AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Fotoelektrik i0 nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Fotoelektrik i0 nedir?​

Devrede üreteç yokken metal yüzeye düşen ışık elektron sökmüş ve akım oluşturulmuştur. Bu akıma İo diyelim. Metal yüzeye düşen her foton sadece bir elektron sökebilir. Işık demeti içindeki foton sayısı ışık akısıyla doğru orantılıdır.

Fotoelektrik nedir nerelerde kullanılır?​

Alarm sistemlerinde, musluklarda (Görsel 5.3.3), otomatik kapılarda, yangın ve duman dedektörlerinde, trafik ışıklarında, sokak lambaları- nın güneş ışığına göre kontrol edilmesinde, asansör- leri durduran kumanda sistemlerinde, bacalardaki duman yoğunluğunun ölçülmesinde, kağıt havlu cihazlarında, matbaacılıkta renk …
Fotoelektrik olay nasıl olur?
Fotoelektrik olay basit bir şekilde bir f frekansına sahip fotonun hf enerjisi ile metal bir yüzeye çarpıp (eğer ki hf yeterli bir enerji ise) fotonun çarptığı metal yüzeyden elektron koparılması veya elde edilmesi olayıdır.
I0 nelere bağlı?
İ0 Akımı Büyüklüğü Nelere Bağlıdır: Fotoselin katoduna düşen foton sayısını artması İ0 değereni arttırır. (Not: Işık şiddeti: Işık kaynaklarından birim zamanda çıkan foton sayısı ile orantılı bir büyüklüktür.

Foton kim icat etti?​

Fotonlar. Işığın parçacıklardan oluştuğu fikrini ilk kez Isaac Newton ortaya koydu.

Fotosel ile neler yapılır?​

Mağaza vitrinleri, sokak lambaları, tali yollar, otoparklar yani aydınlatmanın gerekli ve otomatik kontrolünün sağlanmasının gerekli olduğu yerlerde fotosel kullanımı yapılır. Ayrıca otomatik kontrol yeteneği sayesinde enerji tasarrufu da sağlamaktadır. Fotosel röle seçimi sayesinde kullanılabilir.
Fotoelektrik olayı ışığın dalga modeli ile açıklanabilir mi?
Bu çelişkili sonuçlar dolayısıyla ışığın yapısı kuantum mekaniği gelişene kadar tam anlaşılamamıştır. Aslında iki taraf da haklıdır, ışık hem parçacık hem de dalga yapısına sahiptir. Buna ışığın dalga – parçacık ikiliği denir. Bizim yazımızın konusu olan fotoelektrik olay, ışığın parçacık karakteri ile gerçekleşir.
Fotoelektrik olayda kopan elektronların kinetik enerjisini ne belirler?
Eğer frekans eşik değerinin üzerindeyse ışığın şiddeti ne kadar az olursa olsun elektron kopar. Fotoelektronun kinetik enerjisi ışığın frekansı ile doğru orantılıdır ve ışığın şiddetinden bağımsızdır.

Fotoelektrik olay nelere bağlıdır?​

Işık kaynağından saçılan her bir fotonun enerjisi; E=h.f=h.c/λ bağıtısı ile ifade edilir. “n” tane fotonun enerjisi;En=n.h.f olduğuna göre “t” sürede “n” tane foton yayan ışık kaynağının gücü; p = En / t eşitliği ile bulunur. Işığın metallerden elektron koparması olayına fotoelektrik olay denir.

Soğurma olayı nedir?​

Soğurma, ışığın bir cisim tarafından emilmesidir. Her cisim, yalnızca kendi rengindeki ve kendi rengini oluşturan renklerdeki ışıkları yansıtabilir. Her cisim soğuramadığı renkte görünür. Siyah renkli cisimler, bütün renkleri soğurur.
 
Geri
Üst