
Bezeleri aksi çevirip, hafif bastırarak, tabak büyüklüğünde açıyoruz.
Kenarından ortaya gerçek katlayarak rulo halinde toparlayıp yağlı kağıt serili ya da yağlanmış olan tepsiye koyuyoruz.
Üzerini pak bir jiletle uzunlamasına hafif kesip, form veriyoruz ve tepsinin üzerini pak bir bezle örtüyoruz.
15-20 dakika tepsi mayasının gelmesini bekliyoruz.
Pak bir sprey şişesinde bulunan su ile eklemeklerimizi güzelce ıslatıyoruz.
Fırının en alt kısmına, metal bir kabın içine su doldurup koyuyoruz.
Ekmekler nemli ortamdamda pişmeyi severler.
Fırının içine ekmeklerimizi koyup, fırını 200 dereceye ayarlıyoruz. Altı üstü pişene kadar yaklaşık 45 dakika pişiriyoruz.
Pişen ekmeklerimiz birinci sıcaklığını attıktan sonra bir pak bir beze sarıp, dinlendiriyoruz. Afiyet olsun .
Not: bu tanımdan 2 adet ekmek çıkmaktadır. Ben iki katı gereç kullanarak 4 ekmek yaptım.
Francala Ekmek Tanımı Fotoğraflı Yapılışı
Ön mayası;
1 su bardağı un
1 tatlı kaşığı toz şeker
Yarım su bardağı ılık su
1 paket instant maya ya da yarım yaş maya
Ana hamur;
1 su bardağı su
3 su bardağı un
1 tatlı kaşığı tuz
Francala Ekmek Tanımı Nasıl Yapılır?
Not EkleTanımı Yazdır
Ön mayası için hazırlık; bir kaba suyu, şekeri, mayayı koyup biraz karıştırıp, ununu ekliyoruz. 1-2 dakika karıştırıp, kabın ağzını kapatıp sarıyoruz. Bu formda 15-20 dakika mayalandırıyoruz.
Ana hamur için hazırlık; farklı bir kapta su ve unu 1-2 dakika karıştırıp, kabın kapağını kapatıp, sarıyoruz. 15-20 dakika mayalandırıyoruz.
Mayalanan iki hamuru, birbirine karıştırıp, güzelce yoğuruyoruz.
Hamurun üzerine tuz ekleyip biraz yoğurduktan sonra üzerine 1 su bardağı un ekleyip, yoğurmaya devam ediyoruz ve güzelce yediriyoruz.
Oda sıcaklığında 1 saat mayalandırıyoruz.
Tezgahı çok az unluyoruz.
Mayalanan hamurumuzu, tezgaha alıp çok fazla mayalanmasını bozmadan toparlayıp, 2 eşit kesime ayırıyoruz ve üzerini örtüp 3-5 dakika dinlendiriyoruz.
Dinlenen hamuru kenarlardan ortaya yanlışsız toparlayıp beze yapıyoruz. Bezeleri 15 dakika dinlendiriyoruz.
Bezeleri aksi çevirip, hafif bastırarak, tabak büyüklüğünde açıyoruz.
Kenarından ortaya gerçek katlayarak rulo halinde toparlayıp yağlı kağıt serili ya da yağlanmış olan tepsiye koyuyoruz.
Üzerini pak bir jiletle uzunlamasına hafif kesip, form veriyoruz ve tepsinin üzerini pak bir bezle örtüyoruz.
15-20 dakika tepsi mayasının gelmesini bekliyoruz.
Pak bir sprey şişesinde bulunan su ile eklemeklerimizi güzelce ıslatıyoruz.
Fırının en alt kısmına, metal bir kabın içine su doldurup koyuyoruz.
Ekmekler nemli ortamdamda pişmeyi severler.
Fırının içine ekmeklerimizi koyup, fırını 200 dereceye ayarlıyoruz. Altı üstü pişene kadar yaklaşık 45 dakika pişiriyoruz.
Pişen ekmeklerimiz birinci sıcaklığını attıktan sonra bir pak bir beze sarıp, dinlendiriyoruz. Afiyet olsun .
Not: bu tanımdan 2 adet ekmek çıkmaktadır. Ben iki katı gereç kullanarak 4 ekmek yaptım.
Francala Ekmek Tanımı Fotoğraflı Yapılışı