AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Floater gecer mi?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.319
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Floater geçer mi?​

Muayene sonucunda yukarıdaki hastalıkların hiç biri yoksa şanslısınız. Acil bir hastalığınız yok demektir. Vitreus jeli bozulmasına yabancı literatürde vitreus floaters (İngilizce) veya Mouches volantes (Fransızca) adı verilir. Arka vitreus ayrılmasına bağlı oluşan cisimler giderek azalır.

Floater nasıl geçer?​

İyi huylu vitreus uçuşan cisimlerini dikkate aldığımızı düşünürsek, aslında üç seçeneğimiz vardır:
- HİÇBİR ŞEY YAPMAMAK,
- LASER İLE BUHARLAŞTIRMA ve KÜÇÜLTME.
- 3.VİTREKTOMİ İLE OPASİTELERİN CERRAHİ OLARAK ALINMASI.
- MEDİKAL VİTREOLYSİS; ENZİM ENJEKSİYON ile VİTREUSUN ERİTİLMESİ
Vitreus dejenerasyonu zamanla geçer mi?​
Arka vitreus dekolmanı çoğu kişide zararsız bir süreç olarak görmeyi etkilemeden tamamlanır. Uçuşmalar da zamanla azalır. Fakat bazen vitreus ayrışırken retinada ve retina damarlarında yırtık oluşturabilir.

Neden bazen gözümüzün önünde uçuşan nesneler görürüz?​

Neden bazen gözümüzün önünde uçuşan nesneler görürüz?
Doğduğunuzda sahip olduğunuz vitreusu ömür boyu kullanırsınız. Yani dışarıdan bir madde, kan ya da başka bir hücre vitreus jeline girdiğinde orada kalır. Bu parçacıklar, ışığın gözden geçtiği sırada retinaya gölge düşmesine neden olurlar. İşte gördüğümüz uçuşan cisimler bunlardır.

Floaters neden olur?​

Floaters neden olur?
En önemli risk faktörü yaşlanmadır. İlerleyen yaşla birlikte göz içini dolduran vitreusun yapısında değişiklikler oluşur. Vitreus, arkada yapışık olduğu retinadan ayrılarak vitreus dekolmanına neden olur. Bu durum aniden gelişirse semptomatik olur ve uçuşan cisimlerin en sık sebebidir.

Vitröz cisim nedir?​

Vitröz sıvısı gözün içinin çoğunluğunu dolduran jelimsi ve saydam bir maddedir. Gözün lens kısmının arkasındaki vitre boşluğunu doldurur ve gözün 4 optik öğesinden biridir. Böylece, yüzen noktalar, bu sıvının içinde gözün hareketlerini takip ederek yavaşça sürüklenirler.

Vitreus dejenerasyonu nasıl geçer?​

Vitreus Dejenerasyonu Tedavisi Anck kişiyi çok fazla rahatsız ediyorsa bu durumda muayenede gözle görülebilen büyük uçuşma odaklarına lazer uygulanabilir ya da daha yaygın olarak vitrektomi adı verilen ameliyatla vitreus tamamen alınır. Bu şekilde kişi uçuşmalar şikayetinden kurtulabilmektedir.
Göz önünde yıldız uçuşması neden olur?​
Vitreus (göz içindeki jel kıvamındaki sıvı) ağ tabakadan ayrılırken sanki yüzlerce yıldız varmış gibi ışık çakması benzeri bir his yaratır. Bu ışık çakmaları günler, haftalar yada aylarca görülür. Yaşımız ilerledikçe bu tür ışık çakmalarıyla daha sık karşılaşırız.

Gözün önünde siyah nokta uçuşması neden olur?​

Gözün önünde siyah nokta uçuşması neden olur?
Gözde Sinek Uçuşması, Gözde Uçuşan Cisimler Gençlikte tamamen şeffaf ve homojen olan vitreus sıvısı, yaşlandıkça koyulaşır, iplik-iplik ve örümcek ağı şeklinde bir yapıya dönüşür. Her insanda bu dönüşüm olur.

