AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Fon yonetim ucreti nasil hesaplanir?

Editör

Yeni Üye

Fon yönetim ücreti nasıl hesaplanır?​

Örneğin hisse senedine dayalı bir fon kurulduğunda, uygulanacak olan toplam fon toplam gider kesintisi oranı günlük %0.001, yıllık %3,65’tir. Fonun 100 milyon TL’lik bir büyüklük ile kurulduğunu düşünürsek, fon içinden günlük maksimum 10,000 TL, yıllıkta 3,650,000 TL kesinti yapılabilir.

Kolektif yatırım kurumları nelerdir?​

Bunlar; Tahvil ve bono fonu, Hisse senedi fonu, Sektör fonu, İştirak fonu, Grup fonu, Yabancı menkul kıymetler fonu, Altın ve diğer kıymetli madenler fonu, Değişken fon, Karma fon, Likit fon ve Endeks fondur.

Katılım fonu ne demek?​

Katılım fonu ne demek?
Yatırım fonları (Katılım fonu), yatırımlarını faiz kazancı sağlanmayan para ve sermaye piyasası araçları ile değerlendirmek isteyen yatırımcılar için portföyünün tamamı devamlı olarak, kira sertifikaları, katılma hesapları, ortaklık payları, altın ve diğer kıymetli madenler ile Sermaye Piyasası Kurulu tarafından uygun …

Yatırım fonu hesabı ücretli mi?​

Yatırım fonu hesabı ücretli mi?
Yatırım Hesabı açılışlarında ücret alınır mı? Hayır. Yatırım hesabı açılırken, sizin adınıza Merkezi Kayıt Kuruluşu nezdinde açılan hesap için oluşan masraflar dahil olmak üzere herhangi bir açılış ücreti veya hesap işletim ücreti alınmamaktadır.

Fon stopaj kesintisi nasıl hesaplanır?​

Bu uygulamada; Yatırımcının fon katılma belgesini satması ile elde ettiği gelir üzerinden %10’luk vergi kesintisi (stopaj) yapılacaktır. Böylece yatırım fonlarının portföy değer artışı üzerinden günlük olarak yapılan vergi kesintisi, yatırım fonunun dışına çıkarılmıştır.

Katılım fonu hesabı nedir?​

Tasarruflarınızın katılım bankacılığı prensipleri doğrultusunda, faizsiz bankacılık anlayışı çerçevesinde sanayi, ticaret ve hizmet sektörlerinin finansmanında değerlendirildiği ve gelirinin Ziraat Katılım ile hesap sahibi arasında kâr-zarar ortaklığı çerçevesinde paylaşıldığı hesap türüdür.

Fon stopaj ne zaman kesilir?​

Fon stopaj ne zaman kesilir?
31 Mart 2022 tarihine kadar satın alınan yatırım fonlarından elde edilen gelir ve kazançlara %0 stopaj uygulanacaktır. Değişken, Karma, Eurobond, Dış Borçlanma, Yabancı, Serbest Fonlar ile unvanında “Döviz” ifadesi geçen yatırım fonları bu uygulamanın dışındadır.

Fon yönetim ücreti, bir fonun toplam gider kesintisi olarak adlandırılan bir oran üzerinden hesaplanır. Örneğin, hisse senedine dayalı bir fon için uygulanan toplam fon gider kesintisi oranı günlük %0.001, yıllık %3,65 olarak belirlenmişse, fon büyüklüğüne bağlı olarak belirli tutarlarda kesinti yapılır.

Örneğin, fonun 100 milyon TL'lik bir büyüklükle kurulduğunu düşünelim. Bu durumda günlük maksimum kesinti tutarı 10,000 TL olacak ve yıllık kesinti tutarı 3,650,000 TL'yi geçmeyecektir. Bu oranlar, fonun büyüklüğüne göre değişebilir ve fon yönetim şirketi tarafından belirlenen politikalara göre değişiklik gösterebilir.

Kolektif yatırım kurumları ise farklı fon türlerini kapsar. Tahvil ve bono fonu, hisse senedi fonu, sektör fonu, iştirak fonu, grup fonu, yabancı menkul kıymetler fonu, altın ve diğer kıymetli madenler fonu, değişken fon, karma fon, likit fon ve endeks fonu gibi çeşitli fonlar kolektif yatırım kurumları arasında yer almaktadır.

Katılım fonu ise yatırım fonları içinde faiz kazancı sağlamayan para ve sermaye piyasası araçları ile değerlendirilen bir portföy türüdür. Kira sertifikaları, katılma hesapları, ortaklık payları, altın ve diğer kıymetli madenler gibi araçlarla yatırım yapmak isteyen yatırımcılar için uygun bir seçenektir. Katılım fonlarının portföyleri, faizsiz ve katılım bankacılığı prensipleri doğrultusunda yönetilir.

Yatırım fonu hesabı açılışlarında genellikle ücret alınmamaktadır. Yatırım hesabı açılırken, Merkezi Kayıt Kuruluşu nezdinde açılan hesap için herhangi bir açılış ücreti veya hesap işletim ücreti talep edilmemektedir. Yatırım hesabı açılırken, yatırımcılardan herhangi bir ücret talep edilmemesi, yatırım fonlarının daha erişilebilir olmasını sağlar.

Fon stopaj kesintisi ise yatırımcının fon katılma belgesini satması durumunda elde ettiği gelir üzerinden yapılan %10'luk vergi kesintisidir. Bu kesintiyle yatırım fonlarından elde edilen gelirler üzerinden vergi alınarak, yatırımcıların vergi yükümlülükleri yerine getirilir. Stopaj kesintisi, yatırım fonlarından elde edilen gelirlerin vergilendirilmesi ve vergi uyumluluğunun sağlanması amacıyla uygulanır.

Geri