AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Fivem Miranda haklari nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Fivem Miranda hakları nedir?​

Susma hakkı, konuşmama hakkı veya Miranda hakları, bireyin kendi aleyhine tanıklık etmemesine olanak veren bireysel hak. Temel olarak “Hiçbir şüpheli veya sanık, konuşmaya veya kendini suç altına sokmaya zorlanamaz.” ilkesinden ileri gelmektedir.

Miranda hangi dilde?​

Miranda dili (mir: Lhéngua Mirandesa) kuzeybatı Portekiz’de Bragança iline bağlı Miranda do Douro ilçesinde yaklaşık 15.000 kişi tarafından konuşulan bir Latin dilidir. Hint-Avrupa dil ailesi ile ilgili bu madde taslak seviyesindedir.
Tanığın susma hakkı var mı?
Kimse, kendi aleyhine tanıklığa zorlanamaz.” Susma hakkı ise aleyhine delil sunmaya zorlanamama ve lehine delil sunma hakkı olarak, bu bildirgede yer almıştır[47].

Miranda hakları neden okunur?​

Miranda hakları, bireyin kendi aleyhine tanıklık etmemesine olanak veren bireysel haktır. Temel olarak; Hiçbir şüpheli veya sanık, konuşmaya veya kendini suç altına sokmaya zorlanamaz. Polis bir şüpheliyi tutuklarken tüm bu hakları okumak zorundadır.

Miranda hakları nasıl ortaya çıktı?​

ABD Yüksek Mahkemesi Miranda v. Arizona (1966) kararı ile şüp- helinin sahip bulunduğu hakların kendisine bildirilmesi gerektiğine, aksi halde alınan ifadenin hukuka aykırı olacağına karar vermiştir. Böylece “Miranda Hakları” ortaya çıkmıştır.
Miranda kuralı ne demek?
�Yakalanan, sorgulanan kişinin haklarını bilme hakkı temel kural. Yani polis, sorgudan önce kişiye hiçbir şey söylemeyebileceği ve söyleyeceği her şeyin kendisi aleyhine delil olarak kullanılabileceği ikazını yapmak zorunda.
Susma veya sessiz kalma olarak da ifade edilen bu hak ile suç şüphesi altında bulunan kişinin, bu suç ile ilgili olarak sessiz kalma tercihine devletin soruşturma veya kovuşturma makamlarını işgal eden kişiler tarafından saygı duyulması sağlanarak bu hakkın ihlal edilmemesi güvence altına alınır.
Kanunda sadece şüpheli ve sanıklara değil, tanıklara da susma hakkı tanınmıştır.
Türkiyede sessiz kalma hakkı var mı?
Aynı maddenin devamında sanığın ne gibi hakları olduğu belirtilmiş olup 114b/2-2’de: “Sanık suçlamalara karşı cevap verme ya da sessiz kalma hakkına sahiptir.” denilerek, sanığın susma hakkı kabul edilmiş, kanunen güvence altına alınmıştır.

Neyle suçlandığını öğrenme hakkı?​

Bu düzenleme, sanığın en temel haklarından olan “savunma” ve “isnadı öğrenme” hakkı kapsamında olup, savunması alınmadan önce iddianamenin okunmasıyla müsnet suçtan haberdar olması, dolayısıyla neyle suçlandığını bilmesi ve bu kapsamda kendisini daha etkin bir biçimde savunması amaçlanmıştır.

Susma hakkı mutlak bir hak mıdır?​

Adil bir yargılama, bu kapsamdaki hakların azami seviyede yerine getirilmesi ile mümkündür. Bu bakımdan sus- ma hakkı sanığı koruyan ve gerçeği öğrenmek için her türlü yönte- min kullanılmadığı bir yargılamayı garanti etmektedir. Ancak susma hakkı adil yargılanma içinde mutlak değildir.
Susma ikrar mıdır?
Kanunda yer alan hak olarak kabul edilen susma hakkını, Bakırköy Savcısı Bendez, ‘sükut ikrardan gelir’ atasözünü referans alarak, şüphelilerin suçlarını kabul ettiklerine dair delil saydı

Susma ne zaman kabul olur?​

CMK 147 deki haklar nelerdir?​

CMK 147 (İfade ve Sorgunun Tarzı) Madde 147 – (1) Şüphelinin veya sanığın ifadesinin alınmasında veya sorguya çekilmesinde aşağıdaki hususlara uyulur: a) Şüpheli veya sanığın kimliği saptanır. Şüpheli veya sanık, kimliğine ilişkin soruları doğru olarak cevaplandırmakla yükümlüdür. b) Kendisine yüklenen suç anlatılır.
Tanık susma hakkı var mı?
 
Geri
Üst