Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Fosforu dusurmek icin ne yapmali?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
48.559
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Fosforu düşürmek için ne yapmalı?​

Düşürmek için; İlk olarak fosfor yüksekliği durumuna sebep olan etmen belirlenerek buna yönelik bir tedavi uygulanır. Gerektiğinde kalsiyum içeren gıda takviyeleri, idrar sökücü veya alüminyum hidroksit içeren bazı ilaçlar verilir.

Fosfor yüksek olursa ne olur?​

Fosfor yüksek olursa ne olur?
Fazla fosfor paratiroid hormonu salgısını arttırarak kemik erimesine, kas güçsüzlüğüne, eklem ve kas ağrısına neden olabilir. Çok fazla fosfat toksik olabilir; kabızlık, mide bulantısı, kusma ve ishale neden olabilir.

Fosforu ne yükseltir?​

Fosforu ne yükseltir?
Protein açısından zengin olan et, balık, süt gibi besinler aynı zamanda fosfor bakımından da zengin gıdalar olarak kabul ediliyor.

Fosfor vücutta ne işe yarar?​

Bunun dışında insan vücudu fosfora kemik ve diş oluşumu, hücre büyümesi ve onarımı, enerji üretimi, kalp kasının kasılması, sinir ve kas hareketleri, böbrek işlevleri açısından ihtiyaç duyar. Fosfor ayrıca vitaminlerin kullanımı ile besinlerin enerjiye dönüştürülmesinde yardımcı olarak vücuda yarar sağlar.

Fosfor neden yüksek çikar?​

Fosfor neden yüksek çikar?
Fosfor yüksekliği sebepleri nelerdir: Yüksek keton seviyesi sonucu kanın asidik hale gelmesi durumu olan diyabetik ketoasidoz. Böbrek hastalıkları Paratiroit bezlerin normalden az çalışması durumu olan hipoparatiroidizm, Karaciğer hastalıkları

Fosfor bombası neden yasak?​

Fosfor bombası neden yasak?
Dünyada birçok insan hakları örgütü fosfor bombalarının kimyasal silah kategorisine alınmasını istiyor. Dayandıkları nokta ise herhangi bir anlaşma çerçevesinde özel olarak yasaklanmamasını gösteriyorlar. Fosfor bombası, toksik madde içeriyor ve bu maddenin kullanımı ölümcül olabiliyor.
Fosfor değeri ne olmalı?​
– 9 ile 18 yaş arası kişilerde oran 1250 mg/gün olması gerekir. – 19 yaş ve daha üstü kişilerde bu oran 700 mg/gün olması gerekir. – 18 yaş ve altı gece ve emzikli kişilerde bu oran 1250 mg/gün olması gerekir. – 19 yaş ve üzeri hamile ve emzikli kişilerde 700 mg/gün olması gerekir.

Fosfor hangi meyvelerde var?​

Fosfor hangi meyvelerde var?
Meyve Sebze Grubu
- Kuru kayısı: 108 mg / 100 g.
- Muz: 26 mg / 100 g.
- Üzüm: 20 mg / 100 g.
- Şeftali: 19 mg / 100 g.
- Kuru bamya: 377 mg / 100 g.
- Sarımsak: 202 mg / 100 g.
- Enginar: 176 mg / 100 g.
- Soğan: 36 mg / 100 g.

Fosfor düşüklüğü neden olur?​

Fosfor düşüklüğü neden olur?
– Beslenme fosfor değerinin düşmesinin en önemli sebebidir. – Dengesiz beslenme eksikliğin bir sebebidir. – Hipertiroidi hastalıklar fosfor eksikliği nedenleri arasındadır. – Alkol kullanımın fazla olması vücutta fosfor eksikliğine sebep olur.

Kan tahlili fosfor değeri nedir?​

– 1 ile 18 yaş arası kişilerde bu oran 460 ile 500 mg/gün olması gerekir. – 9 ile 18 yaş arası kişilerde oran 1250 mg/gün olması gerekir. – 19 yaş ve daha üstü kişilerde bu oran 700 mg/gün olması gerekir. – 18 yaş ve altı gece ve emzikli kişilerde bu oran 1250 mg/gün olması gerekir.

Fosfor eksikliği belirtileri nelerdir?​

Fosfor eksikliği belirtileri nelerdir?
Fosfor, iskelet ve beyin sisteminin doğrudan etkilediği için eksikliği durumunda kemik ve kas ağrıları, halsizlik, iştahsızlık, cildin matlaşıp canlılığını yitirmesi, dişlerde çürüme, kemik ve kas yapısında gelişim bozukluğu, vücut direncinin azalması, halsizlik, çabuk yorulma ve daha çabuk hasta olma gibi semptomlar …

Hidrojen bombası ne kadar güçlü?​

Hidrojen bombası ne kadar güçlü?
ABD, 1952’de atom bombasından çok daha etkili ve yıkıcı bir silah olan hidrojen bombasını geliştirdi. İlk hidrojen bombası 1954 yılında Büyük Okyanus’taki Marshall Adaları’na atılarak ABD tarafından denenmiştir. Atılan bomba Hiroşima ve Nagazaki’ye atılan atom bombalarının yaklaşık 1.000 katı gücündedir.

