Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

FMF tasiyicisi ne demek?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.238
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

FMF taşıyıcısı ne demek?​

Mutasyonlu MEFV genine sahip bir ebeveyn bu geni çocuğuna aktarabilir. Bir kişinin FMF hastası olabilmesi için mutasyonlu genden iki kopya bulundurması gerekir. MEFV geni için bir mutasyonlu bir de normal kopya taşıyan kişiler hastalık belirtileri göstermez ancak bu kişiler FMF taşıyıcısı olarak adlandırılır.

FMF hastalığı ne demek vikipedi?​

FMF hastalığı ne demek vikipedi?
Ailevi Akdeniz ateşi (İngilizce: Familial Mediterranean fever, FMF), veya eskiden yabancı literatürde Periyodik hastalık veya Ermeni hastalığı, sıklıkla Ermeni, Yahudi, Türk, Orta Doğu Arap toplumlarında ve Japonlarda görülen irsi ateşli hastalıktır.

Hummalı hastalık nedir?​

Dang ateşi tüm dünyada tropikal ve subtropikal bölgelerde endemik olarak görülen, şiddetli grip benzeri semptomlara neden olan viral bir hastalıktır. Kırılmış gibi kemik ağrılarına neden olduğu için ‘kırık kemik humması’ olarak da bilinir. Etkeni flavivirüs ailesinden Dang virüsüdür.

FM hastalığı ne demek?​

FM hastalığı ne demek?
Ailevi Akdeniz Ateşi, ataklar halinde karın ağrısı, ateş şikayetleri ile kendini belli eden ve akut apandisit ile karıştırılabilen otozomal resesif (çekinik) geçişli kalıtsal bir hastalıktır. Ailevi Akdeniz Ateşi özellikle Akdeniz’e kıyısı bulunan ülkelerde sıklıkla görülmektedir.
FMF hastalığı belirtileri nelerdir?​
Yaygın belirtiler şunlardır:
- Ateş
- Karın ağrısı
- Göğüs ağrısı
- Ağrılı şişkin bilekler.
- Kabızlığı takiben ishal.
- Özellikle diz altında kızarmalar.
- Kas ağrıları
- Şişmiş ve gergin testis torbası

Humma hastalığı nasıl bir hastalıktır?​

Humma hastalığı nasıl bir hastalıktır?
Sarı humma, enfekteAedes veya Haemagoguscinsi sivrisineklerin sokmasıyla bulaşan, akut viral kanamalı bir hastalıktır. Sarı humma virüsü, Flaviviridaeailesinden Arbovirüstür. Hastalık Nasıl Bulaşır? Sarı humma virüsü, etkeni taşıyan sivrisineklerin sokması ile insana bulaşır.

Akdeniz Ateşi kilo kaybı yapar mı?​

Amiloidoz böbrekten protein kaçağı, ileri dönemlerde şiddetli böbrek yetmezliği, diyaliz ve hatta böbrek nakli gerektirecek durumlara yol açabilir. İnce barsaklarda biriktiği zaman çeşitli maddelerin, vitamin ve minerallerin emilimini bozup ishal, kilo kaybı, karın ağrısı yapabilir.
 
FMF taşıyıcısı, MEFV geninde bir mutasyonlu ve bir normal kopya bulunduran bireylerdir. Bu kişiler genetik olarak FMF hastası olmazlar ancak hastalığı aktarabilirler. FMF hastalığı, ailevi Akdeniz ateşi olarak da bilinir ve etnik bazı gruplarda daha sık görülür. Hastalık genellikle ataklar halinde karın ağrısı, ateş, göğüs ağrısı gibi belirtilerle kendini gösterir.

Hummalı hastalık olarak bilinen Dang ateşi, tropikal ve subtropikal bölgelerde yaygın olarak görülen ve viral bir hastalıktır. Dang virüsüne bağlı olarak şiddetli grip benzeri semptomlar ortaya çıkar ve kırılmış gibi kemik ağrılarına neden olabilir.

FM hastalığı ise Ailevi Akdeniz Ateşi'ni ifade etmektedir. Bu hastalık otozomal resesif kalıtımla geçer ve atağa dönemlerinde karın ağrısı, ateş gibi belirtiler görülebilir. Özellikle Akdeniz'e kıyısı bulunan ülkelerde sıklıkla rastlanır.

FMF hastalığının belirtileri arasında ateş, karın ağrısı, göğüs ağrısı, ağrılı şişkin bilekler, kabızlıktan ishale geçiş, diz altında kızarmalar, kas ağrıları, şişmiş ve gergin testis torbası yer alabilir.

Sarı humma ise Aedes veya Haemagogus cinsi sivrisineklerin ısırmasıyla bulaşan bir viral enfeksiyon hastalığıdır. Bu hastalığın belirtileri arasında viral kanamalar, ateş, sarılık gibi bulgular yer alabilir.

Akdeniz Ateşi kilo kaybına neden olabilir çünkü ağızdan alınan besin maddelerinin emilimini bozabilir ve ince barsaklarda birikerek ishale, karın ağrısına ve dolayısıyla kilo kaybına yol açabilir. Ayrıca, ilerleyen dönemlerde böbreklere zarar verebilir ve böbrek fonksiyonlarını bozabilir. Bu durumda ciddi sağlık sorunları ortaya çıkabilir ve böbrek nakli gerekebilir.
 
Geri
Üst