Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Fotosentez yapan tum canlilarda kloroplast var mi?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.236
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Fotosentez yapan tüm canlılarda kloroplast var mı?​

Fotosentezi yapan kloroplast değil, klorofil molekülleridir. Kloroplast içinde klorofil bulunur ancak fotosentetik bakterilerde kloroplast olmadığından klorofil sitoplazmada serbest bulunur. Yani evet kloroplast olmadan fotosentez olabilir.

Bitkilerde fotosentez ne zaman olur?​

Bitkilerde fotosentez ne zaman olur?
Bitkiler gündüzleri fotosentez, geceleri ›ş›k enerjisi olmad›ğ› zaman solunum yapar. Bitkiler gündüzleri solunum yaparken karbon dioksit al›r ve oksijen verir; geceleri ise oksijen al›p karbon dioksit verir.

Fotosentez olayı nasıl gerçekleşir?​

Fotosentez olayı nasıl gerçekleşir?
Basit şekerler bitki için gerekli besinlere değişirler,açığa çıkan oksijen ise havaya verilir.Bu besin yapımı işi fotosentez adını alır. Kloroplastların içindeki yeşil renkli boyarmadde klorofil , ışık yakalar.Kloroplastlar,güneş ışınlarını panel gibi toplayıp,kolektör gibi enerjiye dönüştürerek,besin üretirler.

Fotosentez hücrenin hangi bölümünde gerçekleşir?​

✔ Ökaryot hücrelerde klorofil pigmenti kloroplast organeli içinde yer alır. Bu nedenle kloroplast fotosentezden sorumludur.

Klorofilsiz fotosentez olur mu?​

Klorofilsiz fotosentez olur mu?
Fotosentez özümlemesini yapabilen canlılar esas itibariyle klorofilIi bitkiler olmasına rağmen, klorofilsiz olan bakterilerin ototrof (kendibeslek) olanları da ışık enerjisi yerine bazı maddeleri, enzimleri ile parçalayıp elde ettikleri kimyevî enerjiyi kullanarak yaptıkları kemosentez özümlenmesi yoluyla anorganik …

Bitkilerden başka fotosentez yapan canlılar var mı?​

Bitkilerden başka fotosentez yapan canlılar var mı?
Yeryüzünde bitkilerden farklı olmak üzere algler de fotosentez yapmaktadırlar. Özellikle su algleri yeryüzünde ki en büyük oksijen kaynağı olarak bilinmektedir. 3) Bakteriler. Bakteriler de yine fotosentez yapan prokaryot canlılar arasında yer almaktadır.
Fotosentez de ATP harcanır mı?​
Fotosentez sayesinde ışık enerjisi kimyasal bağ enerjisine dönüştürülür. Bunun için önce ışık enerjisi kullanılarak ATP sentezlenir (fotofosforilasyon), daha sonra bu ATP harcanarak besin sentezi gerçekleştirilir. Böylece ışık enerjisi, besin moleküllerinin yapısındaki kimyasal bağların enerjisine dönüştürülmüş olur.
 
Evet, kloroplastlar bitkilerde ve bazı protistlerde (örneğin alglerde) bulunan organelledir ve fotosentezde önemli bir rol oynarlar. Kloroplastlar, fotosentez reaksiyonlarının gerçekleştiği yerdir ve içlerinde bulunan klorofil pigmenti sayesinde güneş enerjisini yakalayarak bu enerjiyi kimyasal enerjiye dönüştürürler.

Fotosentez, bitkilerde gündüzleri genellikle yapraklardaki kloroplastlarda gerçekleşir. Fotosentez reaksiyonları sırasında klorofil pigmentleri güneş ışığını yakalar ve bu enerjiyi elektron taşıma zinciri boyunca kullanarak karbon dioksiti su ve güneş ışığıyla birlikte şeker ve oksijene dönüştürürler.

Klorofil, yeşil renkli bir pigmenttir ve fotosentez reaksiyonlarında güneş ışığını absorbsiyonu ve kimyasal reaksiyonların başlatılmasını sağlar. Klorofil olmaksızın bitkilerde etkili bir şekilde fotosentez gerçekleşemez.

Bu süreçte, fotosentezin ilk aşamalarında güneş ışığından gelen enerjiyle ATP sentezlenir ve daha sonra bu ATP, besin sentezinde kullanılarak basit şeker gibi karbonhidratlar üretilir. Yapılan işlemle ışık enerjisi, kimyasal bağ enerjisine dönüştürülür ve bitkilerin büyümesi ile metabolizması için gerekli olan besin maddeleri sentezlenmiş olur.
 
Geri
Üst