Fitoremediasyon yontemi nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
210.669
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Fitoremediasyon yöntemi nedir?​

Ağır metallerin temizlenmesi için bitkilerin kullanıldığı bir teknik olan fitoremediasyon, latince phyto (bitki) ve remedium (iyileştirme) anlamına gelmektedir.

Hiperakümülatör bitki ne demek?​

Bunlar, normal bitkilerde ölçülenden 100 kat daha fazla metal biriktirme kabiliyetine sahip bitkiler olarak tanımlanmaktadır. Hiperakümülatör bir bitki 10 ppm’ den fazla Hg, 100 ppm’den fazla Cd, 1000 ppm’den fazla Co, Cr, Cu, ve Pb ve 10.000 ppm’den fazla Ni ve Zn’ yu bünyesine alabilmektedir.
Rizofiltrasyon nedir?
Rizofiltrasyon: Bu yöntemde radyoaktif unsurlarla kirlenmiş olan yeraltı suyu arıtılmaya çalışılmaktadır. Diğer yöntemlerden farkı ise filtreleme sistemi iyi gelişmiş olan bitkilerin kullanılmasıdır. Arıtma işlemi öncesinde ise farklı bir ortamda bitkilerin kirleticiye adapte olması sağlanmaktadır.
Hiperakümülatör bitkiler nelerdir?
Thlaspi, Urtica, Taraxacum officinale, Chenopodium, Polygonum aviculare L. ve Allyssim gibi bazı hiperakümülatör bitkiler kadmiyum, bakır, kurşun, nikel ve çinko gibi ağır metalleri bünyelerinde biriktirme yeteneklerine sahiptirler.

Adsorpsiyon yöntemi nedir?​

Adsorpsiyon; bir maddenin diğer bir madde yüzeyinde veya iki faz arasındaki ara yüzeyde konsantrasyonun artması ya da diğer bir ifadeyle moleküllerin temas ettikleri yüzeydeki çekme kuvvetlerine bağlı olarak, o yüzeyle birleşmesidir.

Biyosorpsiyon ne demek?​

Biyosorpsiyon, sulu ortamlardan metal iyonlarının biyokütle tarafından alınmasıdır. Biyosorbent yüzeyinde tutulacak çözünmüş maddelerin biyokütle etrafını saran çözücü sıvı film içerisinden geçmesi gerekmektedir. Biyosorpsiyon şartlarının gerçekleşebilmesi için bazı optimal koşulların oluşması gerekmektedir.
Topraktaki ağır metaller nelerdir?
Toprak kirliliğine sebep olan başlıca ağır metaller arasında kursun (Pb), arsenik (As), civa (Hg), krom (Cr) çinko (Zn), kadmiyum (Cd) ve bakır (Cu) sayılabilir.
Adsorpsiyon nasıl yapılır?
Sıvı içinde bazı moleküller ve iyonlar disperse edildiğinde ara yüzeye gitme eğilimindedirler. Bu durumda arayüzeyde konsantrasyonları daha yüksek olur. Bu durumda serbest yüzey enerjisini ve yüzey gerilimini düşürürler. İlave edilen bu moleküllerin ara yüzeyde birikmelerine adsorpsiyon denir.
Adsorpsiyon izotermi, sabit sıcaklık ve ph’ da, adsorbent üzerine adsorplanan madde miktarı (qe, mg g-1) ile çözeltide adsorplanmadan kalan madde konsantrasyonu (Ce, mg L-1) arasındaki denge durumunu ifade eden grafiklerdir.
Tıpta ağır metal tanımı biraz geniştir ve atomik ağırlıklarına bakmaksızın tüm toksik metalleri içerir: “Ağır metal zehirlenmesi” aşırı miktarda demir, mangan, aluminyum, berilyum (dördüncü en hafif element) ya da arsenik gibi yarımetellarin alınmasıyla oluşur.
 
Geri
Üst