- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 223.141
- Çözümler
- 3
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
Fotosentezi etkileyen faktörler nelerdir?
a.Fotosentez hızını etkileyen faktörlerden ışık şiddeti, ışığın dalga boyu, sıcaklık, klorofil miktarı ve karbondioksit yoğunluğu verilir.Işık kaynağının bitkiye olan uzaklığı fotosentez hızını nasıl etkiler?
Işık kaynağının gücüne, kaynağın bitkiye olan uzaklığına göre ışık şiddeti farklı olabilir. Ancak daha sonra ışık şiddeti artsa da fotosentez hızı artmaz, sabit hızda devam eder. Buna göre fotosentez hızı uzun gün ve kısa gün bitkilerinde farklı olur.
Işığın rengi fotosentez hızını nasıl etkiler?
Canlıların fotosentez yapabilmesi için öncelikle ışığın soğrulması gerekir. Klorofil mor, mavi ve kırmızı dalga boylarındaki ışığı en iyi soğurduğu için fotosentez bu dalga boylarında daha hızlıdır. Fotosentez hızının en düşük olduğu dalga boyu ise klorofil tarafından yansıtılan yeşil renge karşılık gelmektedir.
Kızılötesi ışıkta fotosentez olur mu?
Bu bilgiler doğrultusunda bitkiler yeşi ışıkta ve kızılötesi ışıkta fotosentez yapamazlar sonucu ortaya çıkıyor. Bunun tersine bitkiler mor-mavi ve turuncu-kırmızı ışık altında daha sağlıklı fotosentez yapabilirler.Fotosentez gerçekleştirmeyen canlılar nelerdir?
Genellikle parazit bitkiler olarak adlandırılıyorlar. Fotosentez yapmayan bitkiler var. Genellikle parazit bitkiler olarak adlandırılıyorlar. Klorofil eksikliği ya da fotosentez sisteminde herhangi bir işlev bozukluğu olan bu tür bitkiler, besin ihtiyaçlarını başka bitkilerden karşılar.
Fotosentez nedir kimler yapar?
Çoğu bitki, çoğu alg ve siyanobakteri fotosentez yapar; bu tür organizmalara fotoototroflar denir. Fotosentez, Dünya atmosferinin oksijen içeriğinin üretilmesinden ve korunmasından büyük ölçüde sorumludur ve tüm organik bileşikler ve Dünyadaki yaşam için gerekli enerjinin çoğunu sağlar.
B – Fotosentez hızına etki eden genetik faktörler
Bitkiler hangi ışıkta daha az fotosentez yapar?
BU NEDENLE KIRMIZI IŞIK ALTINDAKİ BİTKİ IŞIĞIN BÜTÜN ENERJİSİNİ KULLANARAK EN FAZLA FOTOSENTEZİ YAPIYOR, YEŞİL IŞIK ALTINDAKİ BİTKİ İSE ÇOK AZ MİKTARDA IŞIK ENERJİSİNİ KULLANDIĞI İÇİN EN AZ FOTOSENTEZ YAPAN BİTKİ OLUYOR.