- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
Fordizmin krize girme nedenleri nedir?
Fordizmin krizinin nedenlerinden biri Fordist emek-süreci ve iş örgütlenmesinin verimlilik ve yenilik-geliştirme açısından doğal sınırlarına erişmiş olmasıdır. Mevcut teknolojik düzeyde daha fazla verimlilik artışı mümkün değildir.Fordist yaklaşım nedir?
Fordizm, Henry Ford’un öncülüğünü yaptığı, üretim bandının uygulamaya konmasını içeren üretim sistemi. Geçen yüzyıl boyunca en baskın olarak kullanılan üretim yöntemidir. Her bir işçi üretim bandında çok küçük ve vasıfsız bir işle görevlendirilmiş olup, bütünün (yani üretilen ürünün) ne olduğu konusunda bilgisizdirler.Fordist üretim süreci yerine hangi üretim sürecine bırakmıştır?
Tarımsal üretim yerini sanayi üretimine bırakmıştır.
Fordist ve Post Fordist üretim modeli nedir?
post fordizm, taleplerde farklılaşma nedeniyle ortaya çıkan bir ihtiyaçtan ötürü üretimde farklılaşmaya, başka bir deyişle fordizmde çok sayıda benzer ürünün kitlesel olarak üretilmesinin aksine az sayıda ama çok çeşitte ürünün üretilmesi şeklinde yeni bir endüstriyel yapılanmayı işaret eder.Taylorizm nedir vikipedi?
Taylorculuk veya Bilimsel Yönetim, ilkeleri Amerikalı iktisatçı ve mühendis Frederick Winslow Taylor tarafından 1880’lerde geliştirilmiş olan ve 1911 yılında yayımladığı “Bilimsel Yönetimin İlkeleri” (Özgün adı: The Principles of Scientific Management) adlı eseri ile ortaya konmuş olan bir üretim yöntemidir.Post Fordizm Nedir özellikleri?
Post-Fordizm; tüketim taleplerini karşılayabilmek için üretimin esnek bir modelde yerine getirildiği, işgücü ve makineleşmede esnek uzmanlaşmanın sağlandığı, bilgi ve iletişim teknolojilerinin üretimde yaygın olarak kullanıldığı bir üretim ve birikim rejimidir.
Fordism Fordism is a concept named after Henry Ford that describes today’s’ economic systems as well as a social system that is based on production of goods in large quantities, which are of standard qualities. The concept is mostly applicable in assembly industries.
The so-called Fordism (Chambers, 1992) is a central hindrance to reform, since farmers will not make demands, and extensionists will not consider locally perceived needs if both assume that extension only deals with fixed packages.
What is Fordism in labour and Monopoly Capital?
Braverman’s Labour and Monopoly Capital Abstract. Fordism refers to the system of mass production and consumption characteristic of highly developed economies during the 1940s-1960s. Under Fordism, mass consumption combined with mass production to produce sustained economic growth and widespread material advancement.