Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Fol neresi?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
42.291
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Fol neresi?​

Fol Deresi veya Kumandere(Eski adı: Viopoli), Gümüşhane’nin Kürtün ilçesinden doğan, Trabzon’un Tonya ve Vakfıkebir ilçelerinden geçerek Karadenize akan bir nehirdir.

Vakfıkebir’de ne yapılır?​

Trabzon’un en gelişmiş üçüncü ilçesi olan Vakfıkebir, Karadeniz’e dökülen Fol Deresi ve Kirazlık Deresi üzerine kurulmuştur. Doğal güzelliği ile bilinen bu şirin ilçe gezginlerin uğrak noktalarından biridir….Vakfıkebir Yöresel Yemekleri
- Yağlaş
- Lahana Çorbası
- Hamsi Kuşu.
- Sarambula.
- Isırgan Yemeği.
- Mısır Çorbası
Tonya ne zaman kuruldu?​
Tonya İlçesinin ilk kuruluşu hakkında kesin bir bilgi olmamakla birlikte, İlçenin kuruluşunun 13. yüzyılın sonları İle 14. yüzyılın başlarında olduğu anlaşılmaktadır. 1461 yılında Trabzon’un Türkler tarafından alınması ile Rum Pontus Devletinin egemenliği sona erer. Bölge tamamen Türklerin eline geçer.

Tonya ismi nereden gelir?​

Tonya ismi nereden gelir?
Bölgeye ilk yerleşen Rumlar döneminde bir Rum Beyi Tonia adındaki kızına bölgeyi çeyiz olarak vermiş, bundan böyle bu bölgenin adı da kızın adına izafeten Tonia olarak kalmış. Zamanla Tonya adını almıştır. Ayrıca Tonya ilçesinin merkezine yöre halkı tarafından Konakyanı adı verilir.

Tonya ne anlama gelir?​

Tonya ne anlama gelir?
Tonya adını bir Rum kızından almıştır. Yörede yerleşen Rumlardan Toniro adındaki Rum beyi, kızma düğün hediyesi olarak Tonya ve çevresini vermiş. Kızın adından dolayı yöreye Tonya denmiş. Tonar sözcüğünden: Yörede şimdi bile yaygın olarak kullanılan bu sözcük Rumca olup Türkçe karşılığı “a ç m a” dır.

Vakfikebirin Neyi Meşhur?​

Vakfıkebir’in Neyi Meşhur? Vakfıkebir ülkemiz çapında ekmeğiyle ün yapmıştır. Türkiye’nin her yerinde açılan fırınlarda meşhur Vakfıkebir ekmeğini bulabilirsiniz. Ancak en kalitelisini ilçede yiyebileceğiniz ekmeği tatmak için ülkemizin her yerinden çok sayıda turist ilçeye gelir.

Vakfıkebir Türk mü?​

Trabzon’un fethinden sonra Osmanlı İmparatorluğu’nun değişik bölgelerinden gelen Türk boyları Vakfıkebir’e yerleşmişlerdir. Gelen boyların yeni yerleşim yerlerini benimsemeleri ve kültürlerini bölgeye taşımaları sonucunda Vakfıkebir çok kısa sürede bir Türk yurdu olmuştur.
Tonya anlamı nedir?​

Vakfıkebir’de ne yenir?​

Vakfıkebir’de ne yenir?
Vakfıkebir Karadeniz mutfağını yansıtan bir ilçedir….İlçeyi ziyaret ettiğinizde çok sayıda yöreye özgü lezzeti tatma zevkine erişebilir ve “Vakfıkebir’de ne yenir?” sorusuna cevap bulabilirsiniz:
- Yağlaş
- Lahana Çorbası
- Hamsi Kuşu.
- Sarambula.
- Isırgan Yemeği.
- Mısır Çorbası

Trabzon Vakfıkebir Laz mı?​

Trabzon Vakfıkebir Laz mı?
Karadenizliler laz değildir, trabzonda laz yoktur diyen aslında karadenizli bile olmayan Trabzon da yaşayan (çoğunlukla Şalpazarı, vakfikebir, akcaabat, Beşikdüzü… gibi…)

Vakfıkebir hangi boydan?​

Trabzon’da de çeşitli Türk boyları yaşamaktadır. Çepniler Şalpazarı, Beşikdüzü, Düzköy, Vakfıkebir, Akçaabat, Çarşıbaşı, Of ve Sürmene ile Araklı ilçelerinde yaşamakta olup bazı yöreler en eski Türkmen geleneklerini hala sürdürmektedirler.

Vakfıkebir ismi nereden geliyor?​

O zamanki adıyla Büyükliman olan yerleşim merkezinde toprağa ayak basan Gülbahar Hatun bu toprakları vakfeder. Vakfedenin büyük (padişah eşi) olmasından dolayı bu tarihten sonra yörenin adı Vakfıkebir (Büyük Vakıf) olmuştur.
 
Fol Deresi veya eski adıyla Kumandere (Viopoli), Gümüşhane'nin Kürtün ilçesinden doğarak Trabzon'un Tonya ve Vakfıkebir ilçelerinden geçerek Karadeniz'e dökülen bir nehirdir.

Vakfıkebir, Trabzon'un en gelişmiş üçüncü ilçesi olup Fol Deresi ve Kirazlık Deresi üzerine kurulmuştur. Doğal güzellikleriyle bilinen Vakfıkebir, gezginlerin uğrak noktalarından biridir. Ayrıca ilçede Vakfıkebir yöresel yemekleri arasında Yağlaş, Lahana Çorbası, Hamsi Kuşu, Sarambula, Isırgan Yemeği ve Mısır Çorbası gibi lezzetler bulunmaktadır.

Tonya İlçesi'nin kuruluşu kesin bir bilgiye dayanmamakla birlikte, 13. ve 14. yüzyıllar arasında kurulduğu düşünülmektedir. Tonya ismi ise bölgeye ilk yerleşen Rumlar döneminde bir Rum Beyi'nin kızına verdiği bölgeyi ifade etmektedir. Zamanla kızın adından dolayı bölgeye "Tonya" adı verilmiştir.

Vakfıkebir, Türk boylarının Trabzon'un fethinden sonra bölgeye yerleşmesi sonucunda Türkleşmiş bir ilçedir. Osmanlı döneminde farklı bölgelerden gelen Türk boylarının Vakfıkebir'e yerleşmesiyle bölge Türk kültürüyle şekillenmiştir.

Vakfıkebir, ünlü ekmeğiyle tanınmaktadır ve Türkiye genelinde Vakfıkebir ekmeğini bulmak mümkündür. İlçeye gelen turistler, en kaliteli Vakfıkebir ekmeğini tatmak için ilçeye akın etmektedir.

Vakfıkebir'de ise Karadeniz mutfağını yansıtan birçok lezzet bulunmaktadır. Yağlaş, Lahana Çorbası, Hamsi Kuşu, Sarambula, Isırgan Yemeği ve Mısır Çorbası gibi yöresel lezzetler Vakfıkebir'de tadılabilir.

Trabzon'un Vakfıkebir ilçesi Laz değildir. Karadenizli olan bazı kişiler, yörede Laz olmadığını belirtmektedir. Ayrıca Vakfıkebir'de çeşitli Türk boylarından insanlar yaşamaktadır.

Vakfıkebir ismi ise Büyükliman isimli yerleşim merkezinde bir hanımefendinin toprakları vakfetmesi sonucunda gelmektedir. Vakfenin büyük (padişah eşi) olmasından dolayı bölgenin adı Vakfıkebir (Büyük Vakıf) olarak değişmiştir.
 
Geri
Üst