Fosforik asit nedir?

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
350.999
Çözümler
1
Tepkime puanı
17
Puan
308
Yaş
36
Fosforik asit nedir?

Fosforik asit, fosfor, oksijen, hidrojen atomlarından oluşur Saf hali 42oC erime noktasına sahip olan kristal bir katı halinde olup, daha duşuk konsantrasyon formlarında renksiz, şurup kıvamında bir sıvı halini almaktadır
Endustride kullanılan turu kalsiyum fosfat kaya parcalarının sulfurik asitle ısıtılmasıyla elde edilir Hidrojen iyonlarının biri, ikisi veya tum ucunun diğer pozitif iyonlarla yer değiştirmesiyle ortofosfat tuzlar meydana gelmektedir
Asitli ortamlarda fungi ve bakteri gibi mikroorganizmalar buyuyemediği icin; fosforik asit, koruyucu olarak da kullanılır Fosforik asit ve tuzları (sodyum, potasyum, kalsiyum) duşuk maliyelerine rağmen en duşuk pH'a ve en kuvvetli etkiye sahip asitliği duzenleyicilerden biridir
Kolalı icecek sektorundeki yoğun kullanımı sayesinde, gıda sektorunde en cok kullanılan asitliği duzenleyici urunlerden bir tanesidir Fosforik asitin sahip olduğu sert ve keskin tat, kolalı iceceklere ozgu aromayı oluşturmaktadır Kolalı iceceklerdeki asitliği de fosforik asit sağlamaktadır
Bu asit aynı zamanda hoş ve ferahlatıcı bir tat hissi verir Diğer asitler de benzer hisleri verir, fakat fosforik asit daha ucuz ve kolay elde edilebilir olduğu icin, daha yaygın kullanılma sahiptir

Fosforik asidin başlıca kullanım alanları:

Kola gibi yumuşak iceceklerin asitlendirilmesi

İmitasyon jolelerin uretilmesinde pH kontrolu

Maya uretiminde besiyer bileşeni

Secili işlenmiş gıda urunlerinde bakteri gelişiminin kontrolu

Kirecleme sonrası şeker ozsularının berraklaştırılmasında cokeltici ajan

Dişcilik ve ortadontide diş yuzeyini temizlenmesi

Bocek ilacı uretilmesi

Cicekcilikte cozeltilerin pH'ının duşurulmesi

Fosfat tuzlarının uretilmesi

Deride tabaklama ve parlatma aşamaları

Celik endustrisinde yuzeyin paslanmaya karşı koruması

Yağ sanayisinde istenmeyen katalizorlerin temizlenmesinde

Bu asit ve tuzlarının gıda endustrisinde daha pek cok kullanım amacları vardır Kabartma tozlarında asit duzenleyici, peynir sektorunde eritme amacıyla, ceşirli gıdalarda su bağlama amacıyla da kullanılır
 
Geri
Üst