Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Folik asit eksikligi vucutta ne yapar?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Editör
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
45.540
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Folik asit eksikliği vücutta ne yapar?​

Folik asit, vücuda oksijen sağlayan sağlıklı kan hücrelerinin oluşmasına yardımcı olur. Folik asit eksikliği ile birlikte yorgunluk, halsizlik ve soluk bir ten rengi meydana gelebilir. Folik asit, DNA ve diğer genetik materyallerin sentezlemesi, onarımı ve hücrelerin bölünmesi için de oldukça önemlidir.

B12 ve folik asit eksikliği neden olur?​

B12 ve folik asit eksikliği neden olur?
B12 vitamininin eksikliğine folik asit eksikliği eşlik edebilir. Alkolizm, hamilelik, hemolitik anemi ve diyaliz hastaları folik asit eksikliğinin oluşabileceği kişiler arasında yer alır. Sindirim sistemine müdahale edilen cerrahi girişimler ve diyetle yetersiz alım sonucunda da folik asit eksikliği meydana gelebilir.

Folik asit düşüklüğü ne anlama gelir?​

Folik asit düşüklüğü ne anlama gelir?
Folik asidin az olması durumunda anemi ortaya çıkar. Folik asit eksikliğinin olduğu durumlarda kişide halsizlik, yorgunluk, nefes darlığı, deride ve mukozada solgunluk gibi belirtiler yaşanır.

Folat eksikliği ne iyi gelir?​

Folik Asit İçeren Besinler Listesi
- Kuru Fasulye.
- Kuşkonmaz.
- Brokoli.
- Yeşil yapraklı sebzeler.
- Bamya.
- Brüksel lahanası
- Karnabahar.
- Pancar.

Folik asit hapları kilo aldırır mı?​

Folik asit hapları kilo aldırır mı?
FOLİK ASİT KİLO ALDIRIR MI? Folik asit alımınızı artırmak özellikle sağlıklı diyet ve doğal takviyelerle artırıyorsanız, kilo alımına neden olmayabilir. Ancak, folat eksikliği kilo kaybına neden olabilir. Folik asit kullanımı herkeste kilo aldırmaz.

Folik asit ne kadar süre kullanılmalı?​

Folik asit ne kadar süre kullanılmalı?
Folik asit kullanımına gebe kalmadan 6-8 hafta önce başlamalı ve gebeliğin ilk 12 haftası boyunca sürdürülmelidir. Günlük 400 mikrogram (0.4 mg) folik asit alımı yeterlidir.
Folik asit düşüklüğü nasıl anlaşılır?​
Kişilerde çeşitli nedenlere bağlı olarak folik asit eksikliği geliştiğinde birçok belirti ve bulgu ortaya çıkabilir:
- Yorgunluk.
- Halsizlik.
- Uyuşukluk.
- Sinirlilik.
- İshal.
- Büyümede yavaşlama.
- Kaslarda güçsüzlük.
- Saçlarda beyazlama.

B12 vitamini eksikliği ne yapar?​

B12 vitamini eksikliği ne yapar?
B12 eksikliği kansızlığa neden olabilir. Pernisiyöz anemi olarak tanımlanan kansızlığa bağlı olarak çarpıntı, efor kapasitesinde azalma, çabuk yorulma ve halsizlik, konsantrasyon bozuklukları ve göz kararması gelişebilir.

Folik asit eksikliği için ne yapılmalı?​

Folik asit eksikliği için ne yapılmalı?
Folik asit eksikliğinin tedavisi, hastanın günlük folat alımını artırarak ya da folik asit takviyesi alması sağlanarak yapılır. Günlük alınması gereken folik asit düzeylerine ulaşabilmek için yüksek miktarda folat içeren besinleri tüketmek yarar sağlar.

Folik asit eksikliği baş döndürür mü?​

Vücudun ihtiyacı olan oksijeni bulamaması beynin de sağlıklı bir şekilde işlemeye devam etmesini engelliyor tahmin edebileceğiniz gibi. Sinir sistemi üzerinde de çok etkili olan bu durum, folik asit eksikliği çeken birinde baş dönmesi olarak da kendini gösterebiliyor.

Folik asit doğal yolla nasıl alınır?​

Folik asit doğal yolla nasıl alınır?
Folik Asit En Çok Hangi Yiyeceklerde Vardır?
- Koyu yeşil yapraklı sebzeler; Ispanak, marul, kuşkonmaz, brokoli, lahana, brüksel lahanası, bamya, pancar, karnabahar, avokado, domates suyu, mesela; 2 kase ıspanak yaklaşık olarak 218 mcg folik asit içerir.
- Turunçgiller;
- Bakliyatlar;
- Karaciğer, balık, yumurta;
- Kuruyemişler;

Günlük folik asit ihtiyacı nasıl karşılanır?​

Günlük folik asit ihtiyacı nasıl karşılanır?
Baklagiller, fasulye, bezelye ve mercimek gibi çeşitli bitkilerin tohumlarıdır. Bu besinlerin her biri, içerdiği miktarlar değişse de mükemmel birer folik asit kaynağıdır. Örneğin, bir kâse (177 gram) pişmiş barbunya 131 mcg folat içerir. Bu da günlük ihtiyacın yaklaşık %33’ünü karşılar.
 
Folik asit eksikliği vücutta birçok olumsuz etkiye neden olabilir. Folik asit, sağlıklı kan hücrelerinin oluşumunda önemli bir role sahiptir. Eksikliği durumunda ise yorgunluk, halsizlik ve soluk bir ten rengi gibi belirtiler ortaya çıkabilir. Ayrıca, DNA ve diğer genetik materyallerin sentezi, onarımı ve hücre bölünmesi için gereklidir.

B12 vitamini eksikliği ile folik asit eksikliği genellikle birlikte görülebilir. Alkolizm, hamilelik, hemolitik anemi, diyaliz hastaları gibi durumlar folik asit eksikliğine zemin hazırlayabilir. Aynı zamanda sindirim sistemi cerrahisi, yetersiz diyet ve bazı hastalıklar da folik asit eksikliğine neden olabilir.

Folik asidin düşük olması durumunda anemi gelişebilir ve kişide halsizlik, yorgunluk, nefes darlığı, solgun bir cilt rengi gibi belirtiler ortaya çıkabilir. Bu durumda folat eksikliğinin giderilmesi önemlidir.

Folik asit eksikliğinin tedavisi genellikle günlük folat alımının artırılması veya folik asit takviyesi alınması yoluyla gerçekleştirilir. Yeterli miktarda folik asit almak için koyu yeşil yapraklı sebzeler, baklagiller, karaciğer, balık, yumurta gibi besinler tüketilebilir.

Folik asit eksikliği durumunda belirtiler arasında baş dönmesi de olabilir. Vücudun yeterince oksijen alamaması sinir sistemi üzerinde de etkili olabilir ve bu da baş dönmesi gibi belirtilere yol açabilir.

Günlük folik asit ihtiyacı genellikle dengeli bir diyetle karşılanabilir. Baklagiller, fasulye, bezelye, mercimek gibi bitkisel gıdalar folik asit açısından zengindir. Bu besinlerin tüketilmesi günlük folik asit ihtiyacının karşılanmasına yardımcı olabilir.
 
Geri
Üst