FMF hastaligi oldurur mu?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
208.192
Çözümler
15
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

FMF hastalığı öldürür mü?​

2 Ailesel Akdeniz ateşi (FMF) öldürücü müdür? Doğru tedavi edilirse öldürücü değildir. Ancak kolşisin almayan ya dandüzenli kullanmayan hastalarda gelişen amiloidoz zamanla böbrek yetmezliğine yol açar. Bu da yaşam süresini etkileyen ciddi bir durumdur.
FMF hastalığı ateşsiz olur mu?
Ateş esnasında vücut ısısı 40 dereceyi aşabilir. Önlem alınmaz ise havale nöbetlerine yol açar. Ancak FMF için yüksek ateş kural değildir, hiç ateşsiz seyreden olgular da vardır. Karın ağrısı ile birlikte bulantı, kusma, kabızlık olabilir.
FMF hastalığı nasıl oluşur?
Ailevi Akdeniz Ateşi, karın, göğüs ve eklemlerdeki iltihaplı ağrılarla ve ateş ataklarıyla kendini gösteren genetik geçişli bir hastalıktır. MEFV geninin mutasyona uğraması sunucu oluşur ve bu geni taşıyan anne babadan çocuğa geçer. Zaman zaman ataklara baş ağrısı ve kızarıklık da eşlik edebilir.

Akdeniz ateşi hangi organlara zarar verir?​

Ailesel Akdeniz Ateşi’ndeki eklem tutulumundan en çok ayak bileği ve dizler etkilenir. Daha sonra ise sırası ile kalça, el bileği, omuz ve dirsekler hastalığa katılabilir. Tutulan eklem oldukça şiş ve kızarık görünümlüdür. Göğüs ağrısı ise çoğunlukla tek taraflıdır ve ateş ile birlikte gözlenir.
FMF hastalığına yüzde kaç rapor verilir?
Yeni Engelli yönetmeliği, çocuk ve erişkin olmak üzere iki farklı şekilde düzenlendi ve yeni düzenleme FMF (ailevi akdeniz ateşi) hastalığıne % 20 oran tanındı.
FMF mide bulantısı yapar mı?
En sık rastlanan yan etki mide-bağırsak sisteminde görülebilmekte. Doza bağlı olarak mide-bağırsak hareketliliği artar, mide bulantısı, karın ağrısı, kusma ve ishal yapabilir.

FMF hastalığı genetik midir?​

Ailesel Akdeniz Ateşi (AAA; İngilizce kısaltması FMF) genetik geçişli bir hastalıktır. Hastaların tekrarlayan ateşli dönemlerine eşlik eden karın, göğüs veya eklem ağrısı, eklemde şişme gibi yakınmaları vardır.
FMF kaç yaşında ortaya çıkar?
FMF atakları hastaların yaklaşık %90’ında 20 yasından önce başlar. Yarıdan fazlasında hayatın ilk 10 yılında ortaya çıkar. Erkeklerde kızlardan biraz daha fazla görülür (13/10).
FMF ağrısını ne keser?
Atakların kesin etkili bir tedavisi yoktur. Genellikle 1-3 gün sürüp, ağrı kesici kullanılsa da, kullanılmasa da geçer. Ağrı kesicilerin, ya da iltihap gidericilerin etkisi sınırlıdır. Bu nedenle esas yapılacak olan atakların ortaya çıkışını engellemektir.

Akdeniz Ateşi nelere yol açar?​

Ailevi Akdeniz Ateşi, tekrarlayan ateşlere, karın, akciğerler ve eklemlerde ağrılı iltihaplanmaya neden olan genetik bir otoinflamatuar hastalıktır. Ailevi Akdeniz Ateşi; genellikle Akdeniz kökenli insanlarda görülen kalıtsal bir hastalıktır. Dünyada 10.000’den fazla Ailevi Akdeniz Ateşi hastası olduğu bilinmektedir.
 
Geri
Üst