AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Fotonlar Carpisirsa ne olur?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Fotonlar Çarpışırsa ne olur?​

Yüksek enerjili bir foton maddeyle çarpıştığında, genellikle bir elektron-pozitron çiftine dönüşür. Kütlesiz fotonun enerjisinin çiftin kütlelerine dönüştürülmesini içeren bir süreç. Benzer bir dönüşüm, LHC gibi tesislerde ağır iyonlar yüksek enerjilerde parçalandığında meydana gelir.

Fotonlar kütlesiz midir?​

Fotonun en bariz özelliklerini şöyle sayabiliriz: Durgun kütlesi sıfırdır; ışık hızıyla gider; etkileşimlere parçacık olarak girebilir ancak dalga olarak yayılır; E=h x f, p=h/l ve E=pc bağıntılarına uyar; kütlesi sıfır olduğu halde, diğer parçacıklar gibi kütle çekiminden bile etkilenir.
Fotonun içinde ne var?
Bir foton, elektromanyetik kuvvetin taşıyıcısıdır ve tüm elektromanyetik radyasyonun kuantum şeklidir. Buna ışık, radyo dalgaları, mikrodalgalar, X ışınları, gama ışınları ve daha fazlası dahildir.
Fotonlar çarpışır mı?
Sonuçta fotonlar elektromanyetik enerji dalgası paketleridir (fotonlar elektromanyetik kuvvetin taşıyıcısıdır) ve sadece elektrik yükü olan cisimlerle etkileşime girerler. Fotonların elektrik yükü olmadığı için kendisiyle doğrudan etkileşime girmesi, fotonların misket gibi birbiriyle çarpışması imkansızdır.

Isının bir kütlesi var midir?​

Denge bozulmaz çünkü ışığın kütlesi yoktur. Ancak ışık kütlesiz olmasına rağmen kütle çekiminden etkilenir.

Işık bir dalga mıdır?​

Işığın bir elektromanyetik dalga olarak bilinmesinden dolayı fizikçiler bu ışımayı klasik yasalarla açıklamaya çalışmıştır.
Bir fotonun enerjisi neye bağlıdır?
Einstein’a göre enerjinin korunumu ilkeasine göre, gelen fotonun enerjisi, elektronun bağlanma enerjisi ile elektronun kinetik enerji toplamına eşittir.
Fotonun hızı değişir mi?
Bu, aynı zamanda ışığın Güneş’in fotosferinden (ışık küresinden) Dünya’ya gelmesinin 8 dakikadan fazla sürdüğü anlamına gelir. Bu hız, fotonun yolunun su ya da benzeri başka bir şey tarafından kesilip kesilmediğine bağlı olarak, burada, Dünya’da biraz değişebilir.
Not: Işık, ısı ses, elektrik ya da gölge gibi madde olmadıklarından dolayı bu varlıkların kütle ve hacmi bulunmaz.
 
Geri
Üst