AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

FMF hangi gen?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

FMF hangi gen?​

Ailesel Akdeniz Ateşi (FMF) MEFV genindeki mutasyonların neden olduğu otozomal resesif bir hastalıktır.

Türkiye’de kaç tane FMF hastası var?​

Türkiye’de kaç tane FMF hastası var?
Türkiye’de bu hastalığa sebep olan genetik bozukluğu her 6 kişiden biri taşımaktadır. Ve her 1000 kişiden 1-3’ü FMF hastasıdır.

FMF hangi genle taşınır?​

FMF genetik bir hastalıktır. Akdeniz ateşinden sorumlu gen MEFV genidir ve iltihabın sınırlandırılmasında rol oynayan bir proteini kodlar. FMF’te olduğu gibi, bu gen mutasyon taşırsa, bu sınırlandırma düzgün yapılamaz, ve hasta ateşli ataklar geçirir.

Akdeniz Ateşi hastası ne yememeli?​

Akdeniz Ateşi hastası ne yememeli?
Uzak durulması gereken Besinler,
- şeker.
- abur cuburlar.
- hazır gıdalar.
- yağlı yiyecekler.
- kızartmalar.
- gazlı içecekler.
- trans yağlar.
- beyaz unlu yapılan yiyecekler.

Akdeniz Ateşi hastalığı nedir neden olur?​

AKDENİZ ATEŞİ HASTALIĞININ NEDENLERİ Ailesel Akdeniz ateşi, ebeveynlerden çocuklara geçen bir gen mutasyonundan kaynaklanır. Gen mutasyonu, vücuttaki inflamasyonu düzenlemede problemlere neden olur. Ailesel Akdeniz ateşi olan kişilerde, mutasyon MEFV olarak adlandırılan bir gende gerçekleşir.

Akdeniz ateşi hastalığı genetik midir?​

Akdeniz ateşi hastalığı genetik midir?
Ailesel Akdeniz Ateşi (AAA; İngilizce kısaltması FMF) genetik geçişli bir hastalıktır. Hastaların tekrarlayan ateşli dönemlerine eşlik eden karın, göğüs veya eklem ağrısı, eklemde şişme gibi yakınmaları vardır.

FMF gen testi nedir?​

FMF Testi Nedir? Ailevi Akdeniz ateşi, karın, göğüs veya eklemlerde tekrarlayan ağrılı inflamasyon atakları ile karakterize kalıtsal bir durumdur. FMF testi bu hastalığın teşhisinin konmasında kullanılan bir genetik testtir. FMF tanısını desteklemek için başka testlerde yapılabilir.

FMF de CRP yükselir mi?​

FMF de CRP yükselir mi?
Ailevi Akdeniz Ateşi Hastalığı (FMF) teşhisi nasıl konur? Tanı klinik bulgulara, aile öyküsüne, muayene bulgularına ve laboratuvar testlerine dayanarak konur. Bu testler kısaca lokosit yüksekliği sedimantasyon artışı, CRP yüksekliği ve fibrınojen yüksekliğide birlikte Ailevi Akdeniz Ateşi tanısı desteklenir.
 
Ailesel Akdeniz Ateşi (FMF) genetik bir hastalıktır ve MEFV genindeki mutasyonlar nedeniyle ortaya çıkar. Bu hastalık otozomal resesif bir şekilde aktarılır ve genellikle otozomal resesif hastalıklarda olduğu gibi ebeveynlerin her ikisinden de mutasyon geçmesi durumunda hastalık ortaya çıkar.

Türkiye'de her altı kişiden birinin bu hastalığa sebep olan genetik bozukluğu taşıdığı ve her 1000 kişiden 1-3'ünün FMF hastası olduğu belirtilmektedir. Bu nedenle Türkiye'de FMF hastalığı oldukça yaygın bir genetik hastalıktır.

Akdeniz Ateşi hastalığı genellikle inflamasyonu düzenlemede problemlere neden olan MEFV genindeki mutasyonlar sonucu ortaya çıkar. Bu gen normalde vücuttaki inflamasyonu sınırlandıran bir proteini kodlar. Ancak bu gen mutasyona uğrarsa, inflamasyonun düzgün şekilde regüle edilememesi sonucunda hastalık belirtileri ortaya çıkar ve hasta ateşli ataklar geçirebilir.

Akdeniz Ateşi hastalarının beslenmesinde dikkat edilmesi gereken bazı besinler vardır. Bu besinler arasında şeker, abur cubur, hazır gıdalar, yağlı yiyecekler, kızartmalar, gazlı içecekler, trans yağlar ve beyaz unlu yapılan yiyecekler bulunmaktadır. Bu besinlerin tüketilmesi ateşli atakları tetikleyebilir veya şiddetlendirebilir.

FMF gen testi, Ailevi Akdeniz ateşi hastalığının teşhisinde kullanılan genetik bir testtir. Bu test, hastalığın MEFV genindeki mutasyonları tespit ederek hastalığın teşhisine yardımcı olur. Bu test, hastaların tedavisinde ve takibinde önemli bilgiler sağlayabilir.

Ailevi Akdeniz Ateşi (FMF) hastalarında CRP yani C-reaktif protein seviyesinin yükselebileceği belirtilmektedir. FMF hastalığının teşhisinde klinik bulgular, aile öyküsü, muayene bulguları ve laboratuvar testleri kullanılır. Bu testler arasında lökosit yüksekliği, sedimantasyon hızının artması, CRP yüksekliği ve fibrinojen yüksekliği gibi parametreler de yer alır ve Ailevi Akdeniz Ateşi tanısını destekler.
 
Geri
Üst