- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 264.936
- Çözümler
- 3
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
Fotosistemler nasıl çalışır?
Bitkilerin, alglerin ve siyanobakterilerin tilakoid zarında bulunur. Fotosistem içinde, enzimler elektronlara enerji vermek için ışığın fotonlarını yakalar. Daha sonra bu elektronlar plastokinonu plastokuinole indirgemek için çeşitli koenzimler ve kofaktörler aracılığıyla fotosistem II tarafından kullanılır.Fotosentezde elektron kaynağı olarak ne kullanılır?
Su fotosentezde elektron, hidrojen ve oksijen kaynağı olarak kullanılır. Devirli ve devirsiz fotofosforilasyon reaksiyonlarında ilk elektron tutucu ferrodoksin’dir. Bu durumda ferrodoksin en güçlü, klorofil ise en zayıf elektron tutucudur.Reaksiyon merkezi: ETS ye elektron aktaran (P700 veya P680) bir adet özel klorofil molekülü ile, bu özel klorofilden ETS ye elektron aktarımını mümkün kılan apoliprotein (ilk elektron alıcısı) içeren kısımdır.
Fotosentezde ETS kullanılır mı?
Elektron Taşıma Sistemi(E.T.S.) fotosentez,oksijenli solunum ve kemosentez yapan canlılarda görülen molekül gruplarıdır.Bu moleküller canlıda canlıya değişse de, sonuçta E.T.S.’yi oluşturan molekül gruplarının temel özellikleri vardır.
Fotosentez ne İşe Yarar?
Fotosentez, güneş ışığından kimyasal enerjiye enerji sağlamak için bitkiler, algler ve bazı bakterilerin kullandığı süreçtir. Fotosentez ayrıca lise biyoloji dersinde başlı başına bir konudur. Bu konuya çalışmak için fotosentez konu anlatımı kısmına bakabilirsiniz. Fotosentez Ne İşe Yarar?
Peki, fotosentez yöntemi nelerdir?
Fotosentez dünyanın en önemli biyokimyasal olayıdır. Çünkü fotosentez ile bütün canlıların tükettiği besin üretilmektedir. Üretilen besinin temel işlevi ise içinde güneş enerjisinin kimyasal enerji olarak depo edilmesidir. Bu besin solunumla yakıldığında ortaya çıkan enerji ile canlılık devam eder.Peki, fotosentezin nasıl oluşur?
Detaylara girmeden önce fotosentezin basit denklemini verelim. Böylece kısaca fotosentez nasıl oluşur merak edenler için özet bir giriş yapmış oluruz. Burada, altı tane karbondioksit (CO 2) molekülü, ışık enerjisini kullanarak 12 molekül su (H 2 O) ile birleşir. Sonuç olarak 1 glikoz molekülü, 6 su ve 6 oksijen ortaya çıkar.Fotosentez nedir kısaca anlattık. Şimdi de fotosentez hızını etkileyen faktörler üzerinde biraz duralım. Fotosentezin hızını etkileyen ana faktörler şunlardır: Fotosentezde ışık enerjisi kullanıldığı için ışığın artması fotosentez hızını arttırır. Ancak belli bir aşamadan sonra ışık artsa bile buna bitkinin klorofilleri yetişmeyecektir.