Fitre, İslam dini gereği zekâtın bir türüdür ve bazı şartları taşıyan insanlara verilmesi gerekmektedir. Fitre, belli bir miktar belirlenmiş olan parayla bir kişinin Ramazan ayında sahip olduğu miktardan zekât verme şartını yerine getirmesidir.
Fitre, aşağıdaki şartları taşıyanlara verilmez:
1. Kendi nafakasını temin edebilen kişilere fitre verilmez. Yani kişiye ait temel ihtiyaçlarını kendisi karşılayabilen kimseler fitre almazlar.
2. Evinde oturan ve herhangi bir geliri olmayan çocuklar fitre almazlar.
3. Zengin veya varlıklı olan kimseler fitre almazlar. Zenginlik durumuna göre farklı görüşler bulunsa da çoğunlukla, borcu olmayan ve temel ihtiyaçlarını karşılayacak bir varlığa sahip olan kimseler fitre almazlar.
4. Kişinin nisab miktarını aşan miktarda malı ya da parası olduğu tespit edilirse, bu kişi fitre alamaz. Nisab miktarı, zekâtın verilmesi gereken alt sınır miktarını belirtir. Eğer bu sınırı aşan miktarda mal veya parası olan biri varsa, o kişi zekât olarak fitre verme sorumluluğunu taşır.
5. Ehliyet sahibi olmayan çocuklar ve şuurunu kaybetmiş kişilere fitre verilmez.
Özetle, fitre, ihtiyaç sahibi olan kişilere verilmesi gereken bir zekât türüdür ve belirli şartları taşımayanlar fitre almazlar. Öncelikli olarak belirli bir geliri olmayan ve temel ihtiyaçlarını karşılayamayan insanlara fitre verilmesi tavsiye edilmektedir.