AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

FOP hastaligi neden olur?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

FOP hastalığı neden olur?​

FOP yani Fibrodysplasia Ossificans Progressiva (Türkçeye, “bağ dokunun kademeli olarak kemikleşmesi” olarak çevrilebilir) hastalığı, Türkçe isminden de anlayabileceğimiz gibi, bağ dokunun kemiğe dönüşmesine sebep olmaktadır. Bunun sebebi ise vücut tamir mekanizmasının bir mutasyon sonucu zarar görmesidir.
Fibrodysplasia Ossificans Progressiva nedir?
Fibrodisplazi ossifikans progresiva (FOP), otozomal dominant geçişli, konjenital ayak başparmak anomalileri ve iskelet dışı bağ dokuda kemik oluşumu ile seyreden nadir görülen bir hastalıktır. Hastalığın klasik ve atipik olmak üzere iki tipi bulunmaktadır.

Ağaç Adam Sendromu Nedir?​

Ağaç Adam Hastalığı Nedir? Ağaç adam hasatlığı, kalıtsal bir genetik bağışıklık bozukluğudur. Bu tür hastalığa papilloma virüsü enfeksiyonu (HPV) neden olur ve enfeksiyonla sonuçlanır, sonuçta, insanların oldukça duyarlı hale gelmesine neden olur.
Cam kemik hastalığı ne demek?
Cam kemik/bebek hastalığı, kemiklerde kolay ve sık kırılma, mavi sklera, diş bozuklukları ve işitme bozukluklarının birlikte görülebildiği, genetik geçişli bir hastalıktır.
Fil Hastalığının başlangıcında ortaya çıkan bu şişliklerin boyutu hastalık süresince artar ya da azalabilir. Yalnızda tedavi için geç kalınır ise vücuttaki şişlikler ileri boyutlara varabilir. Aynı zamanda Fil Hastalığının net bir tedavisi yoktur.
Cam kemik hastalığı kimlerde görülür?
Dünya çapında hastalığın her 100.000 kişiden 6-7’sinde görüldüğü düşünülmektedir. 8 tip Kusurlu Kemik Oluşumu hastalığı içerisinden Tip 1 ve Tip 4 en yaygın olarak görülür. Her 100.000 kişiden, hastalıktan etkilenen 6-7’sinin 4-5 tanesi bu 2 tipten birine sahiptir.

Cam kemik hastalığı öldürür mü?​

Tip II cam kemik hastalığı ise ölümle sonuçlanabilen bir hastalıktır. Doğum sonrasında, bebeklerde ciddi kemik kırıkları ve nefes almada problemler görülmesi nedeniyle, bu bebeklerin doğumdan sonra çok fazla yaşayamadıkları gözlemlenmiştir.
Cam kemik hastalığı kaç yaşında olur?
Belirti ve Semptomlar Ayrıca kemik bozukluklarına ve büyüme sorunlarına bağlı olarak kaslar zayıflar. Hastalığa sahip kişilerin %50’sinde ciddi düzeyde işitme kaybı görülür ve ömürleri içinde işitme duyusunun zayıflaması da genel popülasyona göre daha erken (genellikle 20-40 yaşlarında) olur.

Cam kemik hastalığı genetik midir?​

Cam kemik hastalığı ailelerde kalıtsal olarak ilerleyen genetik bir hastalıktır. Örneğin, Tip I cam kemik hastalığı, kolajen üretiminden sorumlu genlerden birinde görülen mutasyon sonucu ortaya çıkar.
Cam kemik hastalığının tedavisi var mı?
Pek çok genetik hastalıkta olduğu gibi cam kemik hastalığının da kesin bir tedavisi yoktur.
 
Geri
Üst