Fonksiyon topraklama nedir?

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu

Fonksiyon topraklama nedir?​

Fonksiyon Topraklaması İşletmelerde, işletme elemanını yada bir iletişim tesisinin istenen fonksiyonu yerine getirmesi için yapılması gereken topraklamadır. Yıldırımdan korunma için yapılır. Zayıf akım aletlerinin ve raylı sistemlerin topraklanması fonksiyon topraklaması örneklerindendir.

Dolaylı dokunma nedir?​

Dolaylı dokunma nedir?
Elektrik tesislerinde (teknik hatalar, aşırı akımlar, yalıtım bozukluğu, delinme vb.) sonucunda ortaya çıkan tehlikeli dokunma gerilimini ortadan kaldırmak için beslemenin kesilmesi önemli ve en çok uygulanan bir yöntemdir.

Topraklama iletkeni nedir?​

3) Topraklama iletkeni: Topraklanacak bir cihazı ya da tesis bölümünü, bir topraklayıcıya bağlayan toprağın dışında veya yalıtılmış olarak toprağın içinde döşenmiş bir iletkendir.

İşletme topraklaması nedir kısa?​

İşletme topraklaması nedir kısa?
Bir yalıtım hatasında elektrik devresinin aşırı akım koruma aygıtları ile açılmasını sağlamak için gerilim altında olmayan iletken tesis bölümlerinin topraklayıcılara ya da topraklanmış bölümlere doğrudan doğruya bağlanmasıdır. Aktif bölümlerin ve sıfır iletkeninin topraklanmasına işletme topraklaması denir.

Dokunma gerilimi ne demek?​

Dokunma gerilimi kişinin topraklayıcıdan 1 m uzakta olduğu varsayılan noktada ölçülür. Kişinin, topraklayıcının bulunduğu O noktası (temas noktası) ile toprağa ayağının bastığı B noktası arasındaki potansiyel farkı dokunma gerilimidir.

Emniyet topraklaması nedir?​

Emniyet topraklaması nedir?
Koruma Topraklaması Bir yalıtım hatasında elektrik devresinin aşırı akım koruma aygıtları ile açılmasını sağlamak için gerilim altında olmayan iletken tesis bölümlerinin topraklayıcılara ya da topraklanmış bölümlere doğrudan doğruya bağlanmasıdır.

İşletme topraklaması kaç Ohm olmalı?​

Bu hesaplama, elektrik mühendisleri tarafından hesaplanmaktadır. En ideal olan topraklama direnç ölçümlerinin en fazla 10 ohm olması istenmektedir. İnsan sağlığı ve cihazların verimliliği için direnç ölçümlerinin 5 ohm altına düşmemesine dikkat edilmektedir.

İşletme topraklama kaç metre uzaklıkta olmalıdır?​

İşletme topraklama kaç metre uzaklıkta olmalıdır?
Şekillere geçmeden önce bir öneride daha bulunmak istiyoruz. Eğertesis işletmeye açılmış, çalışır durumda ise ve bu arada aklımız başımıza gelmiş ve nötrü topraklama gereği anlaşılmışsa o zaman da bu işletme topraklamasının koruma topraklamasından ideal toprakta 20 m uzaklıkta olması gerekir.

Fonksiyon topraklama işletmelerde, işletme elemanını veya bir iletişim tesisinin istenen fonksiyonu yerine getirmesi için yapılması gereken topraklamadır. Özellikle yıldırımdan korunma amacıyla gerçekleştirilir. Zayıf akım aletlerinin ve raylı sistemlerin topraklanması da fonksiyon topraklaması örneklerinden biridir.

Dolaylı dokunma ise elektrik tesislerinde teknik hatalar, aşırı akımlar, yalıtım bozukluğu gibi durumlar sonucunda ortaya çıkan tehlikeli dokunma gerilimini ortadan kaldırmak amacıyla beslemenin kesilmesini ifade eder.

Topraklama iletkeni, topraklanacak bir cihazı ya da tesis bölümünü bir topraklayıcıya bağlayan toprağın dışında veya yalıtılmış olarak toprağın içinde döşenmiş bir iletkendir.

İşletme topraklaması ise bir yalıtım hatasında elektrik devresinin aşırı akım koruma aygıtları ile açılmasını sağlamak amacıyla gerilim altında olmayan iletken tesis bölümlerinin topraklayıcılara veya topraklanmış bölgelere doğrudan bağlanmasıdır. Aktif bölümler ve sıfır iletkeninin topraklanmasına işletme topraklaması denir.

Dokunma gerilimi, kişinin topraklayıcıdan 1 metre uzakta olduğu varsayılan noktada ölçülen potansiyel farkı ifade eder. Bu gerilim kişinin temas noktası ile toprağa ayağının bastığı nokta arasındaki farkı gösterir.

Emniyet topraklaması ise koruma topraklamasıdır. Bir yalıtım hatasında elektrik devresinin aşırı akım koruma aygıtları ile açılmasını sağlamak için gerilim altında olmayan iletken tesis bölümlerinin topraklayıcılara veya topraklanmış bölgelere doğrudan bağlanması anlamına gelir.

İşletme topraklamasının en ideal direnç ölçümlerinin en fazla 10 ohm olması istenir. İnsan sağlığı ve cihazların verimliliği için ise direnç ölçümlerinin 5 ohm'un altına düşmemesine dikkat edilir.

İşletme topraklamasının koruma topraklamasından ideal toprakta 20 metre uzaklıkta olması gerekir. Bu durumda, topraklama işlemlerinin etkin ve güvenli bir şekilde gerçekleştirilmesi sağlanabilir.

Geri