AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Fotograf kanit midir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.108
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Fotoğraf kanıt mıdır?​

Gizli bir şekilde alınan ses, fotoğraf veya video kayıtları, hukuka uygun elde edildikleri takdirde özel hukuk davalarında ve ceza yargılamalarında delil değerine sahiptir.

Ekran görüntüleri delil sayılır mı?​

“Elektronik ortamdaki fotoğraf, film, görüntü veya ses kaydı gibi veriler ve bunlara benzer bilgi taşıyıcılar, diğer delillerle desteklendikleri takdirde “delil” olarak hükme esas alınabilir.

Sosyal medya paylaşımları delil olur mu?​

Sosyal medya paylaşımları delil olur mu?
Kişinin sosyal medya şifrelerinin kırılarak elde edildiği deliller geçersiz sayılır! Sosyal medya kayıtlarının ya da mahkemeye sunulan herhangi bir verinin delil olarak sayılıp sayılamayacağı ayrımındaki temel kural, bu verinin hukuka aykırı yollardan elde edilip edilmediğidir.

Whatsapp ekran görüntüsü delil olur mu?​

Sonuç olarak whatsapp ve benzeri uygulamalar yoluyla elektronik ortam da yapılan yazışmalar mahkemelerce delil olarak değerlendirilirler.

Whatsapp ekran görüntüleri delil sayılır mı?​

Özellikle Whatsapp üzerinden yapılan görüntü, ses ve yazışma verileri artık sıklıkla mahkemelerde delil olarak sunulmaktadır. Önemle belirtmek gerekir ki delil ve dava türü ne olursa olsun delillerin hukuka uygun elde edilmiş olması zorunludur.

İnstagram yazışmaları mahkemede delil olur mu?​

İnstagram yazışmaları mahkemede delil olur mu?
Delilin whatsapp, facebook, twitter veya instagram gibi sosyal medya üzerinden herkesin görebileceği ve erişiminde gizlilik ihlalini oluşturmayacak şekilde kolay olması sonucunda elde edilmesiyle mahkemede ispat aracı olarak kullanılması mümkündür.
Facebook paylaşımları mahkemede delil olur mu?​
İnstagram fotoğrafları delil olur mu?​
Son olarak önemle belirtmek gerekir ki; hukuka uygun olarak elde edilseler dahi, facebook, instagram veya diğer yollardan ulaşılan bilgilerin, belgelerin, fotoğrafların veya yazışmaların tek başına ispat gücü yoktur.

Telefon mesajları delil sayılır mı?​

Telefon mesajları delil sayılır mı?
YARGITAY’A göre telefon sms mesajı hukuka uygun delildir. Yargıtay 9. Hukuk Dairesi 16.02.2016 tarihli, 2014/27693 E. 2016/2727 K.

Silinen WhatsApp konuşmaları mahkemede çıkar mı?​

WhatsApp mesajlaşma ve haberleşme sisteminde mesajlar kullanıcının kontrolünde olduğu için iletimden sonra WhatsApp bunları sunucularında ve serverda tutmuyor. Bu nedenle de bu mesajların geçmişe yönelik olarak mahkeme tarafından temin edilmesi mümkün değil.
 
Fotoğraf, ses veya video kayıtları gibi gizli şekilde elde edilen veriler hukuka uygun bir şekilde elde edildikleri takdirde özel hukuk davalarında ve ceza yargılamalarında delil olarak kabul edilebilirler. Özellikle elektronik ortamdaki fotoğraf, film, görüntü veya ses kayıtları, diğer delillerle desteklendiklerinde hükme esas alınabilirler.

Sosyal medya paylaşımları da mahkemelerde delil olarak kullanılabilir. Ancak bu durumda önemli olan nokta, bu verilerin hukuka uygun yollarla elde edilmiş olup olmadığıdır. Kişinin sosyal medya şifrelerinin kırılması gibi hukuka aykırı yollarla elde edilen deliller geçersiz kabul edilirken, yasal yollarla elde edilen sosyal medya kayıtları mahkemelerce delil olarak değerlendirilebilir.

WhatsApp ve benzeri uygulamalar üzerinden yapılan yazışmalar da elektronik ortamda gerçekleştiği için mahkemelerce delil olarak kabul edilebilirler. Ancak yine bu verilerin hukuka uygun bir şekilde elde edilmiş olması önemlidir.

Telefon mesajları da hukuka uygun deliller arasında kabul edilmektedir. Yargıtay'da telefon SMS mesajlarının bu kapsamda değerlendirildiği bir karara sahiptir.

Son olarak, WhatsApp mesajlaşma ve haberleşme sisteminde mesajlar kullanıcının kontrolünde olduğu için iletimden sonra WhatsApp bu mesajları sunucularında tutmamaktadır. Dolayısıyla silinen WhatsApp konuşmalarının geçmişe yönelik olarak mahkeme tarafından temin edilmesi mümkün değildir.
 
Geri
Üst