Gözde dalgalanma neyin belirtisi?​

Gözde dalgalanma neyin belirtisi?
En sık karşılaşılan sebep ise yaşlanmaya bağlı olarak vitre yapısında meydana gelen değişikliklerdir. Vitre sıvının yapısında bozulmalar sonucu arka vitre büzüşerek öne doğru gelir ve arka vitre retinanın belli bölgelerinden ayrılır. Bu durumda hastalar ışık çakmaları olduğunu tarifleyebilir.

Karıncalı görme neden olur?​

Görsel karıncalanma, kişilerin görüş alanlarında sinek uçuşmalarını andıran noktalara sahip olmasıdır. Başka bir deyişle, günlük yaşantınızda, televizyon ekranındaki parazitler gibi, görüş alanınızı parazitlerin kapsamasıdır. Bu hastalık doğuştan veya sonradan oluşabilir.

Işık çakması neden olur?​

Vitröz parçacıklar neden olur?​
Bu yapıların çoğunun %99’u sıvı, %1’i katı parçacıklardır. Genelde katı parçanın yapısı kolajen ve hiyalüronik asittir. Vitröz arkası ve retinal bozulmalar, hiyaloit damarın bozulması, bazı ilaçların yan etkileri, retina yırtılmaları, vb. sebeplerle oluşurlar.

Gözde siyah nokta uçuşması geçer mi?​

Gözde siyah nokta uçuşması geçer mi?
Gözde sinek uçuşması geçer mi? Gözdeki sinek uçuşması göz içi sıvısı olan vitreus un doğal bir yaşlanma süreci olduğundan geçmez, hatta artar. Ancak noktalar ya da uçuşan cisimler / uçuşan sinekler zaman içinde aşağı doğru çökerek daha nadir görülür hale gelirler.
 
Evet, floaters olarak da adlandırılan vitreus uçuşan cisimler zamanla azalabilir ve hatta bazen tamamen kaybolabilir. Vitreus jeli bozulmasına bağlı olarak oluşan bu cisimler genellikle zararsızdır ancak bazen rahatsızlık verebilirler. Floaters'in geçmesi için genellikle tedavi gerekmez, çünkü vücut genellikle bunları kendi başına emer.

Ancak eğer floaters size rahatsızlık veriyorsa veya görüşünüzü engelliyorsa, tedavi seçenekleri arasında lazer ile buharlaştırma ve küçültme, vitrektomi ile opasitelerin cerrahi olarak alınması, medikal vitreolizis (enzim enjeksiyonu ile vitreusun eritilmesi) gibi seçenekler bulunmaktadır.

Öte yandan, vitreus dekolmanı genellikle zararsız bir süreç olarak tamamlanır ve uçuşmalar zamanla azalabilir. Ancak vitreus ayrışırken retinada ve retina damarlarında yırtıklar oluşturabilir, bu nedenle şiddetli semptomlar yaşıyorsanız bir göz doktoruna başvurmanız önemlidir.

Floaters genellikle yaşlanma ile birlikte vitreusun yapısındaki değişikliklerden kaynaklanır. Vitreus sıvısı zamanla koyulaşarak ipliksi ve örümcek ağı şeklinde yapılar oluşturabilir. Tüm bunlar birleşerek göz önünde uçuşan cisimlerin görülmesine neden olabilir. Bu durumun tamamen normal ve yaygın bir durum olduğunu unutmayın.

Genel olarak gözde siyah nokta uçuşması, sinek uçuşması gibi durumlar genellikle vitreusun doğal bir yaşlanma süreci olarak kabul edilir ve zamanla azalabilir. Ancak bu gibi durumlar size rahatsızlık veriyorsa veya semptomlarınız şiddetleniyorsa, bir göz doktoruna danışmanız en uygun olanı olacaktır.
 
Geri
Üst