AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Fitokimyasallar neler?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.357
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Fitokimyasallar neler?​

Fitokimyasallar meyvelerde, sebzelerde, tahıllarda ve diğer bitkisel kaynaklı besinlerde bulunan, besin ögesi olmayan biyoaktif bitki bileşenleri olarak tanımlanmakta ve major kronik hastalıkların riskini azaltmakla ilişkilendirilmektedir.

Allilik sülfitler nedir?​

ALİLİK SÜLFİTLER Soğan ve sarımsağın içerisinde bulunan bu madde, bağışıklık sistemini güçlendirmede yardımcı olduğu gibi, kanser riskini artıran birleşiklerin vücuttan atılmasına destek verir. Tümör gelişimini engelleyici özelliklere de sahip.
Sebze, meyve, tahıl ve kurubaklagiller gibi bitkisel gıdalarımızda doğal olarak bulunan bu maddelere fitokimyasallar (bitki kimyasalları) adı verilmektedir. İnsanlar varoldukları günden bu yana bitkileri ilaç olarak kullanmışlardır.
Fitokimyasal nedir nelerde bulunur?
Fitokimyasallar bitkilerde ikincil metabolit olarak sentezlenen doğal, tedavi edici bileşiklerdir. Bu doğal bileşikler kanser sürecinde onkogenik veya tümör baskılayıcı etkileri ile patolojik durumlarda önemli düzenleyici etkilere sahiplerdir.
Antioksidan ne anlama gelir?
Antioksidan olarak kabul edilen maddeler arasında A vitamini, C vitamini, E vitamini, selenyum, glutatyon, alfa lipoik asit ve bakır gibi vitamin, mineral ve peptitler bulunur. Bu ürünlerden bazıları vücutta doğal yollarla üretilebilirken, bazı maddelerin beslenme yoluyla dışarıdan alınması gerekir.

Fito besin ne demek?​

“Fito besinler karbonhidratlar, proteinler, vitaminler, mineraller, yağlar gibi gerçek besinlerin aksine; yaşamını sürdürmek için gerekli olmayan fakat hastalıkları engellemeye aktif olarak yardımcı olan besinlerdir.”

Antioksidan beslenme nedir?​

Antioksidan, vücutta üretilen veya gıdalardan sağlanan ve hücre hasarlarını önleyen bileşiklerdir. Serbest radikalleri temizler ve oksidasyonun neden olduğu hasarı azaltırlar. Birçok gıdada bulunur aynı zamanda diyet takviyesi olarak da mevcuttur.
Polifenoller her molekülde birden fazla fenol grubunun bulunduğu bileşiklerdir. Polifenoller genelde bitkilerde bulunur ve bitkilerin renklenmelerinden, örneğin sonbahardaki yaprak renklerinden sorumludurlar. Antioksidan özelliklerinden dolayı insan sağlığına muhtemel faydaları vardır.
 
Geri
Üst