AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Flebotomi islemini kim yapar?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Flebotomi işlemini kim yapar?​

Hekim takibinde tıbbi kurallara uygun olarak yapılır. Flebotomi hakkında bilgi ve deneyimi olan pratisyen hekim veya hekim dışı tıbbi personellere flebotomi uzmanı denir.

Flebotomi ne zaman yapılır?​

Eğer flebotomi hematokrit veya hemoglobin konsantrasyonunu kontrol etmede yetersizse ilaç tedavisi flebotomiyle kombine edilebilir veya flebotominin yerini alabilir. Flebotomi venden kan alınmasıdır. Birçok hastada tedavinin başlangıç noktasıdır.
Flebotomi nasıl olunur?
Üniversitelerin Tıp, Hemşirelik, Ebelik gibi bölümlerini bitirip Sağlık Bakanlığının onay verdiği A tipi kan merkezlerinden sertifika alan kişiler flebotomi uzmanı olarak çalışabilir. Flebotomi uzmanı kan bağışında bulunmak isteyen kişilerden kan alır, kişinin kanının uygun olup olmadığını denetleyerek kaydını tutar.

Kan alma uzmanı nedir?​

Kan ile ilgili hastalıkların teşhis, tedavi ve takibini yapan hekimler Hematoloji Uzmanı olarak tanımlanır. Hematoloji Uzmanı araç, gereç ve ekipmanları doğru bir şekilde kullanarak hastaların muayenesini ve tedavisini gerçekleştirir.

Flebotomi kaç ayda bir?​

Flebotomi birçok hasta için, bazen yıllarca gerekli olan tek tedavi şekli olabilir. Birkaç ayda bir kan alınmasıyla hastalık kontrolünde istenen düzeye ulaşılabilir.
Flebotomi ne kadar kan alinir?
Flebotomi ile alınan ortalama kan miktarı vücudun toplam kan hacminin yaklaşık % 7-9’unu oluşturur. Normal sağlıklı bir bireyde %10 oranındaki bir kayıp bile rahatlıkla tolere edilebilir.
Laboratuvar testleri yapmak ve kan bağışı gibi çeşitli nedenlerden dolayı kan alma işleminden sorumlu kişilerdir. Sertifikalı Flebotomi Uzmanı kimliğine sahip olmak için, kişilerin ulusal olarak tanınmış bir sertifika kurulu aracılığıyla verilen bir sınava hak kazanması ve sınavı başarıyla tamamlaması beklenir.
Antibiyotik kullanımı: Son antibiyotik kullanımını takiben 48 saat sonra donör olabilir. Aspirin Kullanımı Kan bağışına engel değildir. Sadece, trombosit amaçlı kan alımında veya tromboferezde 5 gün içerisinde almamış olması gerekmektedir.
 
Geri
Üst