AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Floresan etkisi nedir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
58.622
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Floresan etkisi nedir?​

Floresans, soğuk cisimlerde moleküler fotonun yutulmasının daha uzun bir dalga boyunda diğer bir fotonun yayılmasını tetiklemesiyle gerçekleşen ışık verme (ışıma) olayıdır. Yutulan ve yayılan fotonlar arasındaki enerji farkı moleküler titreşimler ya da ısı olarak ortaya çıkar.

Floresans nedir tıp?​

Floresans nedir tıp?
Floresans, bir maddenin kısa dalga boylu (görünmez) ışınları soğurması ve kısa bir süre sonra uzun dalga boylu (görünür) ışınlar salmasıdır. Deride doğal olarak bulunan elastin, kollajen, aromatik aminoasitler, melanin öncüleri ve ürünleri gibi bazı maddeler veya dış faktörler nedeniyle floresans ortaya çıkabilir.

Floresans ve fosforesans nedir?​

Uyarılma olayı atom veya molekülün fotonları absorplaması sonucu gerçekleşiyorsa gözlenen ışık emisyonuna fotoluminesans denir. geçiş sırasında yayılan ışığa floresans denir. Uyarılmış bir triplet sistemden temel haldeki singlet bir sisteme geçiş sırasında yayılan ışığa fosforesans denir.

Floresan spektrofotometre nedir?​

Floresan spektrofotometre nedir?
Floresans spektrofotometre (“florometre”, “florospektrometre” veya “floresans spektrometre” olarak da bilinir), belirli bileşiklerin moleküllerindeki elektronları uyaran ve genelde görünür (Vis) ışık yaymasına neden olan bir ışın demetini (genellikle morötesi ışın) kullanarak işlem yapar.

Floresans özelliğini etkileyen faktörler nelerdir?​

Sıcaklık ve Çözücü Etkisi: Yüksek sıcaklıklarda artan çarpışma sıklığı ışımasız durulma olasılığını arttırır, floresansı azaltır. Ağır atomları veya yapısında bu atomların olduğu diğer çözünenleri içeren çözücüler floresansı azaltır. Örneğin karbontetrabromür, etiliyodür.

Singlet hal nedir?​

Singlet hal nedir?
Bütün elektron spinlerinin eşleşmiş olduğu bir moleküler elektronik hal; bir singlet hal olarak adlandırılır ve molekül bir manyetik alana maruz bırakıldığında elektronik enerji seviyelerinde hiçbir yarılma meydana gelmez. Diğer taraftan, bir serbest radikal için temel hal bir dublet halidir.

Lüminesans nerelerde kullanılır?​

Arabaya Servis Yapılan Alanlarda Araç İzleme.

Rezonans floresans nedir?​

Rezonans floresans nedir?
Frekansta değişiklik olmaksızın absorplanan ışının yeniden yayılmasını kapsayan floresansın bu tipi rezonans ışıması veya rezonans floresansı olarak bilinir. Floresans ömrü floresans maddenin uyarılmış durumda kalma süresine denir. Birçok moleküler tür, rezonans floresansı da gösterir.

Vitiligo Wood ışığında nasıl görünür?​

Vitiligoda, lamba derinin üzerinde tutulduğunda beyaz lekeler çok daha belirgin ve parlak bir hal alır ve çıplak gözle seçilemiyen pigment azalması gösteren alanlar varsa onlar da görünür hale gelir. Bazı mantar hastalıklarında da yeşil-mavi röfle veren pigmentlerin varlığı nedeniyle deride yeşil renk görülür.

Hangi maddeler floresans özellik gösterir Neden?​

Hangi maddeler floresans özellik gösterir Neden?
Sübstitüe edilmemiş aromatik hidrokarbonların çoğu, çözeltide floresans verirler ve kuantum verimi halka sayısı ve kondensasyon derecesi ile artar. Piridin, furan, pirol ve tiyofenhalkaları floresans özellik göstermez. Fakat bu tür halkalar birleşirse floresans özellik gösterirler.

