Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Fotosentez gece olur mu?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.137
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Fotosentez gece olur mu?​

Bitkiler gündüzleri fotosentez, geceleri ›ş›k enerjisi olmad›ğ› zaman solunum yapar.

Fotosentezde ışık enerjisi neye dönüşür?​

Fotosentez, ışık enerjisini kimyasal bağ enerjisine dönüştürerek ilk basamaktaki organik madde üretimini sağlayan mekanizmadır. Bitkiler besin zincirinin ilk halkasını oluşturduğundan, diğer tüm canlıların var olabilmesi ve yaşamlarını sürdürebilmeleri için gerekli enerji fotosentez olayı sırasında elde edilir.
Fotosentezin karanlık reaksiyonları nerede gerçekleşir?
Karanlık evre reaksiyonları kloroplastın stromasında gerçekleşir. Işık direkt olarak kullanılmadığı için bu evreye “karanlık” denmiştir. Karanlık evre reaksiyonları ışıkta ve ışık reaksiyonları ile beraber gerçekleşir.
Beyaz ışık altında fotosentez gerçekleşir mi?
Fotosentez sadece görünür ışıkta yani 380 nM ile 750 nM arasındaki dalga boylarına sahip ışıkta gerçekleşir. Beyaz ışığın prizmadan geçirilmesi sonucu oluşan farklı renkteki ışıkların dalga boyları da farklıdır. Dalga boyu arttıkça ışığın içerdiği enerji miktarı düşer.

Fotosentez gece mi yapılır gündüz mü?​

Günün ilk ışıkları, zararlarını telafi ettikleri enerjiyi onlara sağlamış oluyor. Bunu bir deakşam saatlerinde güneşin etkisi azalmaya başladığında yapıyorlar. Aslında bitkilerin çoğu fotosentez yapmak için sadece günün bu iki vaktini tercih ederler.

Fotosentez gece gündüz devam eder mi?​

Gündüz ise stomalarını kaparlar (Terlemeyi engellemek için) ve malik asitten CO2 elde ederek fotosentezi gerçekleştirirler. Gece C4 yolunu gündüz ise calvin döngüsünü gerçekleştirmiş olurlar.
Fotosentez basit olarak nasıl ifade edilir?
Yeşil yapraklarda klorofil mevcuttur. Düzenli su ihtiyacını karşılayan ve güneş enerjisinden faydalanan bitkiler, klorofil aracılığıyla bu enerji aracılığıyla karbondioksit ve suyu basit şekerlere ve oksijene dönüştürmektedirler. Böylece beslenme gerçekleşmektedir. Gerçekleşen bu olaya fotosentez adı verilmektedir.
Fotosentezde enerji açığa çıkar mı?
Fotosentez-hücresel solunum karşılaştırması Fotosentezde güneş enerjisi kimyasal enerji olarak toplanır ve su ile karbondioksiti glikoza dönüştüren bir süreçte kullanılır. Oksijen yan ürün olarak açığa çıkar. Hücre solunumunda oksijen glikozu parçalamak için kullanılır ve süreçte kimyasal enerji ve ısı açığa çıkar.

CO2 indirgenmesi nerede olur?​

✔ Kloroplastın stromasında gerçekleşir. ✔ Enzimler görev alır bu nedenle sıcaklık değişimlerinden çok etkilenir. ✔ CO2, NADPH2 ve ATP kullanılır. ✔ CO2 özümlemesi ve indirgemesi olur.

Suyun Fotolizi nerede olur?​

Devirli fotofosforilasyon işleminde suyun fotoliz olması olayı görülmemektedir. Bitkilerde suyun fotoliz edilmesi kloroplastlarda yer alan grana bölgelerindeki tillakoid zarlarda görülmektedir. Bakterilerde kloroplast yoktur. Bu sebeple suyun fotoliz edilmesi durumu sitoplazmada görülmektedir.
 
Geri
Üst