AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

FMF hastalari nelerden uzak durmali?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

FMF hastaları nelerden uzak durmalı?​

Uzak durulması gereken Besinler,
FMF i ne tetikler?
Çok soğuğa ya da çok sıcağa maruz kalmak eklemlerde oluşan iltihaplanmayı tetikler. Yeterli su tüketilmelidir. D vitamini eksikliği fmf hastalarında atakları arttırabilir. Doktor kontrolü altında d vitamini yetersizliği söz konusuysa ek alınabilir.

FM hastalığı belirtileri nedir?​

FMF, ataklar halinde tekrarlayan, 3-4 gün sürebilen, ateşin de eşlik ettiği karın zarında iltihaplanma nedeniyle karın ağrısı, göğüs kafesinde ağrı ve batma hissi (plevit-akciğer zarı iltihabı) ve eklem ağrısı-şişliği (artrit-eklem iltihabı) ile karakterizedir.
Akdeniz Ateşi ataklarında ne yapılmalı?
Atakların kesin etkili bir tedavisi yoktur. Genellikle 1-3 gün sürüp, ağrı kesici kullanılsa da, kullanılmasa da geçer. Ağrı kesicilerin, ya da iltihap gidericilerin etkisi sınırlıdır. Bu nedenle esas yapılacak olan atakların ortaya çıkışını engellemektir.
Sürekli tekrarlayan ateş atakları ve ağrılar, Ailevi Akdeniz Ateşi (FMF) hastalarının ve ailelerinin hayatına ağır bir yük olabilir. FMF hastaları doğru tedavi, sağlıklı beslenme ve düzenli egzersiz ile normal bir hayat sürdürebilirler.
Kolşisin kullanmazsak ne olur?
Bu, esasında koruyucu bir tedavidir. 8. Kolşisin kullanılmaz ya da düzensiz kullanılırsa ne olur? Kolşisin böbreklere zarar verir mi? Ataklar sık ve şiddetli olur, amiloidoz (böbrek yetmezliği) gelişebilir.

FMF hastalığı geçici midir?​

Öncelikle tüm genetik hastalıklar gibi FMF de geçici değildir. Kronik (uzun süreli) bir hastalıktır. Bu nedenle de tedavisi ömür boyu planlanmalıdır. Hastaların yüzde 70’inde belirtiler ilk 10 yılda ortaya çıkar.
Stres FMF i tetikler mi?
Şu an için hastalıkta en etkili ilaç olan kolşisine rağmen ataklar bazı nedenlere bağlı olarak tetiklenebilmektedir. Bunlardan en önemlisi stres, yorgunluk, âdet dönemleri, soğuk, enfeksiyonlar ve beslenmedir.

FMF hastalığı nasıl geçer?​

Ailevi Akdeniz ateşi genellikle çocukluk döneminde teşhis edilir. Hastalığın kesin tedavisi yoktur ve şikayetler hayat boyut sürebilir. Ancak 1970’lerde geliştirilen “Kolşisin” isimli bitkisel kaynaklı ilaç sayesinde ateş ve ağrı atakları çok büyük oranda kontrol altına alınır ve önlenebilir.
FMF ağrısını ne keser?
Hastalığın kesin tedavisi yoktur ve şikayetler hayat boyut sürebilir. Ancak 1970’lerde geliştirilen “Kolşisin” isimli bitkisel kaynaklı ilaç sayesinde ateş ve ağrı atakları çok büyük oranda kontrol altına alınır ve önlenebilir.
FMF hastalığına hangi bitki iyi gelir?
Genetik geçişli bir hastalık olan Ailesel Akdeniz Ateşi, tedavi olmayan ve sık atak geçiren hastalarda kısırlığa neden olabiliyor. Hastalığın tedavisi ise çiğdem çiçeğinden elde edilen ilaçlarla yapılıyor.

FMF atağında hangi ağrı kesici?​

Yatak istirahati atak başlangıcı ile önerilmektedir. Yaşadığınız atak, daha önce hissettiklerinize benzer ise kendi imkanlarınızı ile ağrı kesici parasetemol veya iltihap çözücü ağrı kesiciler olarak bilinen nonsteroidal anti-inflamatuar ilaçları alabilirsiniz.
 
Geri
Üst