Fosforesans spektroskopisi nedir?​

Maddelerin ışıkla olan etkileşimlerini çalışan, maddelerin soğurduğu ve yaydığı ışığı veya daha genel bir ifadeyle elektromanyetik dalgaları tespit ederek maddenin yapısı hakkında bilgi edinilmesini sağlayan tekniklerdir.

Floresans şiddeti nelere bağlıdır?​

Floresans şiddeti nelere bağlıdır?
 
Floresan etkisi, bir cismin moleküler fotonu yuttuktan sonra daha uzun dalga boyunda başka bir fotonun yayılmasını tetikleyerek ışık verme olayıdır. Bu durumda, yutulan ve yayılan fotonlar arasındaki enerji farkı moleküler titreşimler ya da ısı olarak ortaya çıkar.

Floresans tıp alanında da kullanılan bir kavramdır. Deri içerisinde bulunan bazı maddeler veya dış etkenler nedeniyle floresan bir etki oluşabilir. Örneğin, deride doğal olarak bulunan elastin, kollajen, aromatik aminoasitler, melanin öncülleri ve ürünleri gibi maddeler floresan etkisi gösterebilir.

Floresan ve fosforesans, fotonların absorbe edilmesi sonucunda gerçekleşen ışık emisyonu olaylarıdır. Floresans, uyarılan bir molekülden geçiş sırasında yayılan ışığı ifade ederken; fosforesans, uyarıldıktan sonra temel duruma geçiş sırasında yayılan ışığı ifade eder.

Floresan spektrofotometre ise belirli bileşiklerin moleküllerindeki elektronları uyararak ışık yaymasını ölçen bir cihazdır. Genellikle morötesi ışını kullanarak işlem yapar ve floresan özelliklerini inceler.

Floresan özelliğini etkileyen faktörler arasında sıcaklık, çözücü etkisi gibi unsurlar bulunmaktadır. Örneğin, yüksek sıcaklıklar floresansı azaltabilirken; ağır atomları içeren çözücüler floresansı etkileyebilir.

Singlet hal, bütün elektron spinlerinin eşleşmiş olduğu bir moleküler elektronik durumu ifade eder. Bu halde elektronik enerji seviyelerinde herhangi bir yarılmaya neden olmaz.

Lüminesans, örneğin araç takip alanlarında kullanılan ışık yayan materyallerin özelliğini ifade eder.

Rezonans floresansı, absorbe edilen ışığın aynı frekansta yeniden yayılmasını ifade eder. Floresans maddenin uyarılmış durumda kalma süresine denir ve birçok moleküler tür rezonans floresansı gösterebilir.

Vitiligo hastalığında, Wood ışığının kullanılmasıyla beyaz lekeler ve pigment azalması olan bölgeler daha belirgin hale gelir.

Hangi maddelerin floresans özelliği göstereceği, genellikle aromatik hidrokarbonların halka sayısı ve kondensasyon derecesi ile ilişkilidir. Sübstitüe edilmemiş aromatik hidrokarbonlar genellikle floresans verirken, belirli halkalar (örneğin piridin, furan, pirol, tiyofenhalkalar) floresans özelliği göstermeyebilir.

Fosforesans spektroskopisi ise maddelerin ışıkla olan etkileşimlerini inceleyen ve maddenin yapısı hakkında bilgi sağlayan tekniklerden biridir.

Son olarak, floresans şiddeti çeşitli faktörlere bağlı olabilir. Bu faktörler, incelenen maddenin özellikleri, uyarılma durumu, moleküler yapısı gibi unsurları içerebilir. Floresans şiddeti genellikle floresan maddenin konsantrasyonuna, ortamın özelliklerine ve uyarılma koşullarına bağlı olarak değişebilir.
 
Geri
Üst