- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 129.036
- Çözümler
- 15
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
Fontanellerin çok büyük olması ve geç kapanması hangi durumlarda görülür?
Ön fontanel genelde 10-12. aylarda, en geç 18. ayda kapanır. Fontanel kapanmasında gecikme durumlarında hipotiroidi, Down sendromu, rikets ve kemik displazileri öncelikli düşünülmelidir.Kraniotabes nasıl bakılır?
Raşitizmde kraniotabes bulgusu eller temporal bölgeye konulup, parmak uçları paryetooksipital bölgeye bastırılması ile bakılır. Pinpon topunun çökmesi gibi bir his alınırsa bulgu pozitif olarak değerlendirilir. İlk 3-4 ayda var olması normal kabul edilirken raşitik çocuklarda 4 aydan sonra da devam eder (8,19).Fontanel geliş ne demek?
her bebek kafasının üst kısmında yumuşak bir bölümle doğar buna fontanel veya bıngıldak denir. bu doğum esnasında bebeğin oldukça dar olan doğum kanalından kolayca geçmesini sağlar. bu şekilde bebeğin başı bu kanaldan kolayca geçebilir. bazı bebeklerde kafatası kemikleri doğumdan dokuz ay sonra birleşir.
Fontanel ölçümü nasıl yapılır?
Alın ortasından ve başın arka kısmının en çıkıntılı yerinden geçecek şekilde ölçülür. Ölçüm yapılırken baş sabit tutulmalı mezur kulakların altından geçmeli ve başın herhangi bir yerinde şişlik varsa dikkatli ölçüm yapılmalıdır. Doğumda bebeklerin baş çevresi ortalama 34-35 cm dir.
Kraniotabes normal mi?
her iki el ayası temporal bölgeye konulur ve baş parmaklarla occipital bölgeye bastırılır.kemiğin pin-pon topu gibi içeri çöküp tekrar düzelmesine kraniotabes denir. 3. aya kadar normaldir.Fontanel değerlendirmesi nasıl yapılır?
Fontanelin değerlendirilmesinde fizik muayeneye ek olarak transfontanel ultrasonografi, bilgisayarlı tomografi ve manyetik rezonans görüntüleme yöntemleri kullanılmaktadır.Bıngıldak geç kapanırsa ne olur?
Bebeklerde bıngıldağın erken kapanması sonucu beyin gelişimini engelleyen ve fonksiyon kayıplarına neden olan kraniosinostoz meydana gelmektedir. Aynı zamanda kafa içinde basıncın artmasına, görme ve işitmede problemlere ve zihinsel sorunlara neden olmaktadır.