Çar bombası hangi ülkede?​

1961 – SSCB, Tarihin En Büyük Nükleer Bombasını Patlattı 30 Ekim 1961 tarihinde Sovyetler Birliği tarihin en büyük hidrojen bombasını 30 Ekim 1961 tarihinde patlattı. SSCB’nin Vanya/Ivan olarak adlandırdığı, uluslararası kamuoyunda Çar Bombası olarak bilinen bomba, 50 milyon TNT’den fazla patlayıcıya sahipti.

Kanda fosfor eksikliği nedir?​

Kanda fosfor eksikliği nedir?
Fosforun seviyesinin düşmesi belli başlı etkenlerden dolayı meydana gelir. Bunlar; Mineral dengesizlikleri; kanda yer alan potasyum, sodyum ve kalsiyum tarzındaki elektrolitler insanlar için hayati görev taşır. Kalsiyum fazlalığı, magnezyum dengesizlikleri ve D vitamini eksikleri fosforun değerinde düşme yapar.

Fosfor kan testi ne demek?​

Fosfor kan testi ne demek?
P-fosfor testi, insan vücudunda bulunan fosforun düşüklüğü ve yüksekliğini ölçmeye yarayan olarak bilinmektedir. İnsan vücudunda en fazla bulunan mineral kalsiyumdur. Daha sonrasında ise fosfor gelir. Fosfor insan vücudunda çok fazla ihtiyaç duyulan mineraldir.
 
Fosforu düşürmek için belirlenmesi gereken ilk adım, fosfor yüksekliğine neden olan faktörleri tespit etmektir. Daha sonra bu faktörlere yönelik tedaviler uygulanabilir. Örneğin, kalsiyum içeren gıda takviyeleri, idrar söktürücü ilaçlar veya alüminyum hidroksit içeren bazı ilaçlar verilebilir.

Fosfor yüksek olduğunda paratiroid hormonunun salgısını artırarak kemik erimesine, kas güçsüzlüğüne, eklem ve kas ağrısına neden olabilir. Ayrıca çok fazla fosfatın toksik olabileceği ve kabızlık, mide bulantısı, kusma ve ishale yol açabileceği bilinmektedir.

Fosfor, protein açısından zengin olan gıdaların (örneğin et, balık, süt) yanı sıra bazı meyve ve sebzelerde de bulunmaktadır. Vücutta fosforun işlevi ise kemik ve diş oluşumu, hücre büyümesi ve onarımı, enerji üretimi, kalp kasının kasılması, sinir ve kas hareketleri ile böbrek işlevleri gibi önemli alanlarda yer almaktadır.

Fosforun vücutta yükselmesine sebep olan durumlar arasında yüksek keton seviyesi sonucu kanın asidik hale gelmesi durumu olan diyabetik ketoasidoz, böbrek hastalıkları, paratiroit bezlerin normalden az çalışması durumu olan hipoparatiroidizm ve karaciğer hastalıkları sayılabilir.

Fosfor kandaki değerleri belirli aralıklarda olmalıdır. Örneğin, 9 ile 18 yaş arası kişiler için günlük alınması gereken fosfor miktarı 1250 mg/gün iken, 19 yaş ve üzeri kişilerde bu miktar 700 mg/gün olmalıdır.

Fosfor eksikliği ise genellikle beslenme ile ilgili olabilir. Dengesiz beslenme, hipertiroidi hastalıkları, alkol kullanımının fazla olması gibi durumlar fosfor eksikliğine neden olabilir. Belirtileri arasında kemik ve kas ağrıları, halsizlik, iştahsızlık, cilt problemleri, diş çürükleri, gelişim bozukluğu ve vücut direncinin azalması sayılabilir.

Fosfor bakımından zengin meyveler arasında kuru kayısı, muz, üzüm, şeftali; sebzeler arasında kuru bamya, sarımsak, enginar, soğan gibi besinler bulunmaktadır.

Son olarak, fosfor kan testi, vücuttaki fosfor seviyesinin düşüklüğünü veya yüksekliğini ölçen bir testtir. Bu test, fosforun vücutta önemli bir mineral olduğunu ve dengeli bir şekilde olması gerektiğini belirlemek için yapılır.
 
Geri
Üst