SoruCevap
Yeni Üye
- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 350.999
- Çözümler
- 1
- Tepkime puanı
- 17
- Puan
- 308
- Yaş
- 36
Fosforik asit nedir?
Fosforik asit, fosfor, oksijen, hidrojen atomlarından oluşur Saf hali 42oC erime noktasına sahip olan kristal bir katı halinde olup, daha duşuk konsantrasyon formlarında renksiz, şurup kıvamında bir sıvı halini almaktadır
Endustride kullanılan turu kalsiyum fosfat kaya parcalarının sulfurik asitle ısıtılmasıyla elde edilir Hidrojen iyonlarının biri, ikisi veya tum ucunun diğer pozitif iyonlarla yer değiştirmesiyle ortofosfat tuzlar meydana gelmektedir
Asitli ortamlarda fungi ve bakteri gibi mikroorganizmalar buyuyemediği icin; fosforik asit, koruyucu olarak da kullanılır Fosforik asit ve tuzları (sodyum, potasyum, kalsiyum) duşuk maliyelerine rağmen en duşuk pH'a ve en kuvvetli etkiye sahip asitliği duzenleyicilerden biridir
Kolalı icecek sektorundeki yoğun kullanımı sayesinde, gıda sektorunde en cok kullanılan asitliği duzenleyici urunlerden bir tanesidir Fosforik asitin sahip olduğu sert ve keskin tat, kolalı iceceklere ozgu aromayı oluşturmaktadır Kolalı iceceklerdeki asitliği de fosforik asit sağlamaktadır
Bu asit aynı zamanda hoş ve ferahlatıcı bir tat hissi verir Diğer asitler de benzer hisleri verir, fakat fosforik asit daha ucuz ve kolay elde edilebilir olduğu icin, daha yaygın kullanılma sahiptir
Fosforik asidin başlıca kullanım alanları:
Kola gibi yumuşak iceceklerin asitlendirilmesi
İmitasyon jolelerin uretilmesinde pH kontrolu
Maya uretiminde besiyer bileşeni
Secili işlenmiş gıda urunlerinde bakteri gelişiminin kontrolu
Kirecleme sonrası şeker ozsularının berraklaştırılmasında cokeltici ajan
Dişcilik ve ortadontide diş yuzeyini temizlenmesi
Bocek ilacı uretilmesi
Cicekcilikte cozeltilerin pH'ının duşurulmesi
Fosfat tuzlarının uretilmesi
Deride tabaklama ve parlatma aşamaları
Celik endustrisinde yuzeyin paslanmaya karşı koruması
Yağ sanayisinde istenmeyen katalizorlerin temizlenmesinde
Bu asit ve tuzlarının gıda endustrisinde daha pek cok kullanım amacları vardır Kabartma tozlarında asit duzenleyici, peynir sektorunde eritme amacıyla, ceşirli gıdalarda su bağlama amacıyla da kullanılır
Fosforik asit, fosfor, oksijen, hidrojen atomlarından oluşur Saf hali 42oC erime noktasına sahip olan kristal bir katı halinde olup, daha duşuk konsantrasyon formlarında renksiz, şurup kıvamında bir sıvı halini almaktadır
Endustride kullanılan turu kalsiyum fosfat kaya parcalarının sulfurik asitle ısıtılmasıyla elde edilir Hidrojen iyonlarının biri, ikisi veya tum ucunun diğer pozitif iyonlarla yer değiştirmesiyle ortofosfat tuzlar meydana gelmektedir
Asitli ortamlarda fungi ve bakteri gibi mikroorganizmalar buyuyemediği icin; fosforik asit, koruyucu olarak da kullanılır Fosforik asit ve tuzları (sodyum, potasyum, kalsiyum) duşuk maliyelerine rağmen en duşuk pH'a ve en kuvvetli etkiye sahip asitliği duzenleyicilerden biridir
Kolalı icecek sektorundeki yoğun kullanımı sayesinde, gıda sektorunde en cok kullanılan asitliği duzenleyici urunlerden bir tanesidir Fosforik asitin sahip olduğu sert ve keskin tat, kolalı iceceklere ozgu aromayı oluşturmaktadır Kolalı iceceklerdeki asitliği de fosforik asit sağlamaktadır
Bu asit aynı zamanda hoş ve ferahlatıcı bir tat hissi verir Diğer asitler de benzer hisleri verir, fakat fosforik asit daha ucuz ve kolay elde edilebilir olduğu icin, daha yaygın kullanılma sahiptir
Fosforik asidin başlıca kullanım alanları:
Kola gibi yumuşak iceceklerin asitlendirilmesi
İmitasyon jolelerin uretilmesinde pH kontrolu
Maya uretiminde besiyer bileşeni
Secili işlenmiş gıda urunlerinde bakteri gelişiminin kontrolu
Kirecleme sonrası şeker ozsularının berraklaştırılmasında cokeltici ajan
Dişcilik ve ortadontide diş yuzeyini temizlenmesi
Bocek ilacı uretilmesi
Cicekcilikte cozeltilerin pH'ının duşurulmesi
Fosfat tuzlarının uretilmesi
Deride tabaklama ve parlatma aşamaları
Celik endustrisinde yuzeyin paslanmaya karşı koruması
Yağ sanayisinde istenmeyen katalizorlerin temizlenmesinde
Bu asit ve tuzlarının gıda endustrisinde daha pek cok kullanım amacları vardır Kabartma tozlarında asit duzenleyici, peynir sektorunde eritme amacıyla, ceşirli gıdalarda su bağlama amacıyla da kullanılır