AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Foley kateter sonda nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Foley kateter sonda nedir?​

Silikonlu Foley kateteri üretra ağzından geçişin kolaylaştırılması amacıyla yüzeyin silikonlu bir sıvıyla muamele edilmiş olduğu bir idrar kateteridir. Silikonlu kateter mesanenin kısa süreli drenajında kullanılır. Ürün sadece bir defa kullanılmak içindir.

Sonda kac gun takilir?​

Sondanın sık değiştirilmesi mesane ve idrar yolunda hasara sebebiyet verebilir. Bu sebeple sondanın 21 güne kadar kullanımı uygun görülmektedir.
Foley kateter bakımı nasıl yapılır?
- 3. Kateter bakımı için; meatusta kir birikimi varsa kontaminasyonu önlemek için su ve sabunla temizlenmelidir.
- Üriner kateterli hasta banyo yapacaksa, öncesinde torba boşaltılır ve sondanın klempli olduğu kontrol edilir.
- Sıvı kısıtlaması yoksa hastaya bol sıvı (günde 2000- 2500 ml) verilir.
Mesaneye sonda neden takılır?
İdrar sondası bir kaç nedenle takılabilir: İdrar kanalında olan bir darlığa (örn: Prostat büyümesi) bağlı olarak idrar yapamayan veya çok az miktarda ve çok sık idrar yapmasına rağmen idrar kesesini tamamen boşaltamayan kişilerde. İleri derecede hasta veya yaralı kişilerde idrar çıkışını takip etmek amacıyla.

Idrar sondası kaç gün kalabilir?​

İdrar sondası yaklaşık olarak 3 gün sonra alınmaktadır. Darlığın nüks etmesini engellemek umuduyla idrar sondasının 6 haftaya kadar uzayan sürelerde tutulması denenmiş fakat sondanın bu kadar uzun kalmasının 3 gün kalmasına oranla belirgin bir fark yaratmamış olduğu bilimsel yayınlarla gösterilmiştir.

Sonda kaç günde bir değişir?​

İdrar sondası ne zaman değiştirilmelidir? Normal sondalar 3 günde bir değiştirilmelidir. En uzun ömürlü kalıcı sondalar silikonlu foley sondalardır. Silikonlu sondalar bile , enfeksiyon gelişmemesi için en fazla 21 günde değiştirilmesi önerilir.
Hastaya sonda nasıl takılır?
İdrar hortumunun mesanede kalmasını sağlamak için diğer çatallı hortum girişinden sonda balonu 10cc steril su dolu şırınga ile şişirilerek sabitlenir. Sonda hortumu idrar torbasına takılır. Sonda hortumu hastanın bacağına veya yatağa sabitlenerek hareketin kısıtlanması engellenir.
İdrar boşaltmak amacıyla kullanılan sonda türü nedir?
Nelaton Sondaların Özellikleri *Üretra yoluyla, idrar torbasına yerleştirilir ve kısa süreli kullanıma uygundur.
 
Geri
Üst