AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Folklorun kapsaminda neler vardir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.319
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Folklorun kapsamında neler vardır?​

Düğün, bayram, çocuk, cenaze, dini boyutlar vs. türünden halk gelenekleri; cin, peri, büyü, afsun, muska, gibi şeylere inanma biçiminde gündeme gelen bütün halk inançları ile türküleri, maniler, bilmeceler, oyunlar, ninniler, masallar, menkıbeler, deyimler ve atasözleri folklor konusuna girer.

Türkiye’de folklor sözcüğünü ilk kez kullanan bilim adamı kimdir?​

Bu nedenle Türkçe’de Folklor terimi “Halk Bilimi” sözüyle de karşılanmıştır. Folklor terimini ilk olarak 1846 yılında kullanan İngiliz William j. Thoms’dur.
Bağlam merkezli kuramlar nelerdir?
Bu kuram Performans ve İcra kuramı olarak da bilinir. Bağlam merkezli halkbilimi paradigması, folkloru bitmiş tamamlanmış bir ürün değil, anlatan ve dinleyen arasında geleneksel anlatı yoluyla kurulan sanatsal bir iletişim biçiminin içinde gerçekleştirildiği yaratıcı bir süreç olarak kabul etmektedir.
Folklor terimi ilk defa kim tarafından kullanılmıştır?
İngiliz bilim adamı William John Thoms Londra’da yayımlanan Athenaeum dergisinde 22 Ağustos 1846 tarihli ve Ambrose Mer- ton takma adlı yazısında ilk defa folklore terimini kullanmıştır.

Folklor ne zaman kuruldu?​

Dünyada ve ülkemizde yaygın bir görüş olarak, folklor teriminin İngiltere’de 22 Ağustos 1846 tarihinde W.J. Thoms tarafından ilk kez kullanıldığı kabul edilir.

Folklorun ilgili olduğu bilim dalları nelerdir?​

Folklorun İlişkide Bulunduğu Bilim Dalları
Bir derleme sırasında gözlemi yapılacak unsurlar nelerdir?
DERLEME YÖNTEMİ
Folklor nedir ve neleri kapsar?
Folklor, halkın kültür değerlerini (gelenekler, görenekler, töreler, inanışlar, müzik, oyunlar, danslar, giyim kuşam, el sanatları, anonim halk edebiyatı ürünleri vb.) derleyen, inceleyen ve yerine göre karşılaştırmalar yapan bilim dalı, halk bilimi, halk bilgisi, halkiyat. Halk oyunları ve dansları.

Folklorun kaynakları nelerdir?​

Masallar, halk hikayeleri, ağızdan ağza, kulaktan kulağa gelmiş olan töreler, gelenekler, görenekler, büyüler, tabular, ninniler, halk müziği, halk oyunları vb…

Halk bilimi Kuramları ve Araştırma Yöntemleri Nelerdir?​

HALK BİLİMİ KURAMLARI
Halk bilimi alanları nelerdir?
Halk Biliminin Etnoloji, Sosyoloji, Sosyal ve Kültürel Antropoloji, Edebiyat, Psikoloji, Dilbilim, Dinbilim, Tarih, Dinler Tarihi, Sanat Tarihi, Coğrafya, Tıp, Hukuk vb. bilimlerle yakından ilişkisi olup; gerektiğinde bu bilim dallarının yöntem ve bulgularından yararlanır, başka ülkelerin Halk bilimi (Folklor) ile …
Işlevsel halkbilimi kuram ve yöntemi nedir?
Halkbilimi kuram ve yöntemlerinden biri olan İşlevsel kuram, halk edebiyatı yaratmalarını bağlam (sosyal çevre) veya icra (performans) merkezli olarak araştırır ve inceler.

Bascom hangi kuram?​

İşlevsel Halkbilimi Kuramı halkbilimi çalışmalarında günümüzde en yaygın olarak kullanılan teorilerden biridir. İşlevsel Halkbilimi Kuramı’nın önde gelen temsilcilerinden biri de William Bascom’dur.

Türk halk edebiyatı derleme nedir?​

Derleme kelimesi özellikle sözlü edebi metinlerin yazıya geçirilmesi işlemi için kullanılır. Belli bir ilmî metot ve disiplin içinde yapılır. Destan, efsane, masal, mani, bilmece, ninni, türkü gibi ürünler bilinmeyen bir zamanda ve bilinmeyen bir kişi tarafından söylenir.
Folklor Nedir Türk halk edebiyatı?
Folklor genel olarak halk bilgisi anlamına gelir. Halk geleneklerini adetlerini, inançlarını, efsanelerini, türkülerini edebiyatlarını inceleyen, herhangi bir toplulukta yaşayanların örf ve adetlerini araştırıp, o topluluğun yaşayışını, duyuş ve düşünüşünü anlatmaya çalışan bir ilim dalıdır.
Sözlü kaynakları nelerdir?
Sözlü kaynaklar genel olarak insanların söylediği sözlerden oluşmaktadır. Sözlü kaynaklara örnek olarak söylenmiş ve dilden dile gelmiş şiirler, hikayeler, efsaneler, mitoslar, destanlar, fıkralar ve atasözleridir.
 
Geri
Üst