- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 265.233
- Çözümler
- 4
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Konu Yazar
- #1
Fosillerden hangi bilgilere ulaşabiliriz?
Fosil kalıntıları bize geçmiş hakkında bilgi verir. Örneğin taş olmuş bitkiler bize geçmişte hangi tür bitkilerin olduğu hakkında bilgi verir. Dinozor fosilleri, bize geçmişte hangi dinazorların yaşadığı hakkında bilgi verir. Fosiller, canlı kalıntılarıdır.Dinozor kemiklerini kim inceler?
Fosilleri inceleyen bilim insanlarına paleontolog denilmektedir.Dinozorlar neden çok büyüktü?
İşte dinozorları da devasa boyutlara eriştirmeyi başaran temel çevresel faktör, bu yüksek oksijen oranıydı. Dinozorlar özelinde değerlendirdiğimizde, yüksek oksijen oranı ile ilişkili bazı diğer evrimsel adaptasyonlar da karşımıza çıkıyor – ki bunlar, dinozorların dev boyutlarını anlamamızı kolaylaştırabilir.
Fosilleşme için ilk ve en önemli şart nedir?
Cesedin ve kemiklerin; alüvyon, kil ya da mil içerisine gömülü vaziyette kalması gerekir. Bu basamak, fosil oluşumu için en önemli etmendir.
Fosillerin yapısında ne bulunur?
Yer altı sularında çözünmüş hâlde bulunan kalsiyum, demir ve silisyum gibi mineraller ölmüş canlının kalıntılarındaki boşluklara dolar ve burada kristalleşir. Bu şekilde zamanla taşlaşan organizma fosilleşmiş olur. Kemiğin boşluklu yapısı süngerimsi kemikten gelir.Dinozorların boyu ne kadardı?
Keşfedilen dinozorun boyunun 25 ila 30 metre arasında olduğu belirtilirken, 92 ila 96 milyon yıl önce yaşadığı tespit edildi. Bacak uzunluğunun 5 ila 6,5 metre olduğu tespit edilen dinozorun daha önce tespit edilen Brachiosaurus ve Apatosaurus türlerine benzer olduğunun altı çizildi.Ne tür fosillerden biri dinozordur?
Dinozorların varlığına dair elimizdeki tek kanıt şüphesiz ki fosiller! İki tür fosil var, biri kemikleri ve dişlerinden oluşuyor. Biz genellikle en çok bu fosillerden haberdarız. İkinci tür fosiller ise diş izleri, ayak izleri ve dışkı gibi izlerden ibaret. Yıllar içinde, donmuş bazı ilginç fosiller ortaya çıkarılmış.
Ne kadar büyük bir dinozor fosili var?
Dinozor fosilleri nadiren bozulmadan bulunur. Kemikler, dişler ve nadir durumlarda, fosilleşmiş dokuları araştırmacılar elde edebiliyor. 2011’de Alberta, Kanada’da bulunan fosil, 5.5 metre uzunluğunda bir Nodosauridae fosili, tesadüfen bulundu.