AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Fotosentez olayinin gerceklesmesi icin neler gerekli?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
132.478
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Fotosentez olayının gerçekleşmesi için neler gerekli?​

Fotosentezle havanın karbondioksiti ve su, karbonhidartlara dönüştürülür. Karbonhidratlar C elementine ek olarak H ve O2 elementlerini de içeren organik besin taşlarıdır. Fotosentez olayının meydana gelebilmesi için gerekli olan maddeler, ışık, klorofil, karbondioksit, canlı organizmadır.

Fotosentez sonucu ne aciga cikar?​

Fotosentez sonucu ne aciga cikar?
Fotosentez-hücresel solunum karşılaştırması Fotosentezde güneş enerjisi kimyasal enerji olarak toplanır ve su ile karbondioksiti glikoza dönüştüren bir süreçte kullanılır. Oksijen yan ürün olarak açığa çıkar. Hücre solunumunda oksijen glikozu parçalamak için kullanılır ve süreçte kimyasal enerji ve ısı açığa çıkar.

Fotorespirasyon neden olur?​

Fotorespirasyon neden olur?
FOTOSOLUNUM (FOTORESPİRASYON) Suyun yetersiz olduğu durumlarda stomalar kapatılır. Bu durumda karbondioksit alınamaz ve rubisco enzimi ribuloz difosfata karbondioksit yerine oksijen bağlar. Sonuçta PGA ve şeker oluşumu azalır. Oksijen tüketildiğinden bu olaya fotosolunum (fotorespirasyon) denir.

Bitkilerde fotosentez sonucu ne oluşur?​

Yeşil yapraklarda klorofil mevcuttur. Düzenli su ihtiyacını karşılayan ve güneş enerjisinden faydalanan bitkiler, klorofil aracılığıyla bu enerji aracılığıyla karbondioksit ve suyu basit şekerlere ve oksijene dönüştürmektedirler. Böylece beslenme gerçekleşmektedir. Gerçekleşen bu olaya fotosentez adı verilmektedir.

RuBP ne işe yarar?​

RuBP ne işe yarar?
Her altı PGAL molekülünden beşi, RuBP (ATP enerjisiyle gerçekleşen karmaşık bir tepkimeler dizisiyle) yapımında kullanılır. RuBP ile daha fazla CO2 fikse edilebilir. Kalvin döngüsüyle üretilen PGAL’nin bir bölümü, lipitlerin, amino asitlerin ve nükleotitlerin yapımında kullanılır.

Rubisco ne işe yarar?​

Rubisco ne işe yarar?
Rubisco enzimi fotosentez (özümleme) tepkimelerinin başrol oyuncusu. Siyanobakterilerde ve bitkilerde bulunan bu enzim, Dünyanın en yaygın proteini. Bitkiler, bu karmaşık bileşik sayesinde gaz küredeki karbondioksiti (CO2) yakalıyorlar ve bir dizi tepkimeyle oksijene (O2) ve şekere çeviriyorlar.
Hangi bitkiler fotosentez yapar?​
Yaprakları yeşil olan bitkilerde organik besin oluşturma olayı fotosentez olarak nitelendirilmektedir. Yeşil yapraklı bitkiler fotosentez yaparken ışık enerjisine ihtiyaç duymaktadır. Bu sebeple güneş enerjisi yeşil yapraklı bitkiler için oldukça önem taşımaktadır.
 
Fotosentez olayının gerçekleşmesi için bazı temel unsurlar vardır. Işık, klorofil, karbondioksit ve su bu unsurlardan bazılarıdır. Yeşil bitkilerde, ışık enerjisi klorofil pigmenti tarafından emilir ve bu enerji karbondioksit ve suyun birleşerek organik bileşiklere dönüşmesini sağlar. Fotosentezin ana ürünleri genellikle glikoz ve oksijendir. Oksijen, fotosentez sürecinin yan ürünü olarak ortaya çıkar ve bitkiler tarafından atmosfere salınır.

Fotosentezle oluşan glikoz gibi organik bileşikler, bitkilerin enerji kaynağı ve yapı taşları olarak kullanılır. Bitkiler fotosentez yaparak kendi besinlerini üretirler ve oksijen üreterek atmosferdeki karbondioksiti azaltırlar. Ayrıca, fotosentez süreci ekosistemler için de son derece önemlidir çünkü birçok canlı türü tarafından tüketilen ve beslenme zincirlerinin temelini oluşturan besinleri üretir.

Fotosentez olayının karmaşıklığını arttıran bazı faktörler de vardır. Örneğin, fotorespirasyon fotosentez verimini düşürebilir. Fotorespirasyon, suyun yetersiz olduğu durumlarda stomaların kapanması sonucu karbondioksit alımının azalması ve rubisco enziminin yanlışlıkla oksijen yerine karbondioksiti bağlamasıyla gerçekleşir. Bu durumda fotosentez verimi azalır ve bitkinin büyümesi olumsuz etkilenir.

Sonuç olarak, fotosentez bitkilerin hayatta kalabilmeleri ve büyüyebilmeleri için temel bir süreçtir. Bu sürecin sağlıklı bir şekilde gerçekleşmesi için ise uygun ışık, su, karbonhidratlar, klorofil gibi unsurların yanı sıra fotorespirasyon gibi olumsuz etkilerin en aza indirilmesi gerekmektedir.
 
Geri
Üst