AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Fosfodiester bagini hangi enzim yapar?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Fosfodiester bağını hangi enzim yapar?​

DNA ve RNA’da yer alan nükleotitlerdeki fosfolipit bağları hidroliz veya enzimler aracılığıyla parçalanabilir. Bu enzimlere nükleaz adı verilir. Aynı şekilde, DNA’daki bağları parçalayan enzime deoksiribonükleaz, RNA’daki fosfodiester bağlarını parçalayan enzime ribonükleaz adı verilmektedir.

Fosfat şeker ve organik bazın bir araya gelmesiyle ne oluşur?​

“Nükleotit, bir fosfat, beş karbonlu bir şeker (deoksiriboz) ve bir azotlu organik bazdan oluşan bir kimyasal bileşiktir.
Moleküler biyolojide DNA ligaz iki DNA molekülünü uç uca birleştiren özel bir ligaz (EC 6.5.1.1) tipidir. DNA ligaz DNA tamiri, DNA ikileşmesinde rol oynar. Ayrıca, ökaryotlarda mayoz bölünmedeki krosoverde ve memelilerde, bağışıklık sisteminin çeşitliliğini sağlayan rekombinasyon süreçlerinde rol oynarlar.
Organik bazlar bir araya gelmesiyle ne oluşur?
Organik baz, 5 karbonlu şeker ve fosfatın biraraya gelmesiyle oluşur. DNA’yı meydana getiren yapı birimlerinin adıdır. Göz rengi, kan grubu, saç şekli gibi kalıtsal özelliklere ait genetik bilgileri içerir. Proteinlerle birlikte kromozomu meydana getiren yönetici moleküllerdir.

Fosfodiester bağı hangi molekülleri bir arada tutar?
Fosfodiester bağı, DNA ve RNA’daki fosfatların, şekerlerle yaptığı bağa verilen addır. Bu bağ, doğadaki en güçlü kovalent bağlardan biridir. Fosfodiester bağı, ardışık nükleotit şekerlerinden birisinin 5′-hidroksil grubunun, diğerinin 3′-hidroksil grubuna fosfat köprüsü aracılığı ile bağlanmasıyla oluşur.

Fosfodiester bağı ile ester bağı aynı şey mi?​

○ İki mononükletit arasında bağ yapısında, iki şekere bağlı fosfat grubu yer alır oluşan bağ fosfodiester bağıdır, çünkü fosforik asit her iki taraftaki alkol grubu ( iki şekerdeki OH grubu ) ile ester bağı yapar. Aynı bağ, RNA da da bulunur.

DNA polimeraz hangi uca ekleme yapar?​

DNA polimeraz sadece mevcut bir 3′-OH grubuna bir nükleotit ekleyebilir, ve dolayısıyla ilk nükleotidi ekleyebileceği bir başlatıcıya (“primer”e) gerek duyar. Primerler RNA ve DNA bazlarından oluşur, ilk iki baz RNA’dır, ve primaz adlı başka bir enzim tarafından üretilirler.
DNA’da urasil yerine timin kullanılır. Timin gibi, urasil de adenin ile iki hidrojen bağı kullanarak bir baz çifti oluşturabilir. Urasil ile timin arasındaki fark, urasilde timindeki metil grubunun olmamasıdır. Urasil, timinle karşılaştırılırsa, sitozin’e daha kolay bozunur.
Ester bağı ne demek?
Vücutta yağ sentezi yapıldığı sırada, yağ asidi ile gliserol arasında gerçekleşen bağ, Ester bağı olarak bilinmektedir. Bu doğrultuda 3 molekül yağ asidi ile beraber bir molekül üzerinden bir bağ gerçekleşir.
DNA nükleotitler birbirine nasıl bağlanır?
Kimyasal olarak DNA, nükleotit olarak adlandırılan basit birimlerden oluşan iki uzun polimerden oluşur. Bu polimerlerin omurgaları, ester bağları ile birbirine bağlanmış şeker ve fosfat gruplarından meydana gelir. Bu iki iplik birbirine ters yönde uzanır.
 
Geri
Üst