- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 265.233
- Çözümler
- 4
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Konu Yazar
- #1
Fosiller inceleyerek neler öğreniriz?
Sıcak iklimlere ait olan bir fosilin günümüzde soğuk iklime sahip bir bölgede bulunmuş olması, bölgenin zaman içerisinde nasıl bir iklim değişikliğine uğradığını göstermektedir. Ve hepimizin bildiği bir özellik daha. Fosiller, geçmiş zamanda yaşayan farklı canlı türlerinin varlığından haberdar olabilmemizi sağlar.Fosil örnekleri nelerdir?
Eskiden yaşamış varlıkların korunmuş kalıntıları, işaretlerine (İng: “impression)” ve izlerine (İng: “trace”) fosil denir. Örneğin ölmüş bir canlıdan arta kalan kemikler, iskeletler, ayak izleri, sürünme izleri, reçine içinde korunmuş parçaları ve daha nice kalıntı fosil olarak değerlendirilebilir.Fosiller neler hakkında bilgiler verir?
Fosil bulunduğu bölgenin geçmişteki coğrafi durumu, iklim şartlarının nasıl olduğu hakkında bilgi verir. Canlı türleri hakkında bilgi verir. Canlıların geçirdiği gelişim dönemleri hakkında bilgi verir. Fosilleri inceleyen bilim dalına paleontoloji bu çalışmaları yapan bilim insanlarına paleontolog adı verilir.
Ne yazık ki fosilleşmiş bir canlının fosilleşme ihtimali çok düşüktür?
Fosilleşme ve Fosil Keşfi, Aşırı Nadir Olan Olaylardır! Ne yazık ki fosilleşme olayı çok spesifik şartlar altında yaşanmaktadır ve bu nedenle ölen herhangi bir canlının fosilleşme ihtimali çok düşüktür. Dahası, fosilleşmiş bir canlının biz insanlar tarafından tespit edilip gün yüzüne çıkarılması ihtimali de çok düşüktür.