AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Fotosentezde kac ATP uretilir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.357
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Fotosentezde kaç ATP üretilir?​

Su fotosentezde elektron, hidrojen ve oksijen kaynağı olarak kullanılır. Devirli ve devirsiz fotofosforilasyon reaksiyonlarında ilk elektron tutucu ferrodoksin’dir. Bu durumda ferrodoksin en güçlü, klorofil ise en zayıf elektron tutucudur. Işık reaksiyonları sonucu toplam 3 ATP ve 2 NADPH2 üretilir.

Fotosentezin enerji kaynağı nedir?​

Liebig 1840 yılında, CO2’in bitkiler için C kaynağı olduğunu vurgulamıştır. 1842 yılında Robert Mayer, ışığın enerji içerdiğini, canlılar tarafından kullanılan enerji kaynağının güneş ışığı olduğunu ve fotosentezde bitkinin yakaladığı güneş enerjisini kimyasal enerjiye dönüştürdüğünü belirtmiştir.
Karanlık Evre Reaksiyonları Karanlık evre reaksiyonları kloroplastın stromasında gerçekleşir. Işık direkt olarak kullanılmadığı için bu evreye “karanlık” denmiştir.
Işıktan bağımsız evre nerede gerçekleşir?
Işıktan bağımsız reaksiyonlar Kloroplastın stromasında gerçekleşir. Işık, klorofil (FS I ve FS II), ETS görev yapmaz. ATP, NADPH+H+, O2 üretilir. Suyun fotolizi gerçekleşir.
Kloroplast karanlıkta ATP üretir mi?
Kloroplast içinde güneş ışığını yakalayan klorofil vardır. Daha sonra ışık enerjisi, su ve karbon dioksiti birleştirmek için kullanılır, ışık enerjisini glikoza dönüştürür, daha sonra ATP molekülleri yapmak için mitokondri tarafından kullanılır.

Karanlık evre reaksiyonları nelerdir?​

Karanlık evre reaksiyonları, fotosentezde ışığa ihtiyaç duymadığı halde ışıklı devre reaksiyonlarının ürünlerine ihtiyaç duyan kimyasal reaksiyonlardır.

Işığa bağımlı reaksiyonlar nerede meydana gelir?​

Işıklı devre reaksiyonları, fotosentetik sistemlerde ışığa bağımlı olarak, güneş enerjisinin kimyasal enerjiye çevrildiği reaksiyonlardır. Bu reaksiyonların sonucunda oksijen, ADP ve NADP+ enerji taşıyıcıları ATP ve NADPH’a dönüştürülür.
 
Geri
